Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu afirmă că tema „renaţionalizării” de către statul român a clădirii în care funcţionează Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, promovată de un grup de protestatari, este falsă şi riscă să creeze în mod artificial tensiuni sociale.
Codrin Munteanu a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în calitate de reprezentant al Guvernului, se vede nevoit să facă o serie de clarificări în acest caz pentru a „detensiona” situaţia şi a arăta că nici nu se pune în discuţie preluarea acestei clădiri de către statul român, singurele alternative fiind retrocedarea către Eparhia Reformată din Ardeal ori către Colegiul „Szekely Miko”, lucru care va fi stabilit de instanţa de judecată.
Pentru a lămuri lucrurile, prefectul a prezentat o serie de documente prin care a arătat că în urmă cu aproape 10 ani Inspectoratul Şcolar Covasna a cerut Prefecturii să verifice legalitatea retrocedării clădirii către Eparhia Reformată, iar ulterior Tribunalul a anulat hotărârea Consiliului Local pe motiv că, potrivit extrasului CF, proprietarul este Colegiul „Szekely Miko”.
„Litigiul este între Eparhia Reformată şi Colegiul Szekely Miko, prin urmare indiferent de sentinţă există doar două soluţii posibile – să ajungă la una sau la alta şi nicidecum la statul român (…) Deci, acuzaţia privind renaţionalizarea clădirii este nefondată. Clădirea nu va fi luată în spate de nimeni şi dusă la Bucureşti şi nici nu va intra în proprietatea statului român”, a declarat Codrin Munteanu.
Prefectul a precizat că s-a simţit dator să abordeze acest subiect şi să clarifice lucrurile cu actele pe masă pentru a detensiona situaţia şi a preveni crearea unei atmosfere de „ostilitate” faţă de statul român.
„Fac aceste precizări pentru că am observat că de ceva timp sunt proteste în faţa Colegiului Szekely Miko şi se transmit mesaje neconforme cu realitatea de fapt şi de drept (…) Nu pun în discuţie sentinţa, nu fac polemică, vreau să mă refer strict la statutul juridic al clădirii şi să pun apă curată în pahar cu un sigur scop – de a preveni tensiunile. Acest lucru intră în atribuţiile prefectului ca reprezentant al Guvernului în teritoriu (…) Acuzaţia că statul naţionalizează nu e reală (…) şi ca prefect nu pot să las să se propage teza falsă că imobilul va intra în proprietatea statului (…) Se poate protesta, dar nu faţă de statul român (…) Repet, am abordat acest subiect pentru ca să nu existe tensiuni în rândul populaţiei şi ostilitate faţă de statul român”, a spus prefectul, potrivit căruia orice „insistenţă’ pe această temă reprezintă după părerea sa o „speculaţie emoţional-sentimentală”.
Prefectul a mai menţionat şi că în urmă cu câţiva ani a existat o dispută similară între Eparhia Reformată din Ardeal şi Colegiul „Szekely Miko” privind retrocedarea unei păduri, iar instanţa de judecată a dat câştig de cauză acestuia din urmă.
Protestele din faţa Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe au început pe data de 7 iulie a.c la iniţiativa preotului reformat Santha Imre din Bicfalău. La început a protestat singur, dar pe parcurs i s-au alăturat şi alţi cetăţeni, numărul participanţilor fluctuând de la o zi la alta, de la câteva persoane până la circa o sută.
Santha Imre a declarat pentru AGERPRES că nu dă crezare spuselor prefectului, iar protestele vor continua. Acesta a menţionat că are autorizaţie pentru miting până pe data de 27 iulie a.c, dar va cere prelungirea ei pe toată durata lunii august, urmând ca pe 1 septembrie la Sfântu Gheorghe să aibă loc un miting organizat de cultele maghiare sub genericul „Ziua dreptăţii”, la care se aşteaptă participarea câtorva mii de oameni.
Protestele sunt îndreptate şi împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău care i-a condamnat recent la trei ani de închisoare pe Marko Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov i-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe Eparhiei Reformate din Ardeal, pe baza unor documente nevalabile. Decizia instanţei de judecată nu este definitivă.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES