Cea mai mare problemă cu care se confruntă economia, cu repercusiuni asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, constă în lipsa creditelor, a afirmat joi premierul Victor Ponta, explicând că Executivul nu poate influenţa direct politicile băncilor, dar încearcă să nu concureze IMM-urile, apelând la piaţa externă.
„Am vrut să particip pentru că, de obicei, vă fac o mare nedreptate: mă văd în fiecare zi cu două-trei companii mari, particip la inaugurări. (…) Nu înseamnă că nu apreciez în continuare (IMM-urile – n.r.) şi cred că şi pentru IMM-uri e important să avem companii mari, puternice. Cu această ocazie voiam să vă spun că ştiu cât de important este sectorul IMM-urilor. Nu cunosc nicio economie cu potenţial pozitiv care să se bazeze doar pe mari companii. Cred că există un raport, o balanţă, între cele două categorii economice, de care România are foarte mare nevoie”, a spus Victor Ponta, cu prilejul lansării „Cartei Albe a IMM-urilor din România”. El a apreciat „rezistenţa” Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, arătând că acestea au întâmpinat multe dificultăţi, cauzate inclusiv de măsurile adoptate de stat.
„Mă gândeam că ar trebui să încep cu o glumă amară, dar sper totuşi să vedeţi partea plăcută din ea: vă felicit că, în ciuda eforturilor guvernelor, încă mai supravieţuiţi. Sunteţi extrem de rezistenţi şi toate guvernele din ultimul timp cred că au făcut fără voie, nu cu voie, toate eforturile ca dvs să nu mai existaţi. Când văd aceste cifre, că au rezistat companiile, unele chiar s-au dezvoltat, e un semn bun. Nu înseamnă că pornim ca înainte de ’89, adică mai mergem, mai puteţi rezista la nişte taxe şi impozite şi controale„, a arătat Victor Ponta.
El a semnalat că lipsa creditelor reprezintă cea mai mare problema care împiedică dezvoltarea economiei, apărută în urma crizei, după ce băncile şi-au schimbat strategia în această privinţă.
„Cred că problema numărul unu a României, dar şi a Europei, pentru dezvoltarea actuală a economiei este lipsa creditului. Cea mai mare problemă. Am căzut dintr-o extremă în alta: dacă până în 2008 peste tot creditele se dădeau oricui, după criza financiară, am căzut în extrema cealaltă în care cel mai greu lucru din lume este să vă dea cineva un credit. Cel mai rapid lucru pe care îl face banca este să vină să vă execute. Băncile s-au transformat în agenţii imobiliare, agenţii de vânzări de autoturisme, de active ale dvs. Când vă duceţi însă să cereţi un credit, situaţia este cumplită”, a punctat şeful Guvernului.
El a arătat că Executivul nu poate influenţa în mod direct politicile băncilor. Potrivit acestuia, Guvernul poate, în schimb, să încerce să nu concureze IMM-urile pe piaţa creditului, iar, în acest scop, apelează la piaţa externă.
„Banca, între Guvern şi dvs, preferă să dea bani Guvernului. Sunt siguri banii, acum este şi stabil, este cel mai simplu lucru: (reprezentanţii băncii – n.r.) se întâlnesc cu trei oameni de la Finanţe şi au rezolvat problema. Cred că este o concurenţă neloială, care pur şi simplu vă distruge şi atunci politica Guvernului este de a încerca să ieşim pe pieţe externe şi de a lăsa cât mai mult, din lichiditatea naţională, pentru dvs”, le-a spus premierul reprezentanţilor IMM-urilor.
Referindu-se la reducerea arieratelor, cerută de instituţiile internaţionale, Victor Ponta a arătat că prin această măsură IMM-urile sunt ajutate să-şi recupereze banii de la autorităţile locale.
„Marea problemă cu arieratele nu e că îndeplineşti sau nu un criteriu, ci marea problemă este că, în spatele arieratelor, se află de fapt o companie ca a dvs, care aşteaptă să ia bani de la instituţia pentru care a prestat serviciul, a efectuat lucrarea, se împrumută cu greu la bancă pentru a plăti salariile sau dări la stat, după care aşteaptă cinci-şapte luni – un an – doi ani să-şi primească banii de la cel pentru care a efectuat lucrarea. (…) N-ai cum să faci o dezvoltare economică cu banii din buzunar„, a arătat premierul, susţinând necesitatea găsirii unei soluţii la această problemă.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Ministerul Economiei a lansat versiunea în limba română a „Cartei Albe a IMM-urilor din România”.
La eveniment a participat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini.
AGERPRES