Concertul extraordinar susţinut în această seară, la Sfântu Gheorghe, de Ducu Bertzi împreună cu violonistul Mihai Neniță marchează deschiderea ediției de anul acesta a Festivalului „Povestea din Ajun”. Evenimentul are loc la ora 19,00 la Sala Mare a Teatrului din municipiul reședință de județ.

Ajuns la cea de-a noua ediție, Festivalul ,,Povestea din Ajun” este organizat de Asociația de Tineret ,,Ecou” din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Centrul de Cultură al județului Covasna, Centrul de Cultură Arcuș, Teatrul ,,Andrei Mureșanu”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, cu sprijinul mai multor sponsori, printre care: Dunapack, Tricomserv, Bertis, Covalact, Foto Angelo, Sepsi Bus, Ariadne Impex, Tega SA, Hotel – Hostel Park, Choco Pack, Bon Sweet Bon, Restaurant Bastion, Restaurant Ganessa, Restaurant Rezkakas.

,,Inițiat acum nouă ani de către o gașcă de tineri liceeni din Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> conduși de Emil Pantelimon, Festivalul <<Povestea din Ajun>> a devenit unul dintre simbolurile, credem noi- evidente, ale multiculturalității, ale faptului de a ne bucura împreună de o sărbătoare comună tuturor creștinilor, care este Crăciunul și nașterea Domnului, dar nu numai. Credem că este o sărbătoare a întregii comunități, indiferent de religia pe care o avem fiecare dintre noi sau nu o avem, este un moment în care întregul oraș, întreaga comunitate se bucură, iar  noi ne dorim să fim o parte importantă a acestei bucurii. Dacă reușim să facem din ce în ce mai mulți oameni fericiți, atât prin prezența vedetelor pe care le aducem din afara comunității, dar și prin implicarea a cât mai mulți voluntari, a cât mai multe coruri, a cât mai multe evenimente care să atragă atenția și să aducă un zâmbet pe chipul oamenilor, cred că ne-am împlinit scopul”, ne-a spus ieri, Mădălin Guruianu, coordonator de proiecte în cadrul Asociației de Tineret ,,Ecou”.

Prima ,,filă” din cadrul ediției de anul acesta a ,,Poveștii din Ajun” va fi deschisă astăzi printr-un concert deosebit susținut la Sfântu Gheorghe de Ducu Bertzi și Mihai Neniță, la Sala Mare a Teatrului din Sfântu Gheorghe, începând cu ora 19.00.  Organizatorii spun că sala va fi arhiplină.

,,Mai avem foarte puține bilete, în jur de 30- 35 de bilete la concert. Sala va fi arhiplină și ne bucurăm pentru asta. Este clar că Ducu Bertzi este un artist iubit. Este un artist care a mai fost de două ori în Sfântu Gheorghe, ne bucurăm că revine în comunitatea noastră, deși e prima dată când este în <<Povestea din Ajun>>. Am avut de fiecare dată vedete invitate de la București sau din țară și ne bucurăm că anul acesta Ducu Bertzi și Mihai Neniță au acceptat să vină împreună, pentru  că este un recital în doi, așa cum în ultimii ani, domnul Ducu Bertzi face de fiecare dată. Mihai Neniță este acel maestru <<vrăjitor>> cu a sa vioară electrică”, a spus Mădălin Guruianu.

Acesta a precizat că tot astăzi, înainte de acest concert se vor aprinde luminițele în ,,Grădina din Poveste” amenajată în curtea restaurantului ,,Bastion” din Sfântu Gheorghe, unde va avea loc și un miniconcert susținut de ,,Snaps Vocal Band”.

Zilele următoare, activitățile din cadrul Festivalului sunt dedicate, în special copiilor, a mai spus Mădălin Guruianu.

,,Zilele următoare sunt dedicate copiilor, care vor  veni la atelierele <<Povestea din Ajun>>, tot în <<Grădina din Poveste>> și în interiorul restaurantului <<Bastion>>. Le mulțumim celor de la Muzeul <<Carpaților Răsăriteni>> care ne sunt alături în acest demers și împreună cu voluntarii noștri vor face în așa fel ca aceia care vor fi prezenți, care ne vor onora cu prezența, să poată să participe la acele ateliere, dar și  să plece acasă cu niște cadouri, dintre care, evident, nu putem să nu amintim cartea de colorat care în fiecare an a fost una dintre mărcile <<Poveștii din Ajun>>”, a declarat coordonatorul de programe din cadrul Asociației de Tineret ,,Ecou”.

. .

Concerte în școli și în autobuz

Nu vor lipsi nici anul acesta concertele în școli și în autobuz. ,,Săptămâna viitoare, avem diminețile pline cu concerte în școli; aducem formația <<Minisnaps>> de care se ocupă doamna profesoară Cserkesz Emese; sunt copii și din Sfântu Gheorghe și din Târgu Secuiesc, vom avea șase spectacole, în liceele <<Szekely Miko>>, <<Mikes Kelemen>> și Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>, dar și în trei școli gimnaziale bilingve din orașul Sfântu Gheorghe,  adică în <<Ady Endre>>, în <<Nicolae Colan>> și în <<Varadi Jozsef>>. După-amiaza, toți călătorii care  vor circula cu autobuzele de pe linia 1 și 2 vor fi colindați de oameni din corurile din liceele din Sfântu Gheorghe; o parte dintre voluntari deja s-au înscris și ei și cu siguranță va fi o atmosferă frumoasă în după-amieze, pe liniile 1 și 2 din Sfântu Gheorghe, de luni până miercuri”, a precizat Mădălin Guruianu.

Spectacole, concerte…

Coordonatorul de proiecte din cadrul Asociației de Tineret ,,Ecou” a mai spus că marți, 16 decembrie (a.c.), în cadrul Festivalului ,,Povestea din Ajun” va avea loc, la ora 19.00, la Teatrul din municipiu, spectacolul ,,Țara mea, tara mea”, după piesa dupa piesa „T/Țara mea” de Radu Macrinici, care a primit Premiul Uniter pentru Cea mai bună piesă a anului 1997.

,,Marți, 16 decembrie, avem o premieră la Teatrul <<Andrei Mureșanu>>, un spectacol care se numește <<Țara mea, tara mea>>, piesă scrisă de Radu Macrinici și premiat cu Premiul pentru Cea mai bună piesă a anului în 1997. Piesa aceasta  este transpusă scenic de către Inna Andriucă și Nicolae Croitoru”, a declarat Mădălin Guruianu. Acesta a precizat că nu vor exista  bilete de intrare și că accesul la spectacol va fi doar pe bază de invitație pentru cei care sunt alături de proiectele Asociației de Tineret ,,Ecou” și alături de ”Povestea din Ajun”.

,,În ziua imediat următoare (n.r. – miercuri, 17 decembrie a.c.) avem un concert- eveniment la Centrul de Cultură Arcuș, cu  <<Snaps Vocal Band>> și Luiza Zan (…)”, a spus Mădălin Guruianu, care a precizat că în data de 21 decembrie, duminică, va avea loc un concert ,,Popas Band”, concert care va închide seria evenimentelor pentru public, din cadrul ,,Poveștii din Ajun”. ,,Duminică, 21 decembrie vom avea un concert extraordinar – Popas Band-  probabil cea mai bună trupă de coveruri din România (…). Acești oameni cântă fabulos de bine. Au mai fost de două ori în Sfântu Gheorghe și de fiecare dată reacția publicului a fost pe măsură, oamenii au fost ultra încântați”, a spus Mădălin Guruianu.  Concertul ,,Popas Band” va avea loc la ora 20.30,  în fostul club ,,Backstage”, actualmente ,,Energy”, din centrul orașului Sfântu Gheorghe, prețul biletului de intrare fiind unul simbolic, 10 lei.

Pentru organizatori și voluntari, ,,Povestea din Ajun” continuă și în 23 decembrie (a.c.), când se va desfășura ultimul eveniment din cadrul ediției de anul acesta a festivalului: ,,Alumny Party”:

„Finalul <<Poveștii din Ajun>> este pentru noi, în 23 decembrie, seara, când vom avea <<Alumni Party>>, petrecerea clasică pentru voluntari și foștii voluntari ai <<Poveștii din Ajun>> care revin acasă de Crăciun și sperăm să ne bucurăm împreună de un spectacol foarte frumos, cu invitați pe măsură; va fi o sărbătoare pentru cei care au muncit atât anii aceștia, cât și anii trecuți pentru ca <<Povestea din Ajun>> să devină o marcă importantă a sărbătorilor de iarnă pentru comunitatea din Sfântu Gheorghe”, a spus Mădălin Guruianu.

Număr record de voluntari

Acesta a precizat că în ediția actuală a Festivalului sunt implicați 102 voluntari: ,, Peste 100 de voluntari nu cred că au mai fost la nicio ediție, dar în total, în cei nouă ani,  <<Povestea din Ajun>>, a adunat 425 de voluntari. Și anul acesta, dar cam de acum doi ani, cel mai experimentat voluntar, cel care muncește foarte mult în preajma sărbătorilor, pentru că este creatorul căciulițelor pe care le poartă tinerii în perioada aceasta, căciulițele acelea specifice evenimentului, căciulițe lungi, roșii, cu bandă neagră este doamna Maria Pantelimon, căreia îi mulțumim foarte, foarte mult!”, a spus coordonatorul de proiecte din cadrul Asociației de Tineret ”Ecou”.

Mădălin Guruianu a precizat că anul acesta, „Povestea din Ajun” va fi adusă în mijlocul oamenilor, prin flashmoburi:

,,Cel puțin o dată, publicul din Sfântu Gheorghe va avea ocazia să vadă, în premieră, un flashmob în perioada aceasta de Crăciun, în care vom avea o melodie în limba maghiară și una în limba română, melodii pe care încercăm să le cântăm cu toți voluntarii <<Povestea din Ajun>> sau cu majoritatea dintre ei, la care am invitat, bineînțeles, trupe, coruri din Sfântu Gheorghe să ni se alăture pentru a fi într-adevăr un moment marcant. Sperăm ca oamenii să se oprească puțin din febra cumpărăturilor, a stresului și a mișcării continue din aceste zile cu agitație maximă și să încercăm  să le aducem aminte că de sărbători trebuie să încercăm să fim cu toții mai liniștiți, să fim împreună”, a spus Mădălin Guruianu.

,,Pădurea din poveste”

Potrivit acestuia, ,,Povestea din Ajun” dorește să lase ceva în urmă, an de an. Fondurile strânse în cadrul evenimentelor organizate în cadrul festivalului de anul acesta vor fi utilzate pentru a cumpăra copaci, ce vor fi plantați în cursul anului următor. ,,Anul acesta ne-am gândit să lăsăm în urmă copaci, pe care să-i plantăm cu voluntarii pe care îi avem. Pentru că avem 102 voluntari în această <<Poveste din Ajun>>, ne-am gândit să plantăm 100 de copaci (…). Încercăm să adunăm bani și cu sprijinul oamenilor generoși care ar putea să ne ajute în acest demers, al voluntarilor, al părinților, al profesorilor, al spectatorilor, al oamenilor care vor veni la evenimentele noastre (…). Vrem să transmitem un mesaj mai departe, că ne pasă de mediul înconjurător, un mesaj că <<Pădurea din Poveste>> poate să devină realitate chiar în Sfântu Gheorghe și că ne putem  bucura în anii care urmează și de un aer mai bun în orașul nostru. Vrem să transmitem că nu susținem ideea de brazi naturali tăiați din pădure, aduși în casele oamenilor și aruncați după o săptămână sau două pentru plăcerea vizuală pe care ne-o putem oferi, credem noi, și altfel. Noi sperăm ca an de an, <<Povestea din Ajun>> să lase în urma ei copaci și ca această  <<Pădure din Poveste>>, cum am numit-o noi, să crească de la an la an, și să încercăm să transmitem mesajul că e mai important să ne bucurăm de sărbători împreună, e mai important să avem un aer curat, e mai important să lăsăm brazii acolo unde sunt, adică în pădure, și să încercăm ne bucurăm pentru multe alte motive pe care  le avem. În primul rând, spiritul acesta al sărbătorilor credem noi că ar trebui  să ne cuprindă nu numai în această perioadă a anului, ci și în restul timpului”, a spus Mădălin Guruianu. Acesta a precizat că la fiecare dintre evenimentele din cadrul Festivalului ,,Povestea din Ajun”, ediția 2014, se pot dona bani direct către ,,spiridușii” voluntari; se pot cumpăra cănițe, ca în fiecare an, dar se pot vira bani în contul Asociației de Tineret ,,Ecou” din Sfântu Gheorghe, cu specificarea ,,Pădurea din Poveste”.

Concurs

Organizatorii ”Povestea din Ajun 2014” au lansat și un concurs pentru această perioadă. Astfel,  cei care participă la evenimentele organizate în cadrul Festivalului, își fac o poză la unul dintre evenimente și o postează pe pagina de Facebook ,,Povestea din Ajun” (https://www.facebook.com/povesteadinajun?fref=ts), pot câștiga o pizza.

***

Informații suplimentare despre Festivalul ,,Povestea din Ajun” pot fi aflate accesând pagina de Facebook și site-ul evenimentului (www.povesteadinajun.ro).

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail