Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, cu sediul în Tulcea, a depus, ieri, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, prin care solicită identificarea şi pedepsirea persoanelor care au dispus eutanasierea unui pui de vulpe suspect de rabie.
În plângerea penală se menţionează că persoanele în cauză pot fi acuzate de acte de cruzime faţă de animale, ucidere cu intenţie şi complicitate, fapte pedepsite de Legea 205/2004 privind protecţia animalelor.
Preşedintele Federaţiei, Mircea Şerbănoiu a declarat pentru AGERPRES că reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Covasna nu au acţionat corespunzător în cazul puiului de vulpe capturat la sfârşitul lunii mai a.c. în apropierea unei grădiniţe din municipiul Sfântu Gheorghe, deoarece l-au eutanasiat fără a avea certitudinea că suferă de o boală incurabilă, decizia bazându-se doar pe suspiciuni. Potrivit acestuia, animalul trebuia capturat, izolat şi ţinut sub observaţie cel puţin 14 zile, lucru care nu s-a întâmplat.
În plângerea penală se menţionează, printre altele, că siguranţa locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe nu ar fi fost pusă în pericol de această vulpe dacă reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna „nu ar fi dat dovadă de incompetenţă, neglijenţă şi lipsă de interes” şi ar fi „aplicat cu responsabilitate” Programul strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea rabiei în România, program sprijinit de Uniunea Europeană.
Directorul DSV Covasna, dr. Siko Barabas Sandor a declarat pentru AGERPRES că în cazul rabiei probele se prelevează din creierul animalului suspect, iar în urma analizelor laborator efectuate s-a confirmat că puiul de vulpe era infestat cu virusul turbării, prin urmare pe raza municipiului Sfântu Gheorghe a fost instituită carantină antirabică în vederea prevenirii extinderii bolii. Acest lucru înseamnă că toate animalele carnivore fără stăpân, găsite pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, adică a grădiniţei vor fi eutanasiate. Dr. Siko subliniat că probele
„Nu e vorba de un carnagiu, vă daţi seama că nu e dorinţa noastră să ucidem animalele, dar nu avem ce face. Aşa scrie în lege (…) Şi eu sunt un iubitor de animale, de asta mi-am ales meseria de medic veterinar, dar puse în balanţă, vieţile oamenilor sunt mai importante decât cele ale animalelor”, a spus dr. Siko.
Decizia autorităţilor de a eutanasia toţi câinii şi pisicile fără stăpân pe de raza municipiului a stârnit reacţii de protest din partea mai multor iubitori de animale care au cerut ajutorul Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor din Braşov. Conducerea Alianţei a venit, luni, la Sfântu Gheorghe pentru a se întâlni cu conducerea DSV şi a încerca să stopeze uciderea animalelor.
Numărul cazurilor de rabie a crescut în judeţul Covasna, de la începutul acestui an fiind descoperite 13 cazuri la vulpi, un număr dublu faţă de cel înregistrat în ultimii doi ani.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES