Este frumos să descoperi talente, potenţiale şi dorinţe ascunse ale copiilor care uneori nu se pot aprecia la adevărata lor valoare. Aceste talente se simt confirmate mai ales într-o competiţie de anvergură, iar stima şi respectul de sine îmbracă şi îmbărbătează pe cei ce le poartă.
Pe aceşti elevi îi poţi considera, în aceste vremuri tulburi, atipici pentru că ies din contextul actual, din tiparele prezentului, nu-şi pun întrebarea „De ce să învăţ ? ” sau „De ce să fac şi asta ? ”. Ei nu folosesc modelele sociale actuale, se disociază şi sfidează trendul politico-social ; ei înşişi, prin ceea ce fac, devin repere pentru viitoarele generaţii de şcolari.
Îşi conştientizează viitorul şi văd că idealul lor este răspunsul cel mai adevărat al provocărilor de astăzi. Fac lucruri cu responsabilitate iar raţiunea este o componentă a gândirii lor.
Astfel de exemple sunt prezente în toate colectivele de elevi din fiecare şcoală. Trebuie numai să ai măiestria şi răbdarea să-i descoperi şi să le oferi ocazia de afirmare, să fie stimulaţi şi încurajaţi.
În acest context am marea bucurie de a face cunoscut numele câtorva elevi din Sf. Gheorghe şi în special de a contura, prin câteva cuvinte, portretul elevei Andreea-Larisa Pătraşcu din clasa a VIII-a B de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, care de curând a câştigat cele mai râvnite premii la două concursuri naţionale prin intermediul cărora a transpus în artă cultura şi civilizaţia franceză.
Andreea a obţinut premiul I la Concursul naţional intitulat „La France à travers l’imagination des enfants » (Franţa în imaginaţia copiilor), concurs organizat de Clubul copiilor din Dej sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, Academiei din Cluj şi Institutului Francez din Cluj-Napoca.
Tot premiul I a câştigat şi la concursul naţional „La Francophonie avant toute chose” organizat de Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, jud. Harghita.
Andreea aşteptă şi rezultatele concursului de compoziţii pixelate, „Pixel Art”, organizat de acelaşi Club al copiilor din Dej, judeţul Cluj.
În afara acestor recente afirmări, Andreea este una dintre elevele fruntaşe ale clasei şi este caracterizată, în afară de inteligenţă şi talent, prin seriozitate, consecvenţă, solidaritate, bună coechipieră, modestie şi cu exigenţă faţă de sine.
La aceste trăsături native se poate observa dragostea şi grija pe care părinţii o manifesta faţă de ea şi cu care se pot mândri pentru că educaţia investită în ea aduce bucurie şi cinste nu numai lor ci şi nouă, educatorilor şi şcolii a cărei elevă este.
Competiţia de la Dej „La France à travers l’imagination des enfants” a scos la lumină şi alte talente care au făcut bucurie şi onoare dascălilor şi şcolilor pe care le-a reprezentat. Este vorba despre : Andrada Munteanu, Premiul I, clasa a III-a, Şcoala „Ady Endre”, îndrumător dna institutor Maria Teacă; Irina-Elena Dochioiu, Premiul I, clasa a VI-a A, Şcoala „ Ady Endre” ; Iustin Peter, Premiul III, clasa a II-a, Şcoala „Nicolae Colan”, îndrumător dna institutor Rodica Costache ; Andreea Dinulescu, Menţiune, clasa a VII-a A, Şcoala „Nicolae Colan”.
Sunt convinsă că despre Andreea-Larisa Pătraşcu cât şi despre ceilalţi elevi vom vorbi, în aceeaşi notă, şi în viitor.
Prof. Nina Stanoescu