Căminul cultural din Livezi, județul Harghita, a găzduit, duminică, o interesantă întâlnire din care nu au lipsit momentele actoriceşti, poezia sau muzica folk, eveniment la care au participat invitaţi din mai multe judeţe din ţară, de mai multe etnii şi care a transmis mesajul că „putem fi în armonie cu semenii noştri, indiferent de cultura lor, de religia lor”.
„Ce este cu adevărat important este că această activitate ar putea fi considerată a Cenaclului Buna Vestire, ar putea fi considerată a Asociaţiei Livezi Părinţi Profesori, ar putea fi considerată a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, ar putea fi considerată a Asociaţiei Eu cred de la Neamţ, ar putea fi considerată o întâlnire a prieteniei. Se întâmplă aceasta pentru că, iată, în etnii diferite, în religii diferite, în locuri şi zone diferite, oamenii chiar dacă sunt diferiţi pot să fie împreună, pot să se simtă bine unul alături de celălalt şi să trăiască momente frumoase, sensibile şi apropiate sufletului. (…) Suntem aici din iubire pentru viaţă. Sunt dobrogeni, ardeleni, moldoveni, turci. Trebuia să fie şi lipoveni”, a spus gazda şi organizatorul principal al întâlnirii, Gheorghe Filip, care este şi vicepreşedinte al ASTRA – Despărţământul Covasna-Harghita şi membru al Cenaclului literar Buna Vestire din Miercurea-Ciuc.
Acesta a explicat că îşi doreşte ca la aceste întâlniri ce vor fi organizate în anii următori să fie „şi mai mulţi oameni şi mai multe etnii, deja avem idei în acest sens, vom atrage persoane din mai multe ţări, din mai multe medii, din mai multe culturi”.
La acest simpozion, cum a fost numit de organizatori, au participat reprezentanţi ai Asociaţiei Livezi Părinţi Profesori (preşedinte Marina Bucur), Asociaţiei Culturale „Eu cred” (condusă de Marius Coşerariu, Elena Ropotoaia, Dorina Mucenicu), Asociaţiei Măcinii mei de piatră (preşedinte George Breazu), dar şi preşedintele ASTRA – Despărţământul Codlea, Mircea Dragoş. De asemenea, a fost prezent un reprezentant al locului, Balázs Barna şi un turc, Nigeari Caramanlî, venit împreună cu unchiul lui Ismail.
Directoarea adjunctă a Şcolii Gimnaziale „Arany János” din Mihăileni, prof. Marina Bucur, care este şi preşedintele Asociaţiei Livezi Părinţi Profesori, a spus că acţiunea de duminică a precedat Festivalul Dor şi dor, cu mine călător şi face parte din proiectul cu acelaşi nume. „În calitate de preşedinte al Asociaţiei Livezi Părinţi Profesori intenţionăm să organizăm cât mai multe activităţi culturale şi de promovare a tradiţiilor interetnice, pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi face parte din proiectul Festivalul Dor şi dor, cu mine călător,care va avea loc cu ocazia Zilelor satului, pe 8 septembrie, hramul Bisericii noastre ortodoxe. Este un proiect care se va derula cu finanţarea Consiliului Local Mihăileni, însă acţiunea de astăzi (n.n. – duminică) este premergătoare festivalului şi o numim un simpozion de poezie, muzică folk şi cultură interetnică. Şi nu degeaba se numeşte Dor şi dor, cu mine călător, că iată dorul ne duce în toată ţara. Astăzi am avut invitaţi din Tulcea, din Deltă, din comunele învecinate, din Braşov, din Codlea, din Miercurea-Ciuc şi, bineînţeles, din Livezi”, a spus prof. Marina Bucur.
Aceasta a precizat că mesajul acţiunii este unul simplu: „să învăţăm să convieţuim frumos, să învăţăm să trăim frumos unii cu alţii, să fim umăr la umăr şi la bine, dar şi la greu”.