. . Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a cerut reprezentanţilor autorităţilor locale să urgenteze procesul de reconstituire a dreptului de proprietate al persoanelor fizice şi juridice asupra terenurilor agricole şi forestiere, arătând că termenul limită pentru finalizarea acestuia este 31 decembrie a.c.
Prefectul Sebastian Cucu a declarat, miercuri, că la nivelul judeţului Covasna mai sunt de soluţionat peste 12.000 de cereri, care se află în diferite stadii, prin care sunt revendicate circa 30.000 de hectare de pădure şi 48.000 de hectare de teren agricol.
Potrivit datelor centralizate de Prefectură, până în prezent au fost puse în posesie cu titluri de proprietate circa 113.800 de hectare de teren agricol şi 126.500 de hectare de teren forestier, iar fără titluri de proprietate, aproape 7.300 de hectare de păduri şi teren agricol.
Sebastian Cucu a menţionat că în unele localităţi, precum municipiul Sfântu Gheorghe şi comuna Hăghig, s-a finalizat acest proces, însă în alte localităţi, precum Boroşneu Mare, lucrurile trenează de ani de zile.
„Am avut o întâlnire cu primarii pe această temă pentru că lucrurile nu merg aşa cum ar trebui. Ştim că sunt probleme, (…) dar se apropie sfârşitul anului şi termenul ne presează. Am solicitat primarilor să intensifice activitatea de soluţionare a cererilor (…) Vom iniţia acţiuni de verificare la sediile primăriilor, la care voi participa şi eu personal când timpul îmi va permite, şi vom începe cu localităţile cu probleme, unde merge mai prost treaba şi nu se lucrează (…) Nu mergem să le facem treaba, dar vom încerca să îi ajutăm cu expertiza pe care o avem în funcţie de situaţie, pentru că aceasta diferă de la caz la caz”, a spus prefectul Sebastian Cucu.
El a admis că întârzierile au avut şi cauze obiective, cum ar fi lipsa de personal din primării, şi presupune că cererile încă nesoluţionate au fost lăsate la urmă tocmai pentru că „sunt cu probleme”, deci sunt mai dificil de rezolvat.
Prefectul a mai spus că, realist vorbind, termenul de 31 decembrie a.c. nu va putea fi respectat, deşi judeţul Covasna stă mai bine la acest capitol în comparaţie cu alte judeţe din ţară.
„Există sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea termenelor, dar pentru noi nu este un scop în sine să amendăm primarii, dar vrem să vedem că se lucrează”, a mai spus Sebastian Cucu.
În ce priveşte Legea 10/2001, privind retrocedarea imobilelor, prefectul a menţionat că la nivel de judeţ sunt 504 notificări, cele mai multe cereri nesoluţionate, 476, fiind în municipiul Sfântu Gheorghe.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
www.agerpres.ro