Miercuri, 10 mai 2017, în zona Iancău din apropierea localității Comandău, angajați ai Ocolului Silvic Comandău din cadrul Direcției Silvice Covasna au desfășurat o acțiune de plantare, împreună cu elevi ai Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Covasna.
Deoarece în zona de munte, în care se află pădurile administrate de Ocolul Silvic Comandău, zăpada și frigul au persistat mai mult decât în restul țării, activitățile dedicate „Lunii Plantării Arborilor” au loc în luna mai. Acestea au ca obiectiv conştientizarea populaţiei despre necesitatea asigurării integrităţii şi dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor şi a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier, participarea tineretului şi în special a elevilor la aceste acţiuni, educarea tinerei generaţii în spiritul protecţiei mediului, prin implicarea activă la astfel de acțiuni.
Elevii au plantat puieți de molid produși în pepinierele proprii ale Direcției Silvice Covasna, au aflat cât de greu crește o pădure și câtă muncă depun silvicultorii în gospodărirea ei. Au avut ocazia să vadă cum arată un ”ghețar” (locul umed, rece și întunecos, acoperit cu cetină, unde se păstrează puieții până la plantare, pe un pat de zăpadă și rumeguș) Au aflat că aceste plantaţii, odată realizate, nu sunt abandonate. Imediat după plantare, urmează o serie de lucrări de întreţinere. Chiar în cursul verii şi a toamnei imediat următoare plantaţiilor de primăvară, se execută aşa-zisele descopleşiri, fiindcă altfel, în primul an de zile, vegetaţia din terenurile descoperite depăşește în înălţime puieţii şi aceştia pot fi copleşiţi, existând riscul să se usuce. De asemenea, în primii ani se execută lucrări de îngrijire – degajări, curăţiri – iar după câteva zeci de ani se fac răriturile.
Ing. Alina Ciocârlan, coordonatoarea activității: „Pe noi ne bucură foarte mult faptul că elevii participă la astfel de acțiuni, mai ales pentru partea educativă și practică, deoarece astfel învață cum se fac lucrările de plantare și pe lângă aceste fapt, este o oportunitate bună pentru ei să învețe lucruri noi și să petreacă un anumit timp în natură, în aer liber”.
Însă nu doar elevii participă ca voluntari la astfel de acțiuni de plantare. Săptămâna trecută, lucrătorii de la Ocolul Silvic Comandău au fost ajutați la plantare de reprezentanți ai unor instituții covăsnene: Instituția Prefectului- județul Covasna, Garda Forestieră Brașov, Garda de Mediu Covasna, Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna, Primăria Comandău, Poliția Stațiunii Covasna, Poliția Locală Covasna, Direcția Silvică Covasna.
Biroul de presă al D.S.Covasna