Recent, la Centrul Ecleziastic de Documentare “Nicolae Colan” a avut loc o importantă reuniune culturală prilejuită de tripla lansare de carte a poetului Ioan Suciu, membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Braşov.
În centrul atenţiei s-a aflat volumul “Împătimit în cântec”, al cărui titlu exprimă crezul artistic al autorului, rămas fidel poeziei de calitate, de-a lungul celor peste trei decenii de activitate literară. Semnalând evenimentul, dr.Ioan Lăcătuşu, directorul Editurii Eurocarpatica, a subliniat importanţa colaborării cu scriitorii români care au devenit prezenţe constante la manifestările culturale din Covasna, oferindu-ne posibilitatea racordării la viaţa literar-artistică din ţară.
Festivitatea desfăşurată s-a situat sub semnul poeziei şi al muzicii, în acord cu tematica impusă de volumul lansat. Începutul l-au făcut elevii de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” care au prezentat pagini din muzica clasică, interpretate de către Andreea Dobrescu (X C ) – studiu de Burgmuller, la pian, Laura Istrate şi Roberto Dragomir ( IX E ) – sonată de Mozart, la pian şi blokflotte şi Georgiana Voinescu (IX E ), “Oda bucuriei”, din Simfonia a IX-a de Beethoven., la vioară. Iniţiativa acestui program a salutat-o d-l Virgil Mihăilescu, consilier superior la Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural din Braşov, care a apreciat necesitatea educării tinerilor în spiritul culturii şi al artei.
Prezentarea volumului “Împătimit în cântec”, în viziunea profesoarei Maria Stoica, a pus accentul pe caracterul modern al liricii lui Ioan Suciu: “Tendinţa spre ermetizare şi abstractizare ne-o comunică volumul şi prin intermediul ilustraţiei grafice a copertei, concepţie a lui Ioan Suciu, care adună, sinestezic, imagini şi sunete, culori şi parfumuri, în poeme cu iz de doină, ori baladă, de lied sau de romanţă, spunându-ne o poveste a sinelui, într-o perpetuă celebrare a cuvântului, care îl apropie de absolut (…) Ioan Suciu este indiscutabil o voce distinctă în lumea literară actuală, evidenţiindu-se prin originalitatea expresiei poetice.Fiecare volum al său ne deschide un orizont de cunoaştere şi de înţelegere a lumii descrise poematic.Volumul „Împătimit în cântec” deschide, mai cu seamă, un orizont al modului cum poetul înţelege să ne dăruiască mereu creaţii pline de substanţă semantică, invitându-ne la o lectură incitantă, generatoare de emoţii artistice şi delicii intelectuale.”
Domnul Virgil Mihăilescu, vorbind despre triada poetică publicată în anul 2012, a remarcat complexitatea tematică a operei lui Ioan Suciu care cultivă în egală măsură meditaţia lirică, dar şi pamfletul, dând o replică poeziei contemporane, de multe ori tributară facilului şi derizoriului: „Cu atât mai mult trebuie apreciată o poezie care presupune – şi invită, în acelaşi timp, la lectura clasicilor (…) Ioan Suciu este, mai ales, un poet care trăieşte „în patria cuvintelor” fără a uita cuvintele care definesc iubirea de patrie”, a afirmat domnia-sa.
Profesorii Ligia Ghinea şi Vasile Stancu au semnalat prezenţa în volum a poeziei patriotice, cu accente de doină şi baladă. Deşi puţine ca număr, poemele reflectă o latură specială a sensibilităţii artistice a lui Ioan Suciu, apropiindu-l de cântăreţii îndrăgiţi ai Ardealului, iar acestea dau un plus de valoare liricii sale.
Invitat să vorbească despre opera sa, Ioan Suciu a mulţumit gazdelor generoase de la Sfântu-Gheorghe, felicitându-le pentru organizarea unor evenimente culturale deosebite, care adună mereu un public avizat, iubitor de frumos. Poetul nu a uitat să mulţumească şi sensibilelor interprete ale poetiei sale: Andreea Dobrescu (X C) şi Anamaria Drăghici (IX E), care au recitat cu talent creaţii semnificative din volumul “Împătimit în cântec”. Completând imaginea asupra volumelor recent apărute, autorul ne-a oferit un decupaj de versuri care exprimă profesiunea de credinţă a poetului profund ancorat în viaţa literară românească, dar şi în viaţa cetăţii, al cărei „menestrel” este.
Festivitatea s-a încheiat cu decernarea diplomei de excelenţă, oferită poetului de către ing. Maria Peligrad, preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”, în semn de apreciere pentru participarea la programele culturale organizate la Sfântu-Gheorghe. Muzica şi poezia, împletire de sunete, culori şi lumină, au marcat o după-amiază de primăvară, în care iubitorii de frumos s-au întâlnit la Centrul Ecleziastic „Nicolae Colan”, pentru a puncta un eveniment cu impact deosebit asupra vieţii culturale româneşti.
Maria Stoica