Planfonul lunar pe care un medic dentist în va primi de la 1 iulie a.c., pentru serviciile medicale stomatologice a crescut, după ce, mai bine de un an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu a mai încheiat niciun contract în acest sens.

Decizia a venit după ce mai bine de un an de zile, Ministerul Sănătăţii a decis să sisteze finanţările cabinetelor de medicină dentară, prin CNAS, pentru a le introduce într-un program de sănătate. Programul nu a mers, aşa că Ministerul  a dat ordin să se revină la contractele încheiate prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). „Ministerul Sănătăţii a schimbat politica de contractare şi de repartizare a fondurilor în sănătate. S-a căutat ca stomatologii să fie băgaţi într-un program de sănătate, dar nu au fost fonduri ”, a spus directorul general al CJAS Covasna, ec. Drăgoiu Ghiţă.

Dacă ultima oară un medic stomatolog  primea lunar suma de 900 de lei, care, după spusele specialiştilor, era insuficientă  chiar şi pentru  montarea a două proteze dentare, anul acesta Ministerul Sănătăţii doreşte să finanţeze cabinetele care încheie un contract cu CJAS cu o sumă medie de 2.000 de lei. Conform spuselor  directorului CJAS Covasna, această sumă poate suferi modificări,  în funcţie de pregătirea medicului şi de zona în care se află. Suma finală pe care un medic stomatolog  o poate primi lunar de la CJAS este de 3.400 de lei. „Suma de 2.000 de lei este o sumă medie, la nivel  de medic specialist în stomatologie, aferent unui program de lucru minim, obligatoriu de 3ore. Există medici care nu sunt specialişti, ca şi grad profesional, la aceia este prevăzută o diminiuare de 20%, cum la fel este prevăzută o creştere de 20% la un medic primar. Nu înseamnă că toată lumea va avea 2.000 de lei” a explicat ec. Tatu Dragoş, director executiv Direcţia Relaţii Contractuale din cadrul CJAS Covasna. Totodată,  medicii dentişti din mediul rural vor beneficia de o suplimentare de încă 50%, bani ce vor proveni din suma totală acordată de CNAS, conform aceleaişi surse.

Avantajele încheierii unui contract cu CJAS sunt de ambele părţi: în primul rând pacienţii  vor beneficia de servicii stomatologice gratuite, iar medicii dentişti vor căpăta experienţă şi o tehnică mai bună, după cum a relatat conducerea CJAS. Ar creşte, aşadar, adresabilitatea  medicului care are contract cu Casa de Asigurări. „Aceasta este strategia Ministerului Sănătăţii: copiii să beneficieze de servicii medicale stomatologice gratuite”, a punctat  Drăgoiu Ghiţă.

Anul trecut un număr de 27 de medici stomatologi  au ales să încheie un contract cu CJAS Covasna, în timp ce în alţi ani numărul acestora a fost în jur de 50. Conducerea CJAS speră ca anul acesta numărul medicilor interesaţi să crească.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de contractare a serviciilor medicale de medicină dentară pe anul 2014, este 24 iunie, până la ora 16:00, la sediul CJAS Covasna de pe strada Vasile Goldiş.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail