Începând cu prima zi a acestei săptămâni, primii comercianţi de mărţisoare şi-au fãcut apariţia, timid, în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Oferta este bogată, preţurile diversificate.

Spre deosebire de alţi ani, străzile oraşului nu mai sunt împânzite de vânzători ambulanţi de mărţişoare, ci doar de vrei doi, trei, pe ici-colo. Deşi mai este doar o zi până de  „Mărţişor“  când doamnele şi domnişoarele aşteaptă să primească în dar, simbolul primăverii, domnii nu se prea înghesuie să cumpere mărţişoare, deşi preţurile nu sunt deloc  piperate.

Oferta pare destul de bogată, cei care şi-au dat silinţa un an întreg la realizarea micilor bijuterii oferind cumpărătorilor mărţişoare de toate felurile, de toate dimensiunile şi la preţuri rezonabile, cuprinse între 2,50 – 10 lei. Pentru cine nu se mulţumeşte cu un simplu mărţisor, comercianţii au bibelouri şi aranjamente florale. Persoanele ceva mai pragmatice pot alege broşe sau pandantive, ale căror preţuri oscilează între 5 şi 10 lei, în funcţie de mărimea şi materialul din care sunt confecţionate.

Cu toată oferta bogată, comercianţii nu prea au clienţi. “Lumea trece, se uită la modele, la preţuri,  şi pleacă mai departe. Cei mai mulţi spun că se uită doar aşa, orientativ, să vadă care este oferta, pentru că mai este până la 1 martie. Anul acesta, vânzările merg de două trei ori mai prost decât anul trecut, când, în aceeaşi perioadă, aveam 25-30 de clienţi pe zi. Cadourile, bibelorile, florile şi pandativele se vor vinde până pe 8 martie”,  ne-a spus una dintre vânzătoarele din faţa magazinului Şugaş. La concurenţă cu mărţisoarele din pieţe sunt mărţisoarele din magazine, ale căror preţuri nu sunt cu mult mai mari.

Mărţişor-amendă

Persoanele care doresc să vândă mărţişoare, pe spaţiul care ţine de domeniul Public al Primăriei Sfântu Gheorghe trebuie să solicite de la autoritatea locală eliberarea unei autorizaţii. Însă, după spusele reprezentantei Direcţiei de Patrimoniu, Tamas Tunde, până la această dată niciun vânzător ambulant nu a solicitat şi nu a primit autorizaţie de vânzare a mărţişoarelor. Potrivit acesteia, taxa e foarte mică, 2 lei pe zi metrul pătrat, aşa că îi aşteaptă pe comercianţi să intre în legalitate, deoarece amenzile sunt destul de mari.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail