Conducerea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) priveşte cu scepticism investiţia în valoare de 150 de milioane de euro pe care grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anunţat că o va face în judeţul Covasna.
Austriecii vor să construiască o fabrică de cherestea în localitatea Reci, nu departe de municipiul Sfântu Gheorghe, iar conducerea PPMT Covasna consideră că această investiţie va periclita micii întreprinzători locali profilaţi pe exploatarea lemnului şi va afecta mediul înconjurător.
Preşedintele PPMT Covasna, Derzsi Samuel, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu crede nici în promisiunea investitorului austriac de a crea 650 de locuri de muncă, deoarece forţa de muncă umană va fi înlocuită cu maşini şi utilaje automatizate.
„Noi suntem solidari cu firmele mici (…) Nu credem în oferta acestei firme, din punctul nostru de vedere va omorî producătorii mici, valoarea adaugată nu va rămâne la noi. Nu rămâne aici nici impozitul şi nici profitul, iar după ce va tăia lemnul va pleca. În mod firesc se pune întrebarea ce folos are comunitatea pe termen lung din această investiţie şi ce va rămâne în urma acestei fabrici (…) Pentru că nu e totuna în ce ritm se taie pădurea, dacă se defrişează masiv într-un timp scurt. De asemenea, ar trebui realizate reîmpăduriri, dar pe investitorul austriac acest lucru nu-l interesează”, a spus Derzsi Samuel.
În opinia sa, ar trebui încurajaţi oamenii de afaceri locali şi parteneriatele avantajoase nu doar pentru investitorii străini, ci şi pentru comunitatea locală. Potrivit acestuia, locuitorii judeţului Covasna ar trebui să conserve potenţialul natural şi să trăiască din turism, valorificarea fructelor de pădure, a produselor tradiţionale şi produselor bio.
„Orice investitor vine pentru un profit, dar noi ar trebui să apărăm interesele comunităţii noastre şi să încercăm să scoatem şi noi un câştig, nu doar să le servim interesele”, a spus liderul PPMT.
Fabrica de cherestea de la Reci va fi cea de-a cincea unitate de producţie din ţara noastră a investitorului austriac Holzindustrie Schweighofer. Celelalte se află în Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti şi au aproape 2.500 de angajaţi.
Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, care a venit luna trecută în judeţul Covasna, a declarat că fabrica va fi pusă în funcţiune anul viitor şi va asigura locuri de muncă pentru aproximativ 650 de oameni. Gerald Schweighofer a declarat că motivele pentru care a ales să vină în judeţul Covasna au fost recomandările bune pe care le-a primit din partea senatorului UDMR Olosz Gergely cu privire la tradiţia prelucrării lemnului în zonă, existenţa forţei de muncă calificate, plasarea judeţului în centrul ţării, precum şi sprijinul promis din partea autorităţilor locale.
Viitoarea fabrică, ce se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, va avea o capacitate anuală de debitare de 800.000 de metri cubi. O bună parte din cherestea şi din produsele prelucrate în România vor fi exportate, printre partenerii importanţi ai companiei numărându-se ţările asiatice, în special Japonia.
Gerald Schweighofer a menţionat că firma sa este preocupată de protejarea mediului înconjurător şi va sprijini începând de anul viitor o campanie de reîmpădurire pe anumite suprafeţe.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES