Peste 2.200 de sancţiuni con­travenţionale au fost date de poliţiştii rutieri în timpul unei acţiuni desfăşurate vineri în mai multe judeţe din ţară, cu acelaşi prilej fiind reţinute aproape 300 de permise de conducere.

Acţiunea a vizat judeţele Argeş, Bihor, Brăila, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş şi Tulcea, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Permisele au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru nerespectarea normelor rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor. Totodată, în urma analizei efectuate asupra dinamicii accidentelor de circulaţie grave produse vineri a reieşit faptul că, pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, s-a produs un singur eveniment rutier, pe raza judeţului Arad, în urma căruia a rezultat rănirea gravă a unei persoane.  În aceeaşi zi din anul trecut, au fost înregistrate trei accidente, în urmă cărora a rezultat rănirea gravă a trei persoane.

Şoferii, invitaţi să poarte banderole albe de Ziua fără accidente rutiere

Şoferii sunt invitaţi, miercuri, 10 august, să prindă o panglică albă de oglinda laterală sau la antena maşinii, să ataşeze o panglică albă la antebraţ sau să poarte haine de culoare albă, pentru a marca Ziua fără accidente rutiere, care urmează să fie sărbătorită în fiecare an.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei Victimelor Accidentelor Rutiere din România, cu sprijinul Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi cu mai multe asociaţii din domeniul rutier, cum ar fi A-CAR România sau Asociaţia Motocicliştilor din România. Pietonii care trec prin Piaţa Constituţiei, miercuri, pot asista la simularea unui accident rutier, de către A-CAR România. Organizatorii încearcă astfel să tragă un semnal de alarmă în legătură cu numărul mare al accidentelor rutiere, anunţă organizatorii, în cadrul unui comunicat remis Ziare.com.

„În perioada 2009 – 2010 numărul şi consecinţele accidentelor grave de circulaţie produse pe drumurile publice din România au cunoscut scăderi semnificative, acest trend fiind înregistrat şi în primele şapte luni ale acestui an, când mortalitatea s-a redus cu 11,7% faţă de perioadă similară a anului trecut.  Cu toate acestea, mai sunt încă multe de făcut pentru atingerea obiectivului european în materie de siguranţă rutieră, privind reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulaţie”, a declarat comisarul şef Lucian Diniţă, directorul Direcţiei Poliţiei Rutiere.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail