Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna a declarat că planul de combatare a rabiei în municipiul Sfântu Gheorghe, ce prevedea eutanasierea câinilor şi pisicilor fără stăpân, a fost stopat la presiunea asociaţiilor de protecţie a animalelor.
Directorul DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarant, ieri, că aproape toate instituţiile abilitate care au participat la elaborarea acestui plan în urma depistării unei vulpi turbate în apropierea unei grădiniţe din Sfântu Gheorghe, au bătut în retragere după „isteria” creată de apărătorii drepturilor animalelor.
„Planul de măsuri prevedea reducerea numărului de câini şi pisici fără stăpân în jurul focarului pentru a preveni extinderea bolii. Am primit numeroase sesizări şi chiar ameninţări din partea unor asociaţii şi fundaţii care pretind că se ocupă de protecţia animalelor şi care s-au declarat împotriva acestei măsuri (…) Aşa că planul nu s-a mai realizat. S-a creat o adevărată isterie, iar în urma acestei atmosfere neplăcute toate persoanele care iniţial erau pentru această acţiune s-au retras, spunând că nu vor să aibă probleme”, a spus dr. Siko.
Acesta a atenţionat că trecerea sub tăcere a subiectului nu va rezolva problema, menţionând că autorităţile, care sunt responsabile de siguranţa cetăţenilor, vor trebui până la urmă să ia măsuri. Dr. Siko a menţionat că pisicile şi câinii fără stăpân trebuie capturate, tranchilizate, ţinute sub observaţie timp de 10 zile, iar dacă manifestă semne clinice de turbare trebuie eutanasiate. Dacă nu, atunci trebuie deparazitate, sterilizate şi repuse în libertate ori date spre adopţie. Acesta a făcut un apel către cetăţeni să înţeleagă necesitatea acestor măsuri, subliniind că şi el este iubitor de animale, dar consideră că vieţile oamenilor sunt mai importante.
Municipiul Sfântu Gheorghe a intrat în carantină în urmă cu mai bine de o lună, după ce analizele de laborator au confirmat că puiul de vulpe capturat în apropierea unei grădiniţe era infestat cu rabie. Pentru a limita extinderea bolii s-a decis eutanasierea tuturor câinilor şi pisicilor fără stăpân pe o rază de trei kilometri în jurul focarului.
Mai multe asociaţii de protecţie a animalelor au considerat că măsura este abuzivă şi au avertizat că eutanasierea animalelor care nu suferă de boli incurabile reprezintă infracţiune şi se sancţionează cu închisoare între 6 luni şi 3 ani sau cu amendă penală. Reprezentanţii acestora au ameninţat, de asemenea, că vor organiza proteste de stradă pentru a salva vieţile animalelor. Numărul cazurilor de rabie a crescut în judeţul Covasna, de la începutul acestui an fiind descoperite 14 cazuri, un număr dublu faţă de cel înregistrat în ultimii doi ani. Animalele infestate au fost depistate nu doar în păduri, ci şi în jurul unor localităţi din mediul urban şi rural. Oana Mălina Negrea/AGERPRES