Menţinerea păcii sociale şi stabilirea unui parteneriat cu autorităţile locale sunt, în opinia prefectului judeţului Covasna, Raduly Istvan, cele mai mari realizări pe care le-a avut în cei doi ani de la preluarea mandatului.
Acesta a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a reuşit, printr-o atitudine corectă, o bună comunicare şi respect, să stabilească o colaborare „benefică şi fructuoasă” între Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, precum şi cu primarii şi consiliile locale din judeţ.
În acest context, el a arătat că numărul actelor atacate în contencios administrativ de către Prefectură pe motiv de nelegalitate a scăzut anul trecut la doar 0,037%, întrucât autorităţile locale care le-au emis le-au retras sau le-au modificat după ce au fost notificate de juriştii instituţiei.
„Cu o atitudine corectă, cu colaborare în loc de ostilitate continuă, se poate stabili un parteneriat între autorităţile locale şi Prefectură (…) Scopul nu este de a găsi cât mai multe documente greşite, ci de a reduce numărul de hotărâri şi dispoziţii care nu sunt conforme cu legea”, a declarat prefectul Raduly Istvan.
Acesta a subliniat, totodată, că menţinerea păcii sociale a reprezentat o prioritate a mandatului său, iar singurele probleme apărute în această perioadă au fost generate de suporterii unor echipe de fotbal din afara judeţului care au avut un comportament inadecvat.
Prefectul a menţionat, totodată, că a urmărit îndeaproape şi procesul de restituire a proprietăţilor, care trenează de ani de zile, încercând să accelereze activitatea comisiilor locale.
„Deloc nu sună bine că procesul de restituire a proprietăţilor nu a fost finalizat după mai bine de 30 de ani, dar acest lucru se datorează în principal legislaţiei care nu întotdeauna a fost prea bine gândită (…) Îmi cer scuze de la toţi proprietarii, cei care încă nu au primit titlul de proprietate sau cei care aşteaptă încă fizic să primească terenurile agricole şi forestiere. Atâta pot să vă promit: cât timp o să fiu prefectul judeţul Covasna, împreună cu colegii mei, împreună cu membrii comisiei judeţene, facem tot posibilul ca să finalizăm această problemă”, a mai spus Raduly Istvan.
El a arătat că alte realizări au fost seria de întâlniri pe care a avut-o în aceşti ani cu membrii mediului de afaceri, dar şi introducerea blingvismului în cadrul Prefecturii şi instituţiilor din subordine, respectiv Serviciul de Paşapoarte şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, fapt ce a contribuit la îmbunătăţirea activităţii şi relaţiei cu comunitatea maghiară. Prefectura are, de asemenea, un site, o pagină de Facebook şi o pagină de Instagram bilingve.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care a fost invitat la conferinţa de presă, a remarcat că aceşti doi ani au dovedit că „se poate şi altfel” în privinţa colaborări cu Prefectura.
„Înainte de 2021, a fost chiar un prefect care în public a zis că prefectul şi Prefectura au rolul de a fi o frână de mână în Ţinutul Secuiesc şi uite că se poate şi altfel. Deci, domnul prefect Raduly Istvan a demonstrat că se poate şi prin colaborare. Pentru că nu ascund faptul că în ultimii doi ani de zile am avut foarte multe discuţii în contradictoriu, dar întotdeauna am găsit soluţii ca să putem înainta şi să nu ajungem la judecată. Deci, aş vrea să-i mulţumesc pentru colaborare, pentru că a normalizat relaţia dintre Prefectură şi autorităţile publice locale (…) Iată că depinde în primul rând de personalitatea prefectului, de pregătirea şi de atitudinea sa, de modul în care conduce o instituţie ca să poată fi un partener pentru alte instituţii ale administraţiei de stat şi locale”, a declarat Tamas Sandor.
La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a fost amendat de mai multe ori de către foştii prefecţi, a evidenţiat faptul că Raduly Istvan a reuşit să pună „autorităţile locale să respecte Constituţia şi să respecte legile în semnul respectului”.
„Vreau să-i mulţumesc că a procedat în aşa fel încât atunci când am greşit sau au fost situaţii în care am adoptat hotărâri sau am emis dispoziţii care au fost discutabile din punct de vedere legal, nu ne-am întâlnit în instanţă, ci ne-am întâlnit în birouri, am discutat cu juriştii şi acolo unde trebuia să corectăm, am corectat şi până la urmă toată lumea a câştigat. Am câştigat timp pentru că nu am mers în instanţă să ne batem, să vedem cine are dreptate, să spună un judecător cine are dreptate, doar în foarte puţine cazuri, şi, până la urmă, s-a demonstrat că se poate şi aşa, se poate cu respect, se poate cu dialog, se poate cu empatie şi, în final, din această atitudine au şi vor avea de câştigat cetăţenii acestui judeţ, indiferent de etnie”, a afirmat şi primarul Antal Arpad.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES