Pentru al patrulea an consecutiv, mijlocul lunii octombrie a adus la Sfântu Gheorghe un eveniment de suflet: Balul costumului popular. Organizat de către Fundația „Mihai Viteazul”, balul a avut loc vineri seara,  reunind nu doar localnici, dar și persoane din împrejurimi, într-o mare horă a bucuriei.

Evenimentul a fost găzduit, ca și în anii anteriori, de centrul de evenimente „Santana”, din oraș.

„Ediția a patra este, cum a fost întotdeauna, dedicată costumului popular și ne străduim să închinăm această ediție Centenarului Marii Uniri, deși, părerea mea este că noi toți, toți românii, toți cetățenii României, în fiecare zi a fiecărui an din cei 100, au trăit marele eveniment al Unirii tuturor românilor, în granițele sale firești. (…) De ce ne-am gândit să organizăm acest festival? Deoarece credem că portul, costumul popular, dansul popular, folclorul și credința noastră ortodoxă reprezintă firul trăirii, simțirii neamului românesc.”- a declarat, în deschiderea evenimentului, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

La bal au participat iubitori ai portului, jocului și dansului popular,  de toate vârstele, din Sfântu Gheorghe,  Întorsura Buzăului, Hăghig, Covasna, din Zăbala, dar și din Brașov și din Săcele, îmbrăcați în costume naționale sau în elemente ale acestora, care mai de care mai frumoase, scoase din lada de zestre a părinților, bunicilor sau chiar a străbunicilor.

Pentru ținuta lor, participanții au fost răsplătiți de către Fundația „Mihai Viteazul” cu câte un dovlecel, acesta fiind un dar simbolic oferit an de an, în cadrul Balului.

Un dar a fost oferit și de către unul dintre participanți: un bostan de 45 de kilograme, din care a fost pregătită și servită la bal, o delicioasă plăcintă.

Ediția din acest an s-a dovedit a fi încă o reușită a Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, după cum reiese și din impresiile pe care le-am „cules”:

„Este eveniment minunat pe care îl așteptăm an de an, este acest bal”, ne-a spus unul dintre participanți.

„Ce simt? O mare bucurie în suflet, adusă prin aceste comori – muzica, dansul și portul popular. Am participat și la edițiile anterioare și de fiecare dată numărul prietenilor care au dorit să vină cu noi la acest eveniment, a crescut!” – ne-au spus doi soți din Sfântu Gheorghe.

„Am fost la toate cele patru ediții ale balului și  consatat că, de la an la an, tot mai puțini sunt participanții care  au venit fără să aibă măcar o piesă a costumului popular, iar  costumele populare purtate cu mândrie sunt unele mai frumoase decât altele.  Ce vă pot spune despre seara de astăzi este că văd  bucuria de-a fi împreună în privirea fiecărui participant, și asta-i cel mai important, cred eu.”- a menționat o doamnă care purta un costum nou, înflorat, comandat special pentru acest eveniment, după cum ne-a mărturisit.

Spre finalul Balului costumului popular organizat la Sfântu Gheorghe, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof.ing. Maria Peligrad ne-a spus: „ Balul Costumului popular, ediția a IV-a,  ne-a adus din nou împreună. Fără să ne propunem ceva anume, am omagiat o sută de ani de la Marea Unire prin purtarea cu bucurie, cu mândrie,  a unor costume populare din toate zonele țării, unele cusute, țesute cu migală de bunicile sau străbunicele noastre chiar înainte de această mare împlinire a poporului român. Într-o atmosferă de armonie deplină, ne -am dat mâinile în dansul popular conștienți  că în fiecare zi a fiecărui an din cei o sută,  neamul românesc a dăinuit cu bune și rele, cu fapte de vitejie  și sacrificiu, și va dăinui în continuare. Au participat persoane din Sfântu Gheorghe, Covasna, Întorsura Buzăului, Săcele, Brașov, fiecare propunându-și să revină la o ediție viitoare. Îi așteptăm. Mulțumim tuturor persoanelor care au sprijinit realizarea acestui proiect, invitaților, precum și amabilelor noastre gazde de la Centrul de Evenimente Santana.”

***

Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe pregătește, deja, următoarele evenimente din agenda sa, toate fiind dedicate Centenarului Marii Uniri.

„Ne vom derula activitatea și în lunile ce urmează, cum vom putea mai bine, punând în valoare idealurile Unirii, valorile culturale românești autentice, tradițiile, obiceiurile, folclorul și portul popular românesc. Toate activitățile derulate până acum și cele care se vor desfășura în continuare sunt dedicate înaintașilor noștri, celor care de – a lungul veacurilor au făcut posibilă această aniversare: CENTENARUL  MARII UNIRI”, a spus prof. ing. Maria Peligrad. Potrivit acesteia, „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, manifestare cu vechime, este următoarea acțiune a Fundației. Organizată spre finele acestei luni și începutul lunii noiembrie, „Mihai Viteazul și Visul Unirii” va ajunge în acest an la a XXIX – a ediție. Evenimentul  va avea două componente noi, adresate elevilor din ciclul primar și  elevilor din gimnaziu și liceu, a anunțat conducerea Fundației.

În încheierea programului pentru Anul Centenar, Fundația va organiza o ediție specială a Festivalului de colinde și obiceiuri „Crăciunul la români”, ediție care în acest an se va intitula „Colindul Unirii”.Evenimentul și-a propus să aducă laolaltă ansambluri și grupuri de colindători din provinciile istorice ale României și din comunitățile de români rămase în afara granițelor.

În spatele acestor evenimente stau eforturi uriașe ale membrilor fundației. Persoanele care doresc să sprijine activitatea acestora, sunt binevenite.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail