Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna a lansat o serie de videoclipuri pe teme ce țin depășirea unor bariere de comunicare și obstacole pe care le pot întâlni, de-a lungul timpului, părinții copiilor cu diferite deficiențe. Clipurile vin în continuarea proiectului intitulat „Dr. Peștișor”, implementat pe perioada verii, la Dalnic, în cadrul căruia, aproape 150 de copii au beneficiat de sesiuni de terapie multisenzorială.

Videoclipurile sunt pregătite de scafandrul profesionist Szabó Jenő, care  a derulat, de-a lungul timpului, numeroase activități și proiecte pentru copii cu diferite deficiențe, dar nu numai, bazate pe stimularea controlată a neuroplasticităţii sistemului nervos.

Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică.

El a amenajat, cu ani în urmă, la Dalnic, un lac artificial, unde a înființat, apoi „o școală subacvatică” destinată copiilor surdo-muți, care prin audiții subacvatice reușeau să deslușească și să articuleze cuvinte. Tot acolo, a înființat Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna.

În vara anului trecut, cu susținere financiară din partea Fundației Orange, prin programul „Susține un ONG!” , ediția 2018, Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna, a derulat proiectul „Dr. Peștișor”. Prin acest proiect, din iunie și până în septembrie 2018, aproximativ 150 de copii cu diferite tipuri deficienţe, din judeţele Covasna şi Braşov, au beneficiat de sesiuni de terapie multisenzorială. Sesiunile de terapie au cuprins o îmbinare a terapiei asistată de animale, folosind pești Koi și carași aurii, cu meloterapia (terapia prin muzică) și elemente de hidroterapie.

Scopul proiectului a constat în îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare ale unor copii cu deficiențe, precum tulburări de spectru autist, sindrom Down, deficiențe senzoriale și fizice, dificultăți de învățare și nu numai, a transmis Szabó Jenő. Videoclipurile dedicate părinților au venit în continuarea proiectului „Dr. Peștișor”, a precizat acesta.

„Proiectul <<Dr. Peștișor>> a avut un succes foarte mare! Numărul inițial al beneficiarilor – 120 de copii – a ajuns să fie depășit și practic au participat în jur de 140-150 de copii. Toată lumea a fost mulțumită, a fost un proiect de succes! Pe noi ne interesează acum și continuarea, să tragem anumite concluzii cu privire la ceea ce s-a întâmplat, pentru a vedea cum putem să ne îmbunătățim activitatea, în sensul de a deservi actorul principal – copilul. În acest sens, una dintre cele mai importante observații pe care le-am făcut au fost cu privire la părinți. „Pe perioada școlii, copiii sunt aduși la diferite activități de către cadrele didactice, astfel că pe părinți nu prea îi întâlnim, nu prea avem acces la ei. Având proiectul <<Dr. Peștișor>>, în perioada de vară, practic, părinții au fost aceia care au adus copiii, iar noi am avut prilejul să întâlnim atât copiii, cât și părinții (…). Atunci am realizat că în acest triunghi – copil – terapeut și părinte, factorul cheie este părintele, pentru că el este tot timpul lângă copii, iar terapeutul are acces la copil o jumătate de oră sau o oră. Deci, dacă vrem să facem ceva bun pentru copil, pe termen lung, trebuie să ne ocupăm și de relația cu părinții. De aceea, am dorit să găsim o cale de comunicare cu părinții, o cale prin care să putem răspunde întrebărilor pe care aceștia ni le-au adresat în cadrul proiectului <<Dr. Peștișor>>- atât întrebărilor legate de terapii și legat de ceea ce facem noi la Centrul de la Dalnic, și legat de relația lor cu copiii! Astfel, s-au născut o serie de videoclipuri, pe care le-am postat pe pagina de Facebook – <<Dr. Peștișor>> și de Youtube. Este vorba despre niște videoclipuri de 4-8 minute, în care este animație, facem prezentări, prin jucării, pentru ca nu doar să plasăm o informație lexicală, ci vizual, să captăm acel părinte, astfel încât informația să rămână și să genereze schimbări în ceea ce privește relația părinte-copil”- a mai spus Szabó Jenő.

Videoclipurile au fost lansate atât pe Facebook, cât și pe canalul de  Yoyutube – „Dr. Peștișor”, sub genericul „Povești pentru părinți”- prezentând date pentru părinți, pentru adulți, date despre părinți, într-o manieră accesibilă și atractivă, ce își propune să aibă efect imediat în schimbarea unor percepții și atitudini.

Relația între conștient și subconștient, efectele stresului cotidian al părintelui, asupra copilului – sunt câteva dintre temele videoclipurilor.

„Unul dintre videoclipurile deja lansate se numește <<Tigrul alb>>. Am pornit de la ideea că există o zebră și un tigru. Când zebra paște, este liniștită. Când tigrul începe să o urmărească, zebra devine agitată – stresul este instalat. După ce tigrul dispare, și zebra începe să pască din nou liniștită. (…) Astfel, în momentul în care adultul sau părintele este preocupat probleme (…), generează un  stres general care se transmite copilului. Ca o metaforizare – zebra și tigrul se contopesc și ia naștere tigrul alb. Copilul simte stresul părintelui, nu înțelege ce se întâmplă, dar reacționează. Al doilea clip lansat se numește <<Călărețul fără hăț>> și face trimitere la relația dintre conștient, subconștient și stresul cotidian (…).”- a explicat Szabó Jenő, manager al Departamentului de Terapii Speciale la Centrul de Cercetări Subacvatice.

Cel de-al treilea videoclip a fost lansat ieri și se numește „Drumul călărețului – poveste despre părinți și pentru părinți”.

Acesta, ca și precedentele, îi are în centrul său pe Szabó Jenő și pe micuța Sofia și arată cum frământările părintelui se reflectă în copil.

Videoclipurile sunt prezentate la o distanță de câteva zile, pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube – „Dr. Peștișor”.

Szabó Jenő a declarat și că proiectul „Dr. Peștișor” va continua din 15 iunie (a.c.), fiind extins cu un „Colț al părinților”  și  cuprinzând activități prin care aceștia să se implice activ în terapia copiilor lor, dar va include și sesiuni de mângâiere a peștilor și alte noutăți.

Vom reveni cu informații.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail