Primarul comunei Valea Crișului, Kisgyörgy Sándor: „Dorim să ridicăm nivelul comunei cât se poate de mult”

Într-un interviu pentru „Mesagerul de Covasna”, primarul comunei Valea Crișului, Kisgyörgy Sándor a vorbit despre planurile sale de viitor, dar și despre proiectele în curs de desfășurare, despre necesități ale comunității în fruntea căreia se află.

Stimate domnule primar, ce ne puteți spune despre bugetul alocat comunei Valea Crișului pentru acest an și cum vi se pare noua măsură de acordare a fondurilor?

Pe noi, această măsură ne-a ajutat, pentru că am primit cam cu 100.000 de lei mai mult comparativ cu anul trecut. Valoarea bugetului de anul acesta este 726.000 de lei.

Având în vedere sumele primite, care sunt planurile dumneavoastră pentru acest an, care considerați că ar fi investițiile cele mai urgente?

Pentru anul acesta, cel mai mare plan, cel mai mare proiect ar fi, în cazul în care se va da drumul programelor guvernamentale sau europene, introducerea canalizării în cele două sate din comună. Aceasta ar fi cea mai urgentă și cea mai necesară investiție. Până atunci nu putem să ne apucăm de refacerea străzilor.

Avem în plan și mutarea grădiniței în clădirea  nouă, a cărei construcție a fost începută în anul 2009, de fostul primar. Acum trebuie să reproiectăm acea construcție și să mutăm activitatea grădiniței în clădirea nouă, dar ne trebuie și pentru acest lucru o sumă destul de mare de bani. Avem însă promisiuni de la Consiliul Județean că ne va ajuta cu 150.000 de lei și vom pune bani și din bugetul nostru, pentru ca măcar la începutul noului an școlar,  copiii și cadrele didactice din grădiniță să se mute acolo, în clădirea cea nouă. De asemenea, dorim ca anul viitor, printr-un proiect mai mare să începem lucrările de reabilitare a Școlii „Kálnoky  Ludmilla”, care este în stare destul de avansată de degradare.

La Calnic dorim să construim o casă mortuară, ne vom apuca acum în primăvară și am alocat bani din bugetul nostru pentru acea lucrare. Totodată, dorim să reabilităm cele două Cămine Culturale și dorim să construim și o Casă Memorială în amintirea  unui mare savant, recunoscut în toată Europa, inginer silvic Bedo Albert. Acesta s-a născut la Valea Crișului și a fost înmormântat la Calnic și este foarte renumit în Ungaria, unde, în fiecare an, se acordă trei distincții în numele său, celor mai buni silvicultori.

Despre proiectele finalizate anul trecut, ce ne puteți spune?

În ceea ce privește proiectele finalizate, aș dori să amintesc că în urma inundațiilor din anul 2010, am refăcut drumul de la intersecție, spre Calnic; până la Calnic am refăcut podurile, drumul, am reasfaltat și am și reușit să terminăm acest proiect anul trecut.

Am terminat și rețeaua de apă anul trecut. În momentul de față, noi furnizăm apa potabilă și comunei Arcuș. Problema noastră nu este că furnizăm apa, ci că dăm metrul cub de apă cu un un leu și patru bani, însă costurile noastre sunt mai mari… Noi încasăm un leu, dar plătim trei lei, pe metrul cub de apă. Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) nu ne permite să ridicăm prețul și este foarte greu (…). Luăm în considerare sistarea furnizării apei potabile la Arcuș, fiindcă diferența o achită Primăria, din bugetul nostru și din impozitele cetățenilor din Valea Crișului….

Știu că lacul amenajat în craterul fostei mine de lignit de suprafaţă urma să fie introdus în circuitul turistic. Ce s-a mai întâmplat?

. .

 Anul trecut în luna noiembrie a expirat contractul firmei care a făcut reecologizarea terenului respectiv. Trebuia să predea cuiva lucrarea și au venit de la Ministerul Industriei și Economiei,  au făcut protocolul spunând că terenul va fi predat Consiliului Local Valea Crișului, respectiv Arcuș. Am făcut protocolul de predare- primire, însă nu s-a semnat, pentru că Societatea Naţională a Cărbunelui (SNC) Ploieşti consideră că este proprietarul terenului (…). Terenul respectiv a fost luat de la oamenii din Valea Crișului. Într-adevăr, în anul 2002 sau 2003, SNC Ploiești a primit printr-o Ordonanță de Guvern niște certificate de proprietate, dar acestea se pot revoca (…). Noi vom face demersuri pentru a finaliza acest proiect.  Comuna Valea Crișului, singură, nu are atâta putere de a investi acolo, însă noi suntem deschiși spre colaborare. Ne-am gândit să facem un centru de distracții pentru tineret, unde să se poată practica sporturi nautice. Avem un luciu de apă de 27 de hectare, în jurul lacului avem drumuri făcute și se pot realiza piste de biciclete, de atletism… Lângă lac avem o suprafață de 5 hectare (…), în plus, avem o clădire unde  au fost birourile și unde am putea face o cantină și camere pentru cazare. Ar fi frumos și și eficient pentru comună.

 Aș dori să vorbim și despre activitatea localnicilor comunei. Cum a fost anul 2014, pentru cei care se ocupă cu agricultura în localitate?

A fost un an puțin mai bun decât anii precedenți… Cât de cât a început și la noi să se miște ceva.

Ca o noutate, trebuie să spun că suntem bucuroși că prin proiectul Fundației Comunitare Covasna (HKA) se va construi aici, la Valea Crișului, o pepinieră de pomi fructiferi autohtoni. Este vorba despre un proiect cu o durată de zece ani. În fiecare ani se vor împărți puieți în tot județul (…). Suntem foarte bucuroși că s-a ales această locație pentru construcția pepinierei.

Care este situația beneficiarilor de ajutor social? Este mare numărul acestora?

În 2012 aveam aproape 200 de dosare. Acum avem 31. Cine nu lucrează, nu primește, așa este legea. Oamenii trebuie să se obișnuiască să muncească, să știe că nimic nu se obține fără muncă. Acum se oferă și ajutoare europene. Consider că ar trebui schimbat, cumva, modul de acordare a acestor ajutoare și că ar trebui să fim consultați și noi pentru a oferi o situație, pentru a arăta cine e nevoiaș și cine nu (…).

Cu ce greutăți vă confruntați în activitatea dumneavoastră?

Greutăți apar zilnic… însă am o echipă foarte bună și reușim să depășim momentele dificile.

Despre relația cu localnicii ce ne puteți spune?

Relația este bună, atmosfera este plăcută. Oamenii vin la noi, cer păreri, soluții, în ambele sate, și la Valea Crișului și la Calnic.

Aș dori să ne spuneți câteva cuvinte despre colaborarea pe care o aveţi cu localităţile înfrăţite… Din câte știu, în perioada 1-3 mai va avea loc o reuniune a orașelor înfrățite, la Gárdony. Vă rog să ne spuneți mai multe despre acest lucru.

Avem două orașe înfrățite – Gárdony, Mezőtúr, și o comună înfrățită, din Ungaria. Din anul 2012 avem o colaborare cu orașul Gárdony din Ungaria, iar în luna mai, o delegație mai numeroasă din Valea Crișului și din Calnic, va merge acolo (…).

Pe 20 iunie vom avea Ziua Comunei și va veni o delegație din Franța, din localitatea Lesquin, cu care dorim să stabilim o legătură. Însă în luna mai ne vom deplasa la Gárdony. Acolo se va deplasa și fanfara.

Ați amintit despre fanfară. Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre activitatea culturală de la nivelul comunei….

În anul 1903 s-a înființat prima fanfară din localitate, dar între timp s-a desființat, iar în 2012 s-a compus din nou. Membrii se pregătesc la Căminul Cultural de la Calnic, iar acum dorim, în cadrul unui proiect în care suntem incluși, să atragem niște bani pentru a achiziționa instrumente noi pentru fanfară. Am reușit să le cumpărăm membrilor uniforme, iar acum sunt invitați în localitățile învecinate. Suntem invitați în fiecare an la Nedeia de la Vâlcele. Avem și un ansamblu de dansuri populare, din care fac parte copii și tineri, la Calnic. În acest ansamblu sunt aproximativ 58 de copii. Avem și la Valea Crișului un ansamblu de dansuri populare.

  În plus, copii din localitate pregătesc acum un program de exerciții de călărie, în cadrul unei colaborări cu Contele Kálnoky .

Spuneți-ne, vă rog, mai multe despre această colaborare!

 Am început, recent, să colaborăm cu Contele Kálnoky . Dânsul are niște cai și a ales 12 copii romi din localitate care primesc o masă caldă și iau lecții de călărie, fac exerciții de gimnastică pe cai.  La Zilele Comunei, acei copii vor prezenta un program, vor arăta ceea ce au învățat.

Și pentru că vorbim despre colaborări, aș aminti că avem o colaborare și cu Fundația „Diakonia” și, în cadrul unui proiect cu o durată de patru ani, copii cu situații materiale defavorizante din comună, merg, după cursurile de la școală, la Sala de sport, unde primesc o masă caldă și țin ore de la ora 12.00 până la ora 16.00. De anul trecut a pornit acest proiect, această colaborare cu Fundația „Diakonia”.

Spuneați că în 20 iunie veți marca Ziua comunei… A câta ediție va fi? Ați început pregătirile pentru acel eveniment?

Sărbătorim Ziua Comunei din anul 2012. În cadrul ediției de anul acesta, dorim să aducem ceva diferit față de edițiile anterioare. Ediția de anul acesta se va axa pe activități culturale și sportive (…).

Ce mesaj doriți să le transmiteți locuitorilor comunei Valea Crișului?

Doresc să le transmit să aibă speranță în continuare, pentru că, încetul cu încetul vom fi și noi între primele comune din județul Covasna. Dorim să ridicăm nivelul comunei cât se poate de mult. Eu am încredere și în mine și în echipa noastră și în localnicii comunei Valea Crișului.

A consemnat Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail