Pentru comunitatea ortodoxă din comuna Vâlcele dar şi pentru oaspeţii veniţi din Sfântu Gheorghe, Duminica Floriilor a avut o însemnătate aparte. În sfântul lăcaş din localitate, avându-i alături pe soţie şi pe fiul său, preotului paroh Ioan Tămaş i-a fost conferit titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Vâlcele”.

În discursul său omagial, primarul comunei, Dumitru Marinescu, a menţionat că,  gândul acordării acestei recompense  a încolţit  în mintea sa  în luna ianuarie a.c., când a avut loc  lansarea volumului de poezii “Praznic la vatră” a preotului Ioan Tămaş Delavâlcele, ocazie cu care  s-a făcut vorbire şi despre  munca depună de acesta  pe tărâmul bisericesc, literar, istoric şi  administrativ. Iar colegii de la Primărie precum şi consilierii locali au fost întrutotul  de acord cu instituirea şi acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al comunei Vâlcele”, preotului Ioan Tămaş Delavâlcele, titlu care nu a fost oferit, până acum, niciunei alte persoane.

Dumitru Marinescu a precizat că, deşi preotul nu este vâlcelean get-beget,  de douăzeci de ani de când s-a instalat pe meleagurile acestei minunate localităţi, a demonstrat că dânsul este cetăţean al Vâlcelelor mai mult decât mulţi dintre cei născuţi aici.  “Într-o comunitate rurală dinamică, aşa cum este cea a comunei Vâlcele, se întâmplă adesea să ne intersectăm   preocupările sau să fim în anturajul  unor oameni cărora nu le putem desluşi întocmai natura personalităţii lor. O asemenea personalitate este, cu siguranţă,  preotul Ioan Tămaş, preot al parohiei ortodoxe din localitatea Vâlcele. La vârsta de 60 de ani, pe care tocmai i-a împlinit, preotul vâlcelean a desfăşurat o bogată activitate publicistică, de  cercetare istorică, dedicându-se, în egală măsură, carierei de preot,  căreia i-a consacrat cei mai frumoşi ani. La sfântul altar sau în activitatea publicistică, învăţământul religios şi cercetarea  istorică  i-au fost domeniile predilecte. De asemenea,  l-a preocupat şi omagierea unor personalităţi care au trecut, de-a lungul vremii, prin localitatea Vâlcele, şi  şi-au lăsat amprenta istorică- Avram Iancu şi Nicolae Bălcescu-,  şi a unor momente din istoria neamului, prin realizarea unei troiţe cu referire la eroii din  cele două războaie mondiale şi a Revoluţiei din 1989, precum şi monumentul deportaţilor din Vâlcele. Recunoaşterea deschisă a unor merite, în păstrarea credinţei ortodoxe şi a identităţii naţionale a românilor din această parte de ţară, incontestabile, precum şi harul redacţional al preotului la  publicaţii centrale şi locale, l-au poziţionat cu mult mai bine  în stima specialiştilor şi a colegilor de breaslă. Pentru toate acestea, merită  să-i arătăm recunoştinţa cea mai deplină, promovându-l, fără rezerve, la rangul de Cetăţean de Onoare al comunei Vâlcele” a spus primarul comunei, Dumitru Marinescu.

Cuvinte de preţuire, din partea prietenilor

În mesajul adresat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş se arată, printre altele:

„Elogiem astăzi pe patriotul şi iubitorul de istorie a românilor, Ioan Tămaş, care-şi înscrie convingerile în doctrina „românismului”, care îndemnă pe conducători temporari ai Țării la conservarea particularităţilor şi rânduielilor neamului românesc. Preotul Tămaş este adept al unui „românism” care reprezintă un popor „dârz, sfidător al nenumăratelor condiţii vitrege, conţinând însă bună cuviinţă, răbdare, apeluri la înţelegere… care „nu s-a socotit vreodată fără cusur ori superior altora”. Un „românism” care nu are nimic comun cu naţionalismul extremist sau cu şovinismul. De pe aceste poziţii părintele s-a angajat cu toate forţele sale în promovarea unui astfel de „românism”, participând cu comunicări şi expuneri la reuniunile ştiinţifice sau civice care s-au desfăşurat în ultimii douăzeci de ani la Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Izvorul Mureşului, Topliţa, Sighetul Marmaţiei, Braşov sau Timişoara. Şi tot de pe aceste poziţii a scris părintele Ioan, zeci şi sute de eseuri şi poezii, publicate în presa locală şi regională sau tipărite în cărţile sale.

În cele şase decenii, cu puţine excepţii, societatea românească nu l-a răsfăţat cu onoruri pentru meritele sale. Pentru activitatea sa patriotică şi ctitor de obiective ce marchează spaţiul istoric românesc, părintele Tămaş a primit din partea Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, „Diploma pentru merite deosebite”, în anul 2006, şi titlul de „Excelenţă Europeană Gheorghe Pomuţ”, din partea Fundaţiei Române „George Pomuţ”,din Timişoara, în anul 2008. La acestea se adaugă distincţia de „Iconom” primită din partea Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Diplomele de participare la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului.

Considerăm că acordarea, astăzi, a Diplomei şi Titlului de „Cetăţean de Onoare al comunei Vâlcele” părintelui Ioan Tămaş, cu prilejul aniversării celor 60 de ani de viaţă, reprezintă o recunoaştere a faptelor şi meritelor sale puse în slujba comunităţii vâlcelene, în cei 20 de ani de activitate neîntreruptă pe aceste frumoase plaiuri româneşti” .

Acesta a fost doar începutul

Primarul Dumitru Marinescu a menţionat că acordarea acestui titlu „a fost primul pas”. Ca urmare, în următoarele sesiuni de acordare a Titlului de Cetăţean de onoare, Primăria Vâlcele are în calcul acordarea acestui titlu distinsului profesor Nicolae  Moldovan, care şi-a adus un mare aport la educarea multor generaţii de vâlceleni, precum şi, post- mortem,  Mitropolitului Nicolae Colan şi scriitorului  Romulus Cioflec, dar şi altor personalităţi  care au marcat istoria comunei Vâlcele.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail