Curățenia generală a unui oraș depinde în mare măsură de comportamentul locuitorilor săi, deoarece dacă aceștia aruncă deșeuri în locuri nepermise, curățenia publică nu poate fi menținută.  Din fericire, la Sfântu Gheorghe nu sunt foarte multe probleme în această privință.

„Mucurile de țigară și cojile de semințe aruncate pe jos sunt o problemă în multe orașe – din fericire, noi nu avem această problemă. Nu spun că nu există niciodată, dar sunt mai puțin frecvente astfel de cazuri, mai degrabă tinerii au tendința de a lăsa acest gen de gunoi în parcuri și în fața scărilor de bloc. Anul trecut, colegii noștri nu au aplicat sancțiuni pentru astfel de probleme, mai degrabă au dat avertismente și le-au oferit posibilitatea de a face curățenie, în locul unei amenzi. Considerăm că educația este mai eficientă dacă aceste persoane  înțeleg de ce este o problemă să lase un morman de coji de semințe pe jos”, a rezumat Hadnagy István, directorul Poliției Locale Sfântu Gheorghe.

Într-un comunicat transmis către Mesagerul de Covasna, de Biroul de presă al Poliției Locale Sfântu Gheorghe, se menționaeză că „instituția  poate acționa în cazurile despre care are cunoștință – față de persoanele prinse în timp ce aruncă deșeuri pe stradă pot fi luate măsuri, dar pentru faptele constatate ulterior este cu siguranță mai dificil să se acționeze. Și în astfel de cazuri, se mizează pe sesizările primite din partea locuitorilor”.

În comunicat se arată că și zonele din jurul punctelor de colectare a deșeurilor din Sfântu Gheorghe sunt monitorizate de polițiștii locali aflați în patrulare, pe baza sesizărilor făcute de locuitori, dar și cele de la periferia orașului. În acest an, cea mai mare sancțiune – în cuantum de 30.000 de lei – a fost aplicată pentru depozitarea ilegală a deșeurilor în zona străzii Borvíz de la ieșirea din oraș spre Șugaș Băi.

„De la începutul anului și până în prezent, polițiștii locali au acționat în 27 de cazuri, fiind aplicate  18 amenzi și 9 avertismente, comparativ cu anul precedent când au fost întocmite 51 de procese verbale pentru aruncarea deșeurilor în locuri nepermise, au fost aplicate 15 avertismente scrise și  36 de amenzi în valoare totală de 11.200 lei.

Hadnagy István a mai precizat că polițiștii locali monitorizează și curăţenia din spațiile de joacă, unde minorii mai obișnuiesc să fumeze și să lase deșeuri, deși aceste lucruri sunt interzise. În acest an, s-a acționat în 7 cazuri privind fumatul, fiind aplicate 4 avertismente și 3 amenzi, comparativ cu anul 2022 când au fost aplicate 2 avertismente și 4 amenzi între 100 și 500 de lei,  conform legii”, mai arată sursa citată.

 M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail