Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, anul 2024, pentru mine și pentru colaboratorii mei, a fost un an bogat în realizări culturale, spirituale și sociale, dintre care două se detașează prin conținutul și valoarea lor, respectiv, împlinirea a 30 de ani de la înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei și redactarea, împreună cu un grup de cercetători, preoți și profesori a lucrării monografice dedicate satului natal Tatomirești, comuna Rebricea, județul Vaslui.
În cadrul manifestărilor organizate pentru marcarea a trei decenii de rodnică activitate pastoral-misionară a tinerei Eparhii a Covasnei și Harghitei, a fost evidențiată importanta contribuție a ÎPS Ioan, azi, Mitropolit al Banatului și a Preasfințitului Părinte Episcop Andrei, al Covasnei și Harghitei, la soluționarea greutăților specifice fiecărui început și la asigurarea bunei funcționări a noii instituții divino-umane din Arcul Intracarpatic.
La apariția lucrării monografice a satului Tatomirești și la organizarea momentelor care au urmat (răsplata morală, ecourile media ș.a.), rolul hotărâtor l-a avut Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.
Activitatea de cercetare a istoriei, culturii și spiritualității românești din Arcul Intracarpatic a cuprins și studierea elitei locale, laice și confesionale. În acest context, l-am cunoscut pe tânărul ierarh Ignatie Trif, născut în comuna Bilbor, județul Harghita. Am scris despre vrednicia Sfinției Sale, în lucrările dedicate ierarhilor ortodocși și greco-catolici, născuți sau care au păstorit pe meleagurile binecuvântate ale sud-estului Transilvaniei (Patriarhul Miron Cristea, mitropoliții Nicolae Colan, Alexandru Nicolescu (greco-catolic) și ÎPS Ioan, azi, Mitropolit al Banatului, episcopii Justinian Teculescu, Veniamin Nistor, Emilian Antal, Sofian Brașoveanu și PS Andrei, al Covasnei și Harghitei).
O vreme, am purtat și corespondență cu Sfinția Sa, prin Internet. Cu firească emoție, redăm câteva fragmente din corespondența menționată:
„Paris, 8 octombrie 2017, Mulțumesc intens pentru gândurile frumoase și de bine. Atâta timp cât suntem în memoria inimii celor dragi ai noștri, înseamnă că suntem învăluiți de dragoste frumoasă și autentică! Bucuria pe care mi-ai pricinuit-o mie, să se înmulțească înmiit în sufletul dvs. Cu nădejde, Ep. Ignatie…
Huși, Mulțumesc intens. Așijderea. Sărbători luminoase și tihnite. Cu bucuria lui Hristos și a sărbătorilor în suflet și cu nădejde, Ep. Ignatie, decembrie 2017….
Huși, 2018, Domnule Ioan Lăcătușu, Vă mulțumesc mult pentru mesajul de sărbători. A avut darul de a mă bucura. Vă doresc lumină și multă bucurie în tot ceea ce faceți pentru credința și neamul românesc. Cu nădejde, Ep. Ignatie (…) Vă mulțumesc mult. O mare bucurie că mi-ați răspuns. Vă mulțumesc pentru gândurile de bine și pentru cărți de care mă voi bucura negreșit. În egală măsură, mă bucur că sunteți de pe plaiuri vasluiene. Când veniti în zonă, vă aștept negreșit pe la Episcopie. Bucurii și multă lumină în tot ceea ce faceți! Cu nădejde, Ep. Ignatie, 2020”.
Huși, 24 decembrie 2018, Mulțumim mult domnule Lăcătușu (pentru mesajul de felicitare transmis după emisiunea de la Realitatea Tv, în care s-a prezentat un interviu cu PS Ignatie). M-a bucurat că mi-ați scris. PS Ignație Trif …
Huși, 2018, Mulțumesc intens pentru urări și gândul bun. Lumina, iertarea și bucuria inimii să ne copleșească viața, memoria inimii celor dragi ai noștri, înseamnă că suntem învăluiți de dragoste frumoasă și autentică! Bucuria pe care mi-ai pricinuit-o mie, să se înmulțească înmiit în sufletul dvs. Cu nădejde, Ep. Ignație …
Frumoase și pline de înțelepciune texte! Cuvinte sincere, optimiste, încărcate cu un profund mesaj creștin.
Momentele grele, prin care am trecut, în anul 2020, după îmbolnăvirea cu virusul COVID, din păcate, au întrerupt șirul acestor dragi mesaje.
În schimb, în anii care au urmat, am urmărit, prin intermediul mass-media, cu real interes și sinceră preocupare, activitatea pastoral-misionară a tânărului ierarh născut pe meleguri harghitene, cunoscut ca un excelent teolog și valoros om de cultură. Aceasta, cu atât mai mult, cu cât, Preasfințitul Ignatie păstorește într-o episcopie istorică, dar unde, în ultimii ani, au fost comise grave probleme de la conduita morală, de către fostul ierarh. În aceste condiții, Preasfințitul Ignatie, cu înțelepciune, răbdare, blândețe, dar și cu fermitate, s-a dovedit a fi „omul potrivit, la locul și la timpul potrivit”. Prin predicile și faptele Sfinției Sale, care propăvăduiesc Cuvântul Evangheliei, adaptat la realitățile lumii de astăzi, Preasfințitul Ignatie scrie o pagină luminoasă a istoriei Bisericii Ortodoxe Române, reprezentând un model de bună practică, ce poate fi preluat de generațiile tinere de ierarhi ortodocși.
Dintre numeroasele ecouri prezente în mass-media, referitoare la activitatea pastorală, culturală și social-filantropică desfășurată de Vlădica Ignatie în scaunul Episcopiei Hușilor, redăm câteva, din care rezultă modul în care se raportează credincioșii din Eparhia Hușilor, la vrednicul lor păstor.
În data de 5 octombrie 2017, a fost ales episcop titular al Episcopiei Hușilor, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Preasfințitul Ignatie a fost întronizat în funcția de Episcop al Hușilor, la data de 22 octombrie 2017. „Noul ierarh le-a câstigat inima credincioșilor vasluieni prin bunătatea sa, vorba blajină, sfaturile înțelepte, dar, mai ales, prin faptele sale caritabile. Un om cu o inteligență sclipitoare și cu un har mare, cu care a întors credincioșii vasluieni cu fața spre Dumnezeu!” (Astăzi, PS Ignatie, Episcopul Hușilor împlinește 46 de ani! vremeanoua.ro/astazi-ps-ignatie episcopul-husilor-implineste-46-de-ani)…
Episcopul Ignatie a fost sărbătorit de familie si de credincioși… „Această zi este una specială pentru PS Ignatie, episcopul Hușilor, care a împlinit 44 de ani. Ziua și-a petrecut-o în mijlocul credincioșilor. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât Ignatie al Hușilor a fost sărbătorit împreună cu sora și fratele său, ei fiind tripleți. „Acest om este o bucurie pentru noi! Îi mulțumim lui Dumnezeu că l-a trimis la Huși, după o lungă perioadă neagră. A reușit, în scurt timp, să ne readucă speranța în suflet! Cu ocazia zilei de naștere, am venit la Episcopie să îi mulțumim pentru tot ceea ce face pentru noi. Mulțumim pentru modul cum gândește și acționează, pentru sănătatea faptelor sale! E de o modestie și de o noblețe rare! Le-am transmis gândurile noastre bune și fraților săi. Ei sunt tripleți și au fost alături de păstorul nostru, la Huși! Frumos și emoționant!”, au spus credincioșii.” (Stiri Est, 7 iulie 2020)…
Mass-media au prezentat numeroase informații referitoare la rodnica păstorire a Preasfințitului Ignatie, încă din primii ani de trufă jertfelnică, la Huși.
AGERPRES: Se împlinesc anul acesta cinci ani de când Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române v-a ales în funcţia de episcop al Huşilor. Cum au fost, pentru dumneavoastră şi pentru eparhia pe care o conduceţi, aceşti cinci ani?
PS Ignatie: …. „Acesta ar fi unul dintre aspectele care m-a bucurat şi mă bucură în continuare extraordinar de mult, faptul că din interacţiunile pe care le-am avut, din slujbele pe care le-am săvârşit în judeţul Vaslui, am întâlnit oameni, cum spunem într-o exprimare, aşa, ardelenească, oameni foarte faini şi foarte vii. Nu idealizez şi nici nu încerc să fiu populist, nicidecum. Încerc să descriu realitatea pe care eu am trăit-o şi de care mă bucur foarte mult. Aceasta este una dintre cele mai minunate bucurii ale mele ca episcop în această parte a ţării: am descoperit oameni foarte frumoşi la suflet. (…) Am descoperit oameni foarte frumoşi şi care îşi trăiesc la modul cât se poate de genuin credinţa”, mărturiseşte episcopul. Ierarhul a amintit despre anumite fapte reprobabile ale unor slujitori ai Bisericii, menţionând că, în astfel de cazuri, instituţia trebuie să fie prudentă, dar fermă. În interviu, episcopul Huşilor a atras atenţia cu privire la criza spirituală pe care oamenii o trăiesc la nivel global. (res.ro/culte/2022/10/22/interviu-preasfintitul-ignatie-la-5-ani-de-la-desemnarea-sa-ca-episcop-al-husilor-am-descoperit-oameni-foartebuni_).
Ziua bună se cunoaște de dimineață…. Discursul rostit de Vlădica Ignatie, la întronizarea în scaunul de Episcop al Hușilor, a fost „un discurs duhovnicesc EXCEPȚIONAL – profund, emoționant și mărturisitor -…Una dintre PRIORITĂȚILE mele pastorale va fi şi SUSȚINEREA FAMILIEI TRADIȚIONALE, aşa cum Dumnezeu a lăsat-o.” (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/preasfintitul-ignatie-trif-discurs-duhovnicesc-exceptional-profund-emotionant-si-marturisitoR).
În buna tradiție a Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna, Preasfințitul Ignatie, încă de la începutul activității pastorale la Huși, a stăruit în câteva direcții foarte bine conturate. Pe baza acestei „strategii”, au fost implementate numeroase proiecte, din rândul cărora menționăm: fondarea Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși, cu așezămintele sociale componente. Acestea se adresează copiilor, tinerilor, persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, persoanelor cu dizabilități și persoanelor aflate într-o stare de vulnerabilitate fizică, psihică sau socială; inițierea programelor filantropice eparhiale „Bun venit, copilărie!”, „Un ghiozdan pentru început de an școlar”, „Bucuria e acasă” „Dar de Crăciun”, „Căldură pentru inimi curate”, „Taberele estivale – copilărie și credință” și „Bunicii noștri”, programe care însumează anual peste 6000 de beneficiari din categoriile cele mai vulnerabile, înființarea Editurii Horeb, a revistei eparhiale de spiritualitate și actualitate Horeb și reactivarea revistei Cronica Hușilor, tipărirea până în prezent a patru volume ale colecției „Din trecutul Episcopiei Hușilor. Reorganizarea Arhivei eparhiale și înființarea unei Bibliotecii eparhiale”. (Întronizarea PS Ignatie Trif, noul Episcop al Hușilor, 18 octombrie 2017, Episcopiahusilor.ro, accesat la 4 mai 2022).
Bjneînțeles că roadele păstoririi sale s-au răsfrânt pozitiv și asupra parohiei Tatomirești, din protopopiatul Vaslui.
În satul Tatomirești, există un așezământ-monument de cult ortodox – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Tatomireşti – Ctitorie a marelui postelnic Arghire Cuza -, din anul l792. Deoarece sfântul locaș este o emblemă vie a locului și a istoriei arhitecturii moldave, ce necesită măsuri speciale de întreținere și renovare. Până la finalizarea acestor lucrări, s-a hotărât construirea unui paraclis și a altor anexe parohiale. Pentru definitivarea tuturor problemelor referitoare la organizarea sfințirii noii capele, în ziua de 24 mai 2024, a fost în audiență la PS Ignatie o delegație formată din preotul paroh Bogdan Vasile Luca, primarul comunei Rebricea – Neculai Mihăilă și Constantin Stoleru, epitropul parohiei. Preasfintitul Ignatie a fost de acord ca sfințirea noului paraclis să aibă loc pe data de 9 noiembrie a.c., de sărbătoarea Sfântului Nectarie de la Eghina – hramul capelei. Tot la această dată, s-a convenit să fie lansată lucrarea monografică a satului Tatomirești, volum editat de un colectiv coordonat de către dr. Ioan Lăcătușu, fiu al satului și preotul paroh Bogdan Vasile Luca.
Volumul Tatomirești – un sat prin vitregia veacurilor, dăinuimd de la Ștefan cel Mare apare cu binecuvântarea, participarea și sprijinul Preasfințitului Ignatie, Episcopul Hușilor. Îngrijitorii ediției au adresat sincere mulțumiri, împreună cu recunoștința lor și urările de păstorire îndelungată și rodnică Preasfințitului Ignatie, Episcopul Hușilor, pentru binecuvântarea începerii și realizării proiectului editorial de față, dar și pentru onoarea pe care ne-a făcut-o, prin publicarea în această monografie, a unor crâmpeie din „discursuri duhovnicești profunde, vizionare și mărturisitoare”, privind provocările contemporane cu care se confruntă Satul, Biserica, Școala și Familia.
Volumul „Tatomirești – un sat prin vitregia veacurilor, dăinuind de la Ștefan cel Mare” a apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Ignatie, Episcopul Hușilor, ediție îngrijită de către dr. Ioan Lăcătușu și pr. Bogdan Vasile Luca, redactor dr. Magdalena Albu, la Editurile Magic Print din Onești și Eurocarpatica din Sfăntu Gheorghe, cu sprijinul financiar al Episcopiei Hușilor și al Editurii ș Tipografiei „Magic Print”, partener strategic al Editurii Eurocarpatica, director general Maria Dohotaru, căreia îi mulțumim și pe această cale.
În Prefața lucrării, PS Egnatie afirmă că „Este o mare șansă pentru toți cei menționați anterior ca, prin intermediul acestui volum, să ia contact cu realitățile care au făcut istorie, cu chipurile celor care, aflați în diferite locuri din țară, și cu diferite rosturi în societate, au văzut lumina zilei în Tatomirești. Considerăm că efortul domnului Ioan Lăcătușu, de a alcătui această frescă memorabilă a Tatomireștiului de ieri și de azi, este unul binecuvântat, reflex al unui puternic sentiment de recunoștință față de maniera în care Dumnezeu a rânduit lucrurile în viața domniei sale și a lucrat prin oamenii în mijlocul cărora a văzut lumina zilei.
De altfel, consider că acest atribut – nobil – descrie cel mai complet personalitatea domnului Ioan Lăcătușu și a familiei sale, întrucât și-a legat existența de proiecte durabile și cu un impact deosebit asupra vieții culturale și spirituale a Bisericii, în cadrul Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Afirmând și promovând, la nivel național și internațional, mărci ale identității românești în spațiul județelor Covasna și Harghita, domnia sa a pus în lucrare, implicit, și zestrea de valori cu care a fost dăruit în propria familie și în ambianța de odinioară a satului Tatomirești.
Felicităm și binecuvântăm tot acest demers de a restitui prezentului părți ale moștenirii sociale, culturale și spirituale ale trecutului tatomireștean, și avem intuiția că acest efort va fi inspirație și pentru generația actuală de tineri, de a nu precupeți niciun efort pentru a-și depăși condiția și a fructifica, la modul cel mai înalt, experiențele celor care, pornind în lume de pe aceleași meleaguri cu ei, au dat un sens înalt și plus de valoare jertfei înaintașilor lor.”
Prima lucrare monografică dedicată satul Tatomirești s-a bucurat de o frumoasă primire din partea locuitorilor satului, a mass-media și a specialiștilor.
Cuvintele sunt prea sărace pentru a mulțumi, așa cum se cuvine, Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, pentru darul de suflet oferit prin redactarea Cuvântului de binecuvântare și cuprinderea în volum a unor predici, texte pline de înțelepciune și trăire ortodoxă, adevărate merinde sufletești, pentru credincioșii de astăzi și de mâine.
Cuvintele de prețuire și recunoștință sunt redate în scrisoarea de mulțumire adresată Preasfințitului Ignatie, de către dr. Ioan Lăcătușu și dr. Magdalena Albu, unde se menționează: „Și cu acest prilej, ținem să vă aducem mulțumirile noastre din suflet pentru crâmpeiele de înțelepciune ale Preasfinției Voastre așezate în fibra paginilor cărții „Tatomirești – un sat prin vitregia veacurilor, dăinuind de la Ștefan cel Mare”, maxime de gândire și trăire înduhovnicită, ce îi vor lumina pe toți cei care vor citi monografia așezării vasluiene.
De asemenea, aleasa noastră gratitudine se îndreaptă către sprijinul pe care l-ați acordat, în ceea ce privește inițierea și finalizarea acestui important demers editorial. Practic, ne-ați oferit nouă, tuturor colaboratorilor volumului, marea șansă de a realiza prima lucrare monografică a străvechiului sat tatomireștean, atestat în timpul vrednicului de pomenire voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, dar existent cu mult înainte pe aceste meleaguri, aidoma majorității localităților din țara noastră.
Preasfințite Părinte Episcop Ignatie, Vă mulțumim, nu în ultimul rând, pentru aprecierea pe care ne-ați acordat-o, prin oferirea unor distincții bisericești de o valoare deosebită, ca răsplată morală a dăruirii cu care ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu inimile și gândul, spre a contribui la prezervarea patrimoniului cultural și afirmarea identității românești din județele Covasna și Harghita, singurele unități administrativ-teritoriale din țara noastră, în care românii sunt numeric minoritari, cât și pentru editarea celei dintâi monografii a satului natal – Tatomirești.
Cu aleasă prețuire și sinceră considerație, Vă dorim păstorire rodnică și îndelungată, spre binele Bisericii Ortodoxe și a Neamului Românesc.
Sfântu Gheorghe – București
12 noiembrie 2024
Dr. Ioan Lăcătușu, Dr. Magdalena-Eugenia Albu
***
Răspunsul Preasfinției Sale nu a întârziat:
„Vă mulțumesc frumos pentru cuvintele pline de înțelepciune și frumusețe, pe care mi le-ați adresat. Nu le merit. Pentru mine, a fost o șansă unică, mulțumindu-vă, atât cât m-am priceput și am putut. Am în vedere lucrarea enormă depusă în menținerea și în fortificarea, prin cultură, a identității românilor din Harghita-Covasna. Așa cum am mărturisit public, voiam să vin special la Sfântu Gheorghe și să vă confer distincția, pe care o meritați din plin. De asemenea, mă bucur mult că dl primar al comunei Rebricea a fost receptiv la propunerea mea de a vă conferi titlul de Cetățean de onoare al comunei dvs. natale. Un vis împlinit. Și pentru asta mă simt împlinit. Vă doresc sănătate, bucurii și multă liniște în suflet! Cu nădejde, Părintele Episcop Ignatie”
Tot cu acest prilej, dr. Ioan Lăcătușu a primit, din partea PS Ignatie, Crucea Episcopală „Episcopul Grigore Leu”, în semn de prețuire și recunoaștere a contribuției în promovarea culturii creștine și credinței ortodoxe și titlul de Cetățean de onoare al comunei Rebricea.
Toate aceste onorante distincții reprezintă răsplata morală a omului trudei obștești, „primite din inițiativa și cu implicarea nemijlocită a Ierarhului Ignatie de la Huși, despre care credincioșii ortodocși și nu numai ei vor mai auzi multe, foarte multe fapte ziditoare, Întru Slava lui Dumnezeu și a Neamului Românesc. Mulțumesc din suflet, Părinte Ignatie!…
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU