Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu a declarat ieri  că nu agreează ideea formării unei regiuni cu capitala la Târgu Mureş, din simplul motiv că judeţul Covasna se află mult mai aproape de Braşov, iar această vecinătate ar putea aduce covăsnenilor mai multe avantaje.

„Nu sunt de acord cu ideea UDMR că Sfântu Gheorghe va ajunge un cartier sărac al Braşovului. Dimpotrivă, cred că poate deveni un cartier de lux al Braşovului, având în vedere că se află la numai 30 de kilometri, e un oraş liniştit şi cochet (…) şi nu are dezavantajele unei metropole. Braşovul ar fi un centru regional mai adecvat. Ne-ar face mai bine să fim în plasa unui oraş mare pentru că ne-ar asigura şi nouă dezvoltarea”, a declarat Mădălin Guruianu, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a adăugat că nici din punct de vedere pragmatic nu i se pare o idee bună ca Târgu Mureş să fie capitala unei regiuni formate din Covasna, Harghita şi Mureş, cât timp distanţa de la Sfântu Gheorghe până în acest oraş este aproximativ egală cu cea până la Bucureşti.
„În cazul acestea nu mai înţeleg argumentul distanţei. Atunci ce mai contează distanţa până la Bucureşti?! (…) E o alegere greşită, iar daunele se vor vedea”, a mai spus Guruianu.
Referindu-se la referendumul pe tema regionalizării, pe care Consiliul Judeţean Covasna vrea să îl organizeze în plan local până la sfârşitul acestui an, Guruianu a opinat că întrebarea conţine o capcană, deoarece oamenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu formarea unei regiuni compuse din Covasna, Harghita şi Mureş cu sediul la Târgu Mureş. Probabil, foarte mulţi vor răspunde afirmativ, chiar dacă nu sunt de acord ca Târgu Mureş să fie centrul regiunii, a conchis liberalul covăsnean.
Conducerea UDMR Covasna a anunţat recent că a adunat aproape 35.000 de semnături pentru susţinerea unui proiect de hotărâre ce are ca scop organizarea unui referendum judeţean pe tema regionalizării. Proiectul va figura pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean (CJ) din 14 noiembrie a.c, iar dacă va obţine votul majorităţii atunci referendumul va fi organizat pe data de 8 decembrie, a spus preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor.
UDMR intenţionează să organizeze referendumuri similare şi în judeţele Harghita şi Mureş, apreciind că maghiarii, majoritari din punct de vedere numeric, vor ca cele trei judeţe să formeze o regiune comună.

Rezultatul referendumului va fi adus la cunoştinţa Parlamentului, prin intermediul parlamentarilor Uniunii care vor cere luarea în considerare a „voinţei poporului” în ce priveşte regionalizarea.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail