Perioada anterioară Sărbătorii Crăciunului este una în care oamenii taie porcii pe care i-au crescut în gospodările lor atât pentru consumul propriu, cât și pentru comercializare.
Pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri sau infestări cu parazitul Trichinella spiralis la om, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, transmite următoarele recomandări către proprietarii de animale și către consumatori:
– Să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea consumatorilor;
– Să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi;
– Să cumpere animale vii numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar din localitatea de origine.
„Trichineloza este o boală parazitară ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs, etc.
Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor.
Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor. Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic si comunicarea rezultatului.
În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne. Probele de carne pot fi constituite din : pilierii diafragmatici („cei doi muschiuleti care țin ficatul”), partea musculară a diafragmei („baiera unturii” ), sau două bucăți de coaste unite între ele din partea din față a animalului ( coastele 3-4). Cantitatea de probă trebuie să cântarească între 100 – 150 grame, pentru a vă garanta un examen de calitate și pentru a nu pune populația în situația de a se respinge examinarea.
Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă din care provin porcii, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (care funcționează după un program permanent la circumscripțiile de la piețele agro-alimentare), care vor funcţiona zilnic, după un program afișat.
Examinarea trichineloscopică se face contra cost.
Proprietarii sunt obligaţii să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.
În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella spiralis vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în registrul agricol şi în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor.
Inspectorii D.S.V.S.A. Covasna efectuează controale, în perioada 14.12.2020 – 04.01.2021, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor.”- se arată într-un comunicat de presă transmis către redacția Mesagerul de Covasna.
M.D.C.