Ieri, 9 februarie (a.c.), la Consiliul județean Covasna a avut loc prezentarea fondurilor disponibile pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din Regiunea 7 Centru.

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru și cei ai firmelor covăsnene s-au întrunit, în cursul zilei de ieri, în cadrul seminarului de informare privind lansarea Axei prioritare 2.2. – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor. Sesiunea, care a ajuns la cea de-a VIII-a ediție, a fost susținută în prezența vicepreședintelui Consiliului judetean Covasna, Henning Laszlo – Janos, a directorului general ADR Centru, Simion Crețu, și a șefului serviciului pentru promovarea mediului de afaceri și atragerea de investitori, Ioan Levitchi.

„S-a lansat Axa 2.2. a Programului Operațional Regional care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii. Este o axă în care se asigură sume pentru finanțarea unor proiecte după regula ajutorului de stat. Există și o parte de minimis, dar se adresează unor activități conexe cum ar fi consultanța, internaționalizarea firmei, asistența tehnică, sau participarea la târguri și expoziții. (…) Sunt sume nerambursabile care se pot materializa în construcții sau extinderi de construcții, și de asemenea, dotări cu echipamente performante. Principalul scop al acestei axe este acela de a mări competitivitatea.”, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

Potrivit acestuia, România, ca stat membru al Uniunii Europene, are un grad de competitivitate destul de mic, de circa 52-53% față de media europeană. Prin fiecare proiect depus de către IMM-urile din mediul urban, sau de către întreprinderile mijlocii din mediul rural, aparținătoare județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, se pot solicita spre finanțare nerambursabilă minimum 200.000 euro și maximum 1 milion euro, echivalent în lei la cursul de schimb Inforeuro, valabil la data lansării apelului de proiecte (1 euro – 4,5172 lei).

„Aici este vorba despre un buget de peste 24 de milioane de euro care se adresează IMM-urilor pentru creșterea competitivității. România stă destul de rău, la un nivel destul de scăzut al competitivității – în jur de 52-53%, față de media europeană. Apare nevoia de creștere a productivității, de creștere a salariilor, a produselor de calitate, IMM-urile să fie susținute pentru dotări cu echipamente pentru asigurarea unor spații mai bune sau chiar spații noi construite. În acest sens, se finanțează proiecte cuprinse între 200.000 de euro și 1 milion de euro, care se adresează acestor întreprinderi mici și mijlocii, codurile CAEN care sunt eligibile pentru aceste activități sunt cuprinse în strategia de competitivitate. (…) Produsul intern brut pe cap de locuitor este undeva la 58-59% din media europeană, și pentru a-l crește trebuie să producem mai mult, cu oameni mai puțini. De asemenea, în urma creșterii productivității există posibilitatea ca salariile să fie crescute, având în vedere că dacă productivitatea este ridicată o parte din manoperă merge în salarii. Atunci, dacă se produce mai mult, și salariile pot fi mărite, și până la urmă se diminuează acest proces de plecare a populației din țară, spre zone ale Uniunii Europene unde salariile sunt mai bune.”, a explicat Simion Crețu.

Pe data de 1 ianuarie (a.c.) s-au împlinit zece ani de la intrarea României în Uniunea Europeană. Potrivit conducerii ADR Centru, în această perioadă România s-a bucurat de creșteri substanțiale atât în ceea ce privește salariile, cât și investițiile străine, exporturile, și produsul intern brut.

„Balanța financiară prezintă un plus de circa 25 de miliarde de euro în România. În această perioadă salariul mediu net a crescut de la 866 lei la 2108 lei, cu peste 90%, deci foarte mult. Exporturile au crescut cu peste 100% – de la 25,8 miliarde de euro, la 55;  investițiile străine au crescut cu peste 30 de miliarde de euro, și de asemenea, PIB-ul / cap de locuitor a crescut de la 39% la 58%. Este cea mai mare creștere a PIB-ului. În 10 ani, ca performanță, pe POR am avut 499 de contracte, în valoare de 860 de milioane de euro. Aici, practic absorbția a fost de peste 82%, iar pentru întreprinderi mici și mijlocii, prin POS CCE, am finanțat 803 proiecte în valoare de 320 de milioane de euro, cu rezultate foarte bune. Aici absorbția a fost de 93%. Am constatat în trecuta perioadă de programare că proiectele care s-au adresat întreprinderilor mici și mijlocii au mers foarte bine. Bineînțeles, există câteva procente (3-5%) care sunt cu probleme. Impactul a fost foarte mare, au fost făcute dotări cu echipamente, ceea ce a fost și recomandarea noastră, să fie luate echipamente de ultimă generație chiar dacă sunt mai scumpe, astfel încât ele să fie fiabile 5-7 ani.”, a declarat directorul general al ADR Centru, care a mai precizat că în această perioadă, în Regiunea 7 Centru, pentru toate programele cu finanțare europeană au fost semnate 11.991 de contracte, a căror valoare depășește 28 de miliarde de lei, adică peste 6 miliarde de euro, cele mai mari sume investite fiind în Programul Operațional Sectorial de Transport.

„Speranța mea este că și aceste sume care sunt puse la dispoziție pe Axa prioritară 2, prin finanțarea unor programe pentru microîntreprinderi și a unor proiecte pentru întreprinderi mici și mijlocii, sprijină oarecum zona privată, societățile comerciale, astfel încât dezvoltarea să continue și acești indicatori care au crescut destul de spectaculos să crească tot așa. Astfel, să ne putem apropia oarecum de media europeană, lucrurile să se normalizeze, și diferențele să fie mai restrânse între noi și media indicatorilor europeni. (…) Noi vrem să popularizăm aceste oportunități în rândul întreprinzătorilor mici și mijlocii, vom face asemenea seminare în fiecare județ din Regiunea Centru astfel încât IMM-urile să aibă posibilitatea să își întocmească cereri de finanțare și să le depună. La acest seminar prezentăm și alte oportunități privind infrastructura pentru afaceri, tot ce înseamnă partea de internaționalizare a firmei, de participare la târguri, o serie de activități de asistență tehnică și consultanță, pe care noi le asigurăm la nivelul instituției noastre pentru întreprinderile mici și mijlocii.”, a conchis directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

Proiectele pot fi depuse începând cu data de 23 februarie 2017, de la ora 12:00, prin aplicația electronică „MySMIS”, disponibilă la adresa de internet: www.fonduri-ue.ro/mysmis.

Depunerea de cereri va fi deschisă o perioadă de 6 luni, respectiv până în data de 23 august 2017, ora 12:00. Lista domeniilor de activitate eligibile pentru care se poate solicita finanțare cuprinde atât IMM-uri care funcționează în domeniul producției și fabricației de utilaje și articole, cât și din domeniul serviciilor. Acestea din urmă pot fi servicii de asistență medicală, cazare, publicitate, arhitectură, centre fitness, baze sportive, cât și servicii de reparare mobilă, încălțăminte, sau altele.

Lista completă a codurilor CAEN ce pot solicita finanțare se poate regăsi în Anexa 2 a Ghidului specific al Priorității 2.2.. Obligatoriu, fiecare proiect depus trebuie să realizeze o investiție inițială, care constă în active corporale și necorporale, finanțabile prin ajutor de stat regional.

„Este foarte important și pentru județul Covasna ca intreprinderile mici și mijlocii să acceseze fonduri europene. (…) La lansarea apelului, în general câștigă cei care depun cât mai rapid aceste proiecte. Noi sperăm ca din județul Covasna să acceseze cât mai mulți aceste fonduri. După cum s-a specificat, cel mai mult vor fi pentru construcții, respectiv dotări. Noi îi impulsionăm pe acești investitori să facă investiții pentru dotări noi, cu o tehnologie cât mai modernă. Având în vedere că suma este destul de mare, aici cred că vin mai mult consultanți care ulterior discută cu investitorii.”, a explicat vicepreședintele Consiliului județean Covasna, Henning Laszlo – Janos.

Cofinanțarea asigurată de solicitanți diferă în funcție de tipul de societate și de tipul de investiție realizată/ajutor acordat. Mai exact, schema de finanțare nerambursabilă este constituită din două categorii de ajutor de stat acordat, respectiv ajutor de stat regional și ajutor de minimis. Diferențierea dintre cele două categorii este realizată prin tipul de investiție/cheltuială care se realizează prin proiect. Astfel, un proiect va avea în mod obligatoriu cheltuieli de investiții în active corporale (construire, extindere, dotare spații de producție/ servicii), care se vor finanța prin ajutor de stat regional, și la care solicitantul va asigura o cofinanțare de minim 30% din valoarea lor, dacă este microîntreprindere sau întreprindere mică, respectiv minim 40% dacă este întreprindere mijlocie. Pentru cheltuielile ce se încadrează în ajutor de minimis (certificare, internaționalizare), cofinanțarea solicitantului va trebui să fie de minim 10%, indiferent de ce tip de firmă este.

Fondurile alocate sunt disponibile prin Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor pentru îmbunătățirea competitivității economice prin creșterea productivității muncii în IMM-uri. Acest apel de proiecte este unul competitiv, cu depunere la termen. În funcție de gradul de acoperire a bugetului alocat apelului, depunerea proiectelor poate fi suspendată, însă nu mai devreme de primele două luni ale apelului. În cadrul acestui apel, proiectele respinse în cadrul etapei de verificare a conformității administrative și eligibilității pot fi redepuse, cu condiția respectării termenului limită de depunere a cererilor de finanțare ori a condițiilor de închidere a apelului.

Cine poate solicita fonduri nerambrusabile?

Pot solicita fonduri nerambursabile IMM-urile (microîntreprinderi, întreprindere mică sau mijlocie) care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: Solicitantul este societate sau societate cooperativă care se încadrează în categoria IMM-urilor din mediul urban, sau a întreprinderilor mijlocii din mediul rural; Solicitantul realizează o investiţie într-unul din domeniile de activitate eligibile (clase CAEN), așa cum sunt enumerate în Anexa 2 la Ghidul specific. La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN) vizat de investiție, înscris în obiectul de activitate; Solicitantul a desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior, și a înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare; Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin trei, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.

În cadrul acestui apel de proiecte, în funcție de tipul investiției, se acordă ajutor de stat regional pentru investiții precum construirea, extinderea spațiilor de producție/servicii și dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line și ajutor de minimis pentru implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății și internaţionalizare -participarea, la nivel internațional, în afara României, la târguri, misiuni comerciale, expoziţii, în calitate de expozant.

Potrivit datelor furnizate de către reprezentanții ADR Centru, componenta de minimis nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă totală a proiectului. Ajutorul de stal regional pentru investiții reprezintă ajutorul regional acordat pentru o investiție inițială.

***

Fondurile totale alocate Regiunii Centru sunt de 23,9 milioane euro și sunt destinate strict pentru dezvoltarea și modernizarea firmelor.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail