În ultimii ani, în laboratorul de analize medicale al Centrului de Diagnostic și Tratament „Pro-Vitam” s-au făcut investiții importante în domeniul cercetării. Astfel, la Sfântu Gheorghe s-a deschis primul laborator de cercetare medicală privată din România.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, membrii grupului de cercetare din cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament „Pro-Vitam” -dr. Antal Zoltán, dr. Jenei Zsuzsanna, dr. Rákosi Kinga, Szővérfi János și dr. Fejér Szilárd- au vorbit despre trei mari proiecte de cercetare/dezvoltare de nivel internațional, pe care le vor derula în cursul acestui an.
Dr. Fejér Szilárd este șef de laborator în cadrul Clinicii „Pro-Vitam”. Este de profesie chimist, iar preocuparea sa principală o constituie realizarea unor cercetări de nivel internațional, pe plan local, la Sfântu Gheorghe. Potrivit acestuia, foarte mulți dintre cei ce au calități deosebite pleacă din țară pentru a-și continua studiile de cercetare, sau renunță din lipsa oportunităților din România.
„Încercăm să oferim o alternativă reală în domeniul cercetării pentru tinerii din diaspora, care ar veni înapoi dacă ar avea opțiuni și acasă pentru o carieră științifică. Trebuie să subliniez că există acest mod de gândire critică, științifică – o aptitudine care se formează cel mai bine în cursul studiilor de doctorat. Calitatea serviciilor unui laborator este în primul rând determinată de profesionalismul personalului. În cadrul laboratorului nostru avem personal înalt calificat, relevant chiar și la nivel național și internațional.”, a declarat dr. Fejér Szilárd.
Grupul de cercetare este format, la ora actuală, din cinci cercetători cu studii de doctorat și doi studenți – doctoranzi.
Potrivit reprezentanților, în acest an vor exista trei mari proiecte de cercetare, a căror buget total se ridică la circa 500.000 de euro. Primul rezultat semnificativ pe care grupul de cercetători l-a obținut a fost câștigarea unei competiții naționale pentru înființarea de tinere echipe de cercetare independente, unde dr. Fejér Szilárd a obținut al treilea cel mai bun punctaj.
„Sunt trei proiecte mari, unul dintre ele este un proiect pe care l-am câștigat în urmă cu un an și ceva. Acesta a fost pentru înființarea unor tinere echipe de cercetare, independente. Competiția a fost organizată de Autoritatea Națională de Cercetare Științifică, o competiție națională, iar eu am avut al treilea cel mai mare punctaj din competiție, la secția de chimie. Proiectul meu a fost singurul care nu este implementat la o universitate sau un institut public de cercetare, ci la o fundație mică, Fundația <<Pro-Vitam>>. Suntem la jumătatea proiectului și deja avem o publicație acceptată într-o revistă internațională importantă în domeniul chimiei teoretice.”, a explicat cercetătorul.
Finanțare în valoare de 200 de mii de euro pentru a aduce tinerii cercetători înapoi în țară
Dr. Antal Zoltán este originar din Gherogheni, județul Harghita, și și-a obținut doctoratul în chimie teoretică la o universitate din Canada. Ideile sale, expuse în teza de doctorat, au fost continuate pentru înființarea startup-ului denumit „Ab Initio Research Services SRL-D”, care a câștigat o finanțare de 200.000 de euro pentru dezvoltarea unui software inovativ pe o durată de doi ani. Acesta spune că prin intermediul proiectului se dorește oprirea fenomenului masiv de „Brain-drain” din România, adică plecarea specialiștilor către marile centre de cercetare din străinătate.
„Există o linie de proiecte <<P.O.C.>> – Programul Operațional de Competitivitate, direct pentru startup-uri de acest fel, trebuie să ai ca bază fie o teză de doctorat, fie un brevet, ceva științific. Am avut o teză în chimie teoretică în Canada, unde am lucrat cu software-uri, și aceste prototipuri vor fi dezvoltate în cadrul acestui proiect, unde vom angaja tineri care tocmai au terminat facultatea. Primul lucru care trebuie menționat aici este faptul că vrem să oprim fenomenul de <<Brain-drain>>, prin angajarea acestor tineri, și vrem să convingem niște oameni care au plecat deja să se întoarcă acasă, să ne dezvoltăm în mod ierarhic. Deci, așa cum și eu am fost angajat prin proiectul lui Szilárd, la rândul meu angajez alte persoane care vor avea oportunitatea de a se dezvolta și de a avea proiectele lor. Până în 2020 avem posibilități destul de bune de la Uniunea Europeană. (…) Este o oportunitate excelentă de a prinde aceste linii de proiecte științifice. Vrem să dezvoltăm un produs comercial care va fi vândut în primul rând către industria farmaceutică, deci clienților cu ban
i, în așa fel vrem să ne susținem în viitor.”, a explicat dr. Antal Zoltán.
Potrivit cercetătorilor, în cadrul acestui proiect vor fi înființate cel puțin trei locuri de muncă noi – două posturi de dezvoltatori de software și un post de cercetător. Astfel, spun reprezentanții centrului de cercetare-dezvoltare, se dorește extinderea grupului și readucerea în țară, și implicit în zona Ardealului, a cercetătorilor care au plecat să își urmeze studiile în străinătate.
Laboratorul Pro-Vitam, parteneriat exclusiv într-un proiect destinat designului de nanosenzori pentru depistarea biomarkerilor asociați cu fazele incipiente ale cancerului.
„Cel de-al treilea proiect reprezintă o colaborare cu Institutul Național de Fizică a Materialelor din București. Institutul are un proiect finanțat din fonduri europene în care suntem parteneri exclusivi pentru designul de nanosenzori, care pot fi utilizați în diagnosticul clinic. Concepția și metodologia pe care o vom elabora pe parcursul proiectului va face posibilă producția acestor nanosenzori cu costuri reduse, de exemplu pentru depistarea precoce a unor biomarkeri asociați cancerului în faza incipientă. Este o mare onoare pentru noi că am fost selectați pentru această cooperare. De fapt, laboratorul <<Pro-Vitam>> a fost căutat de institut.”, a declarat dr. Fejér Szilárd.
Acesta a mai menționat că „Pro-Vitam” derulează o serie de proiecte comune cu mai multe centre de cercetare din afara țării, printre care universitatățile din Cambridge, Illinois, Szeged, Budapesta și Miskolc din Ungaria, dar și cu Institutul de Biochimie al Academiei Române, Institutul Național de Fizică a Materialelor din București, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș din București, Universitățile Babeș-Bolyai și Sapientia din Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc, cu diverse spitale din afara județului, și de curând, și cu Universitatea de medicină din Brașov.
Fejér Szilárd este și membru al bursierilor Gates, iar pe plan local este membru fondator al asociației Pro Scientia Siculorum. Acesta a explicat că asociația are misiunea de a conecta cercetătorii de renume din regiune, plecați în afara țării: „Trebuie să menționez un lucru foarte interesant, care ne trage înapoi: faptul că munca și rezultatele noastre sunt apreciate mult mai bine în afara județului decât aici. Probabil performanța noastră nu interferează cu anumite interese de afaceri în afara județului. Noi dorim să fim vizibili și pe plan local datorită rezultatelor noastre științifice și a serviciilor de calitate. Filosofia nostră este că o comunitate numai atunci poate deveni puternică, dacă este capabilă să atragă acasă tinerii din diaspora, iar pentru asta este nevoie de cooperare locală, prin rezultate excepționale, lucru pe care <<Pro-Vitam>> l-a realizat deja. Degeaba încercăm noi, dacă nu avem suport pe plan local”.
Primul dintre cele trei proiecte ale grupului de cercetare a început în anul 2015, și se află deja la jumătate, iar pentru cel de-al doilea proiect a fost deja alocat bugetul și este în etapa de contractare. În ceea ce privește proiectul destinat designului de nanosenzori pentru diagnosticul clinic, Fejér Szilárd a explicat că acesta va începe peste aproximativ o lună și jumătate.
***
Circa 12 mii de pacienți covăsneni au beneficiat de analize gratuite pentru depistarea Hepatitei B, C și HIV, prin campania națională „H-Alert” derulată în anul 2015
În 2015, prin intermediul unei campanii naționale de testare, comunicare, informare și educare denumită „H-Alert”, lansată de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, în colaborare cu Asociația Română „Anti-SIDA”, „Fundația Parada” și „Romanian Harm Reduction Network”, covăsnenii aveau ocazia să efectueze în mod gratuit analizele pentru depistarea Hepatitei B, C și HIV, la Centrul Medical „Pro-Vitam”. Potrivit dr. Fejér Szilárd, deși analizele erau gratuite, iar pacienții trebuiau doar să completeze un formular de evaluare, clinicile de la nivel național au reușit să acopere doar 30% din media pacienților evaluați, restul de 70% fiind asigurat de Centrele de Diagnostic și Tratament „Pro-Vitam” din județele Covasna și Cluj-Napoca.
„Am avut un proiect în care Institutul „Matei Balș” a câștigat fonduri norvegiene pentru un screening mare pentru Hepatita B, C și HIV, era un proiect național. Și ei aveau probleme să asigure numărul de pacienți necesari pentru acest proiect. Când au luat legătura cu noi, ne-am activat și acum județul Covasna este suprareprezentat în ceea ce privește numărul total al pacienților. (…) Vorbim despre 12.000 de oameni de la care am recoltat probe, și 4% dintre aceștia – aproximativ 400 de persoane – au avut Hepatită B sau C. Am avut și câteva cazuri de HIV, iar pacienții nu știau. Efectiv noi am contribuit pentru acești 400 de oameni la depistarea precoce a bolii, și e bine că s-a întâmplat acum și nu 15 ani mai târziu când pacientul moare de ciroză. Ce este interesant este faptul că atunci când ne-am organizat am mers la firme să le spunem despre aceste analize gratuite, și au existat câteva firme care au spus că nu vor ca angajații lor să nu producă în cele 10 minute până se face recoltarea. Deci se pare că producția este mai importantă decât sănătatea angajatului. Am avut și exemple pozitive, avem câțiva colaboratori – firme care după acest screening au văzut că este foarte important, iar acum, pentru angajații noi vin și fac testele de Hepatită B, C și HIV, deși nu sunt obligatorii prin lege.”, a mai explicat cercetătorul.
Proiectul a beneficiat de finanţare prin intermediul Granturilor Norvegiene 2009-2014, cofinanțarea fiind asigurată de către Ministerul Sănătății.
În medie, circa 200-300 de persoane trec zilnic pragul Centrului de Diagnostic și Tratament „Pro-Vitam” din Sfântu Gheorghe.
Ioana Ardeleanu