„Am reuşit să includem în acesta studiul referitor la patrimoniul cultural din satul Bicfalău”- primar Ráduly István
După aproape şapte ani de zile de la demararea procedurilor, în şedinţa de consiliu local a comunei Ozun, ce a avut loc luni, 18 iunie a.c., a fost aprobat Planul Urbanistic General al comunei, acesta fiind un uriaş salt în dezvoltarea unităţii administrativ-teritoriale.
Cu răbdare şi perseverenţă se pot realiza lucruri importante. Planul Urbanistic General (PUG-ul) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază. Acesta stabileşte o serie de norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, Planul de Urbanism Zonal şi apoi Planul de Urbanism de Detaliu. Potrivit Ghidului privind metodologia de elaborare şi conţinutul-cadru al PUG-ului, acesta trebuie să abordeze o serie de categorii generale de probleme, printre care valorificarea potenţialului natural, economic şi uman, stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan, reorganizarea şi dezvoltarea căilor de comunicaţie, stabilirea şi delimitarea zonelor construibile, stabilirea şi delimitarea zonelor protejate, evidenţierea detinătorilor terenurilor şi a modului de circulaţie juridică a terenurilor, stabilirea modului de utilizare a terenurilor şi conditiilor de conformare şi realizare a construcţiilor.
Patrimoniul cultural din comuna Bicfalău va fi conservat
Despre beneficiile realizării Planului de Urbanism General, dar şi despre problemele întâmpinate pe parcursul realizării lui, primarul comunei Ozun, dr. Ráduly István, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”: „În aceşti şapte ani au fost şi momente când în obţinerea mulţimii de avize au apărut situaţii în care, atunci când am obţinut ultimul aviz, primul a expirat, trebuind să o luăm de la capăt. În ceea ce priveşte importanţa aprobării PUG-ului e de menţionat faptul că am reuşit să includem în acesta studiul referitor la patrimoniul cultural din satul Bicfalău, întocmit de către specialişti acum vreo 7-8 ani. Adică, de acum încolo este foarte bine reglementat, mai ales pentru localitatea Bicfalău ce se poate face şi ce nu se poate face cu clădirile existente. De exemplu, dacă cineva vrea să construiască o clădire nouă, este specificat foarte clar în ce regim de înălţime trebuie să se încadreze, în ce culori trebuie zugrăvit exteriorul, şi aşa mai departe. Noi ne luptăm să ajungem pe lista de aşteptare a patrimoniului UNESCO, iar ca să putem conserva imaginea actuală a satului, trebuie să avem un regulament intern încorporat în acest PUG, prin care noi putem să ne apărăm împotriva unor tentative de dezvoltări imobiliare haotice. Deja lumea a început să <<vâneze>> conacele din satul Bicfalău. Nu vreum să ajungem în situaţia în care să fie cumpărat un conac şi să fie schimbate uşi şi ferestre cu termopan din plastic, să fie ridicat acoperişul ca să se facă mansardă, etc., adică să se scoată din aspectul arhitectonic original al casei. Acesta este un avantaj enorm.”
Dezvoltarea zonei industriale – un obiectiv major
Având în vedere amplasarea între două drumuri europene (E574 şi E578) a zonei dintre comuna Ozun şi satul Chilieni, aceasta reprezintă un obiectiv economic de mare interes pentru potenţialii mari investitori în industrie. Pentru a facilita întocmirea documentaţiei necesare oricărui dezvoltator industrial, era nevoie ca acest teritoriu să fie cuprins în intravilan, lucru care s-a realizat odată cu aprobarea PUG-ului. „Cu toate că ne-am lovit de câteva piedici ridicate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, primind în primă instanţă aviz negativ pentru acest PUG, până la urmă am reuşit să demonstrăm ministerului că este vorba de o gândire logică, în care consiliul local Ozun, încă de acum 10 ani, când nici nu era vorba că ar trebui schimbat PUG-ul, a prevăzut ca zonă industrială aceste terenuri dintre Ozun şi Chilieni. Spaţiul clasificat acum ca intravilan, legat de această zonă industrială, este de două-trei ori mai mare decât aria intravilană a satului Ozun. Deci noi am mărit cu aproximativ 40% spaţiul intravilan a zonei Ozun. Există deja mulţi investitori interesaţi de această zonă, din Italia, din Ungaria, din România. Sunt investitori care au investit deja aici. Este vorba de sute de hectare de terenuri agricole, iar noi am sfătuit proprietarii persoane fizice, din timp, să nu vândă la agenţii imobiliare, deoarece valoarea acestor terenuri, în momentul în care vor deveni intravilane, va creşte foarte mult.”- a mai precizat dr. Ráduly István.
A crescut suprafaţa satelor din componenţa comunei Ozun
„O altă importanţă majoră a acestui PUG este că am reuşit să satisfacem dorinţele tuturor cetăţenilor din cele şapte sate, cei care au vrut se mărească suprafaţa intravilanului. Adică foarte mulţi aveau terenuri agricole în jurul satelor, la cererea lor am inclus aceste arii agricole în zona intravilană. Asta înseamnă că am permis automat dezvoltarea satelor în toate direcţiile, până la limita nouă de intravilan-extravilan.”- a adăugat primarul comunei Ozun.
Pentru realizarea Planului Urbanistic General, consiliul local Ozun a avut nevoie de o serie de experţi, care să aibă timpul şi experienţa necesară pentru finalizarea acestui proiect, care se anunţa încă de la început deosebit de laborios. Primarul Ráduly István a ţinut să mulţumească, prin intermediul „Mesagerului de Covasna”, echipei de specialişti care a făcut ca localitatea pe care o conduce să aibă în sfârşit un PUG bine întocmit. „Am avut foarte mult de lucru la acest PUG, dar firma din Bucureşti, Urban Team, contractată să facă această lucrare, a avut o activitate ireproşabilă. Având în vedere cât de mult au durat lucrările, firma putea să spună, după doi-trei ani, când expira contractul, că nu mai continuă lucrările cu noi, pentru preţul stabilit iniţial, cu toate acestea au dus proiectul până la capăt. Tot respectul pentru aceşti oameni care au lucrat foarte profesionist.”
Alte proiecte în derulare
Faptul că în județul Covasna există localități care pun foarte mare accent pe accesarea de fonduri nerambursabile, fie de la Guvernul României, fie de la Unuiunea Europeană, ori de la alte entități care susțin investițiile administrațiilor publice locale, nu poate decât să fie îmbucurător. Aceasta și prin prisma faptului că ne putem mândri că facem parte dintr-o comunitate de oameni harnici, care nu se sperie de birocrație și profită de orice oportunități de dezvoltare care le sunt puse la dispoziție. Astfel, munca neîncetată şi eforturile susţinute de către echipa de profesionişti din cadrul Primăriei Ozun, se concretizează constant în proiecte realizabile prin fonduri europene ori guvernamentale. Spre exemplu, chiar în această spătămână a fost câştigat nouălea proiect din fonduri europene din ultimii doi ani, care se referă la modernizarea totală a Căminului Cultural din satul Lisnău, în valoare totală de 1,6 milioane de lei. „Ne bucurăm foarte mult, pentru că prin acest proiect putem să dezvoltăm acest obiectiv foarte îndrăgit de către locuitorii din Lisnău. Din bugetul local mai demarăm două proiecte – unul în localitatea Ozun (am început construirea casei mortuare din comuna Ozun), iar al doilea este construirea sistemului de trotuare din satul Sântionlunca.”, a declarat primarul Ráduly István .
Oana-Mihaela Costache