Căminul Cultural

Introducerea apei şi a canalizării, lucrări de investiţii la Căminul Cultural, începutul decolmatării pârâului Valea Mare, sunt doar câteva dintre proiectele de viitor ale primăriei comunei Valea Mare.

Primarul Gheorghe Avram

Primarul Gheorghe Avram ne-a spus că proiecte în acest sens sunt depuse, însă,  datorită blocajelor de la Guvern, încă se așteaptă rezolvarea. Prioritară este efectuarea lucrărilor de introducere a apei şi a canalizării în comună. O altă investiție importantă o reprezintă reabilitarea și extinderea Căminului Cultural, pentru ca activitățile culturale să se poată desfășura în cele mai bune condiții. Domnul Gheorghe Avram  a menţionat că lucrările de renovare au fost efectuate din fonduri proprii, însă, pentru obţinerea unei finanţări necesare pentru extinderea Căminului Cultural s-a depus un proiect la Guvern.

Un alt proiect îl reprezintă cel de refacere a străzilor principale din Valea Mare, iar în planul de lucrări este cuprinsă şi  decolmatarea  pârâului Valea Mare. „Avem toate promisiunile; proiectul făcut de Sistemul de Gospodărire a Apelor este aprobat şi de Guvern,  dar trebuie să ajungă banii. Am convenit cu domnul director să începem totuşi să lucrăm în zonele periculoase, şi vom începe de anul acesta” ne-a spus primarul. Acesta a menţionat că, în perioada următoare va începe şi lucrarea de refacere a structurii electrice a comunei, care, datorită vechimii acesteia creează dese neplăceri localnicilor, ca urmare a căderilor de tensiune. „S-a făcut proiectul, aşteptăm şi aici să se înceapă lucrarea. Mai avem şi alte planuri: de reparat străzi, reparat drumuri de câmp, podeţe şi mai sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem, şi le vom face”, a explicat primarul Gheorghe Avram.

Sala de sport

În legătură cu proiectele în curs, primarul ne-a spus: „Avem o investiţie neterminată încă, la sala de sport, unde suntem pe ultima sută de metri.  Trebuie făcut ultimul finisaj, însă nu avem bani, deocamdată. Avem promişi acum, de la Ministerul Învăţământului, pentru partea a doua a anului,  după rectificare. Este vorba de aproape 900 şi ceva de milioane în bani vechi şi sper să reuşim să facem  treaba aceasta (…) Mai avem şcoala veche, unde trebuie să reparăm şi să renovăm. Sunt vreo patru  săli de clasă, dar deocamdată nu avem bani. Asta este partea proastă”.

O condiție pentru dezvoltarea turismului din zonă: asfaltarea DJ 121 A

Comuna Valea Mare, ca de altfel multe altele din judeţul Covasna, este aşezată într-o zonă cu potenţial turistic, care, din  păcate, nu poate fi exploatat la adevărata sa valoare din cauza lipsei  infrastructurii de transport. „Avem o zonă frumoasă, excepţională, de care sunt mândru (…) ne-a dotat Dumnezeu cu de toate!” a spus primarul Gheorghe Avram. Însă, pentru ca și alții să se bucure de frumusețile acestei localități, este importantă infrastructura. Potrivit primarului, una dintre condițiile pentru dezvoltarea turismului rural din zonă este asfaltarea Drumului Județean 121 A, până la Sărămaş, drum care duce către Mănăstirea Sfântul Ioan Bote­zătorul. Pentru asfaltarea acestuia, este nevoie de sprijin, iar promisiuni sunt în acest sens. Dar acestea nu sunt de ajuns, ci este nevoie să se şi concretizeze în acordarea de finanţări pentru realizarea acestei căi de acces către cel mai important edificiu de cult ce este vizitat, an de an, de mii de credincioşi din toată ţara.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail