Poetul Adrian Păunescu, dispărut în noiembrie 2010, a fost omagiat miercuri-seară la Sfântu Gheorghe în cadrul unei reuniuni organizate de Asociaţia Pedagogilor Români din judeţul Covasna şi Fundaţia „Mihai Viteazul”.
Câteva fragmente din viaţa acestuia, din perioada 1973 şi 1985 cât a condus Cenaclul „Flacăra”, au fost prezentate prin intermediul unui film documentar, apoi au fost ascultate câteva poezii din creaţia sa recitate de Ionel Simota şi Gheorghe Filip din Miercurea Ciuc.
Preşedinta Asociaţiei Pedagogilor Români, Ligia Ghinea, a amintit că filmul a fost prezentat zilele trecute şi elevilor de liceu de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, iar în ianuarie anul viitor intenţionează să editeze o antologie cu selecţiuni din creaţia poetului Adrian Păunescu, cu sprijinul Editurii „Eurocarpatica” din Sfântu Gheorghe. Această antologie ar putea conţine şi un CD cu poezii şi cântece pe versurile lui Adrian Păunescu interpretate de membrii Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc, condus de Ionel Simota.
„De la Adrian Păunescu am învăţat să preţuiesc valorile, am învăţat să-i respect pe părinţi, să-mi iubesc neamul şi ţara, am învăţat să cânt şi să iubesc (…) Adrian Păunescu e viu, trăieşte în noi”, a spus Ligia Ghinea.
Ionel Simota a evocat anii în care cântecele Cenaclului „Flacăra” şi poeziile lui Păunescu uneau mii şi mii de oameni şi crede că în mod nedrept poetului nu i se acordă locul binemeritat în galeria personalităţilor literare româneşti.
„Privind imaginile de la Cenaclul Flacăra mă gândeam ce fel de popor aveam în acei ani trişti, comunişti, grei şi vedeam forţa unui popor uriaş (…) Suntem puţini cei care azi ne mai aducem aminte de Adrian Păunescu şi îl omagiem. Şi asta mă doare pentru că din toate poeziile şi lucrurile pe care ni le-a lăsat vedem că omul acesta a trăit, a respirat pentru ţara şi poporul său”, a spus Simota.
El a lansat ideea editării unei cărţi de colecţie dedicate lui Adrian Păunescu în care cei care doresc, de la oamenii cei mai simpli până la personalităţi, să spună câteva cuvinte despre „cum l-au perceput, cum l-au înţeles, ce a însemnat şi cu ce au rămas din Păunescu”.
Dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii Forumului Civic al Românilor, a menţionat că Păunescu a fost un mare patriot şi un susţinător al cauzei românilor din judeţele Covasna şi Harghita şi a lansat ideea atribuirii numelui poetului unei străzi din oraşele Covasna sau Întorsura Buzăului, după ce profesoara Rodica Pârvan, directoarea Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe a amintit că Adrian Păunescu are un bust la Chişinău, lângă cel al lui Grigore Vieru.
Adrian Păunescu, născut în anul 1943 în judeţul Bălţi din Basarabia, a fost unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani. Acesta a condus timp de 12 ani Cenaclul „Flacăra” şi a lansat numeroşi interpreţi de muzică folk şi rock. A încetat din viaţă pe data de 5 noiembrie 2010, la Spitalul Floreasca din Bucureşti în urma unor grave probleme de sănătate.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES