Unitățile de învățământ din județul Covasna sunt invitate să acceseze platforma intitulată „Școala din grădină”, dezvoltată de Asociația Română de Permacultură, în scopul promovării grădinăritului în mediul școlar. . .

Într-o adresă postată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna se arată că platforma a fost realizată de către Asociația Română de Permacultură, în cadrul unui proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, ce și-a propus promovarea grădinăritului ca o resursă pedagogică pentru o dezvoltare durabilă.

„Prin derularea acestui proiect, Asociația Română de Permacultură și-a propus, și cred că a și reușit, deși mai e mult de lucru, promovarea grădinăritului în școli, în rândul copiilor, și-a propus să semene această idee în mintea adulților, fie că sunt cadre didactice sau pur și simplu părinți, deoarece noi am observat, de-a lungul timpului, de trei ani de când tot grădinărim împreună cu copiii în diverse inițiative de-ale noastre, că grădina este o adevărată școală …poți să îi înveți pe copii  foarte, foarte multe lucruri, lucruri ce se găsesc deja în curricula școlară. Pentru profesori, ar fi foarte ușor și la îndemână să predea (…) aceste lucruri copiilor, iar copiii ar fi mult mai entuziaști  să le învețe astfel, printr-o metodă pe care nu o vor uita.” – a declarat ieri, managerul proiectului, Cătălina Baci.

Lansată recent, platforma este disponibilă accesând www.scoaladingradina.ro și oferă gratuit instrumentele necesare pentru a dezvolta și folosi o grădină de legume, fructe și flori, ca o resursă pedagogică în cadrul oricărei școli, grădinițe sau centru pentru copii, indiferent de cât spațiu au la dispoziție.

Potrivit managerului de proiect, Cătălina Baci, cadrele didactice și, în general, adulții implicați educația copiilor pot intra pe platformă, își pot crea un cont introducând adresa de email și o parolă, după care vor avea acces la informațiile necesare în vederea dezvoltării unei grădini  (manuale, ghiduri privind plantele de însămânțare, perioadele de însămânțare, jurnal de observare a unei plante și nu numai), la propuneri de activități de grădinărit cu copiii sau la alte resurse.

„Am pus toate informațiile necesare la dispoziția adulților, astfel încât aceștia să nu mai aibă niciun motiv să nu grădinărească împreună cu elevii, cu copiii.”- a spus Cătălina Baci.

În cadrul proiectului derulat de Asociația Română de Permacultură, alături de platforma online, au fost înființate și dezvoltate opt grădini educaționale în șase orașe din țară.

„Este vorba despre inițiative pe care le-am ajutat pe parcursul proiectului, care fie aveau inițiativa aceasta dinainte de a începe noi proiectul, din aprilie 2015, și știam de ele, fie le-am început pe parcursul acestui proiect. Ideea a fost să mergem în 5 orașe, dar de fapt am fost în 6 orașe cu povestea acestui proiect, astfel încât, cei care vor să vadă exemple practice  de grădinărit cu copiii,  să poată replica o astfel de inițiativă.” – a explicat managerul de proiect, Cătălina Baci. Potrivit acesteia, unitățile de învățământ care se vor înregistra pe platformă și vor dori să dezvolte o grădină pedagogică vor putea beneficia de suportul Asociației Române de Permacultură.

„Platforma este, practic, partea sustenabilă a proiectului. Acolo sunt foarte multe informații despre planificarea, organizarea, întreținerea unei grădini, despre dezvoltarea unei grădini, dar, pentru că știu din propria experiență că începuturile sunt puțin mai grele sau cu multe întrebări (…), lansăm ideea că acordăm sprijin și sfaturi în continuare, celor care vor dori să dezvolte o grădină pedagogică (…).”  – a spus managerul de proiect, Cătălina Baci.

Aceasta a transmis că unitățile de învățământ covăsnene și din toată țara sunt invitate să se înscrie pe platformă, în mod gratuit.

Platforma online, informații despre proiect și detalii pot fi găsite accesând: www.scoaladingradina.ro.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail