Un pod extrem de vechi din zona localității Comandău, creează neplăceri în rândul autorităților locale, dar și a reprezentanților unei unități turistice aflată în zonă.
Fenomenele meteorologice și transporturile de mare tonaj efectuate în zonă, au făcut ca un pod de beton care asigură accesul către cartierului și stația meteorologică din localitatea Lăcăuți, deservește exploatărilor de mase lemnoase din zona Mănișca și asigură legătura între localitățile Comandău, Gura Teghii și Covasna, să fie deteriorat într-atât, încât autoritățile locale să fie nevoite să oprească accesul pe acesta. Un reprezentant al Vilei Alpin – unitatea de cazare aflată la mică distanță de zona cu pricina, spune că din cauza gradului avansat de deteriorare a podului, accesul autocarelor cu turiști veniți în zonă nu se mai poate face în condiții de siguranță, iar acest lucru afectează afacerea.
„Este vorba despre drumul de acces din Covasna, către zona pârâul Țiganului – Lăcăuți. Noi acolo avem o unitate hotelieră, Vila Alpin, iar ca să ajungă turiștii la noi trebuie să treacă peste un pod. (…) Din cauza camioanelor care au transportat lemne – probabil că în loc de 20 sau 30 de tone au transportat chiar dublu, a căzut o grindă. Cu o mașină mai mică se poate trece, dar există anumite riscuri, poate să cadă. În zonă s-au făcut și niște forări. (…) Cei de la Ministerul Apelor și Pădurilor au făcut un Proces-verbal, prin care constată că podul este cam vechi și ar trebui refăcut. Din câte am înțeles, cineva a pus în locul acelei grinzi căzute doi bușteni mari ca să nu cadă oamenii acolo, dar dacă vor trece în continuare camioane cu lemne … Acum doi-trei ani s-au făcut săpături pentru două sonde din câte am înțeles, și și atunci au trecut mai multe utilaje, dar cu acordul Direcției Silvice. De atunci a început să se deterioreze podul, iar de vara trecută a apărut o gaură, și acum, cum a trecut iarna a căzut grinda respectivă. (…) Altă cale de acces acolo nu este. Acum, camioanele mari trec prin pârâu. Dacă mergem cu o mașină mică putem să trecem, dar dacă trebuie să vină o mașină mai mare nu poate. Un autocar cu turiști nu are nicio șansă să treacă pe acolo. (…) Din termenii lor tehnici am înțeles că sunt peste 50% uzate anumite componente ale podului.”, a declarat reprezentantul Vilei Alpin, Tanko Cristian.
Potrivit acestuia, deși podul se află în administrația Primăriei orașului Covasna, instituția nu are posibilitatea legală de a aloca fonduri pentru reabilitarea podului, și nici de a executa lucrări de intervenție asupra acestuia, singura entitate abilitată în acest sens fiind Direcția Silvică Covasna, respectiv Ocolul Silvic Comandău.
„Facem tot ceea ce ține de noi să îl repunem în circulație provizoriu, în cel mai scurt timp”
Conducerea Direcției Silvice Covasna a declarat că podul în cauză era prevăzut pentru reabilitare în acest an, dar datorită situaţiei actuale au fost deja demarate procedurile pentru executarea unor lucrări pentru punerea acestuia în circulație, proivizoriu. Până atunci, prin Ocolul Silvic Comandău au fost luate măsurile legale în vederea restricționării traficului auto în zonă, în acest sens fiind amplasate indicatoare de avertizare.
„Datorită condițiilor naturale, și nu în ultimul rând a vechimii de peste 45 ani, podul s-a degradat, fără a mai putea fi asigurată circulația în siguranță. Drept urmare, pentru evitarea accidentelor, în zonă s-au amplasat panouri indicatoare prin care s-a restricționat circulația pe pod. Înainte să se ajungă în această situație, încă de anul trecut, podul a fost inclus în programul de reabilitare, dar această situație ne-a dat peste cap toate planurile, și trebuie urgent să asigurăm circulația provizorie pe acesta în condiții de siguranță, urmând ca pe măsură ce se finalizează procedura de achiziție a lucrărilor de reabilitare, să se treacă la excutarea acestora, iar podul să fie reabilitat integral. (…) Podul este parte integrantă dintr-un drum forestier, care nu este deschis circulației publice, fiind un drum tehnologic pentru transportul masei lemnoase.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Direcției Silvice Covasna, Cornea Emilian.
La solicitarea Direcției Silvice Covasna și a Ocolului Silvic Comandău, în baza deciziei emise de Gărda Forestiere Brașov, în data de 17 martie (a.c.), o comisie de constatare a calamităților s-a deplasat în zonă, iar în urma verificărilor efectuate a fost întocmit un Proces-verbal de constatare potrivit căruia, pierderile au fost provocate de „fenomenele meteorologice periculoase și de alți factori vătămători fondului forestier național, vegetației forestiere din afara fondului forestier național și obiectelor instalate în acestea”.
„Imediat după constatarea calamității ne-am deplasat la fața locului împreună cu specialiști, experți în domeniu și proiectanți, care urmează să propună soluția pentru punerea provizorie în circulație a podului. În acest sens, în baza contractelor deja încheiate, sperăm ca în cel mai scurt timp să putem avea soluția și să trecem la executarea lucrărilor necesare pentru reluarea circulației în condiții de siguranță. (…) Facem tot ceea ce ține de noi ca cel puțin provizoriu să îl repunem în circulație, urmând ca ulterior să îl reabilităm în totalitate.”, a conchis directorul Direcției Silvice Covasna.
Conform Procesului-verbal întocmit de către Garda Forestieră Brașov, fundația stâlpilor de susținere de la mijlocul podului, și cea a culeelor (infrastructura executată la capetele podului – n.red.) este erodată și distrusă în proporție de peste 50%, iar în urma verificărilor s-a constatat că din structură lipsește o grindă în lungime de 1060 cm, 65 cm înălțime, și 45 cm lățime, alte trei grinzi prezentând fisuri.
„Ruptura grinzii și fisurile betonului s-au datorat alternanței îngheț/dezgheț, infiltrațiilor de apă de la nivelul structurii de susținere și a grinzilor, completate de tonajul vehiculelor și trepidațiilor provocate de acestea de la momentul dării în folosință. (…) În urma analizelor efectuate se menționează că personalul care gestionează bunurile prejudiciate de fenomenele meteorologice periculoase și de factorii vătămători descriși, nu se face vinovat, iar unitatea care gestionează obiectul în cauză a luat la timp măsurile necesare pentru reducerea pericolelor și diminuarea pierderilor”, se arată în documentul menționat anterior, conform căruia, Ocolul Silvic Comandău a informat toate structurile silvice private, care administrează suprafețe de fond forestier în amonte de podul respectiv, cu privire la restricțiile de circulație.
***
Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Ocolului Silvic Comandău, până la soluționarea problemei, circulația va fi efectuată temporar prin intermediu unui ansamblu de tuburi, ce vor fi amenajate într-o zonă adiacentă podului, în aval.
Ioana Ardeleanu