Activitățile cuprinse în Săptămâna Culturală a celei de a 31 ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe sunt în plină desfășurare, urmând ca la sfârșit de săptămână-începând de vineri și până duminică,  să aibă loc și cele mai importante concerte în aer liber și, totodată, să se deschidă și târgul meșteșugarilor dar și al comercianților din sectorul alimentației publice.

Noutatea sărbătorii din acest an constă în faptul că în Piața Sfântu Gheorghe din centrul orașului (zona din fața magazinului Șugaș) dar nici pe partea străzilor Grof Miko Imre (până la blocul ADAS) și 1 Decembrie 1918 (până la intersecția cu starda Ciucului) nu va avea loc nicio activitate, circulația publică fiind deschisă.

Czimbalmos Csaba, city managerul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, că „tot târgul  s-a muta  de la Fabrica de Țigarete până la Casa de Cultură „Konya Adam”, pe un singur ax, cu trecere de la str. Kriza Janos, spre Spital. Sperăm să provoace cât mai puțină împotmolire a circulației, cât mai puține probleme privind  circulația mașinilor în aceste 3 zile”.

Potrivit acestuia, de-a lungul timpului autoritatea locală a încercat mai mute variante privind desfășurarea de activități culturale și comeciale în această zonă centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, dar, se pare că niciuna nu a fost bună.

„Acel Târg din fața magazinului Șugaș în niciun an nu a fost reușit, a fost o harababură, a fost un spațiu necontrolat, cu soare, nimănui nu i-a plăcut acea atmosferă ce s-a creat în anii în care am încercat să  facem activități comerciale și culturale. Asta este o altă încercare. Acuma,  s-ar putea să nu reușească, poate anul viitor se va merge spre Olt. Se încearcă să se găssească  amplasamente acceptabile, cu cât mai  puține dureri pentru alții.”, a afirmat Czimbalmos Csaba.

Arhiva de stiri și imagini a Mesagerul de Covasna mi-a  arătat că începând cu anul 2010 în Piața Sfântu Gheorghe au avut loc festivitățile de deschidere a Zilelor Sfântu Gheorghe, iar de pe Scena B- actuala Scenă a Comunității (scena A fiind cea din fața Prefecturii), oficialitățile orașului- Primarul Antal Arpad sau viceprimarul Toth Birtan Csaba, precum și  președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, și-au ținut discursurile de deschidere a acestei mari sărbători a comunității.

Oare nu a fost o alegere bună?

Ani de zile la rând pe această scenă au avut loc programe artistice care au bucurat sufletele celor care au venit  în mod special să le vadă, ori s-au oprit, în periplul lor prin centrul orașului, să le urmărească.

În calitatea de organizatoare de programe artistice în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, la edițiile din anii 2016, 2017 și 2019 am adus în spectacole care s-au derulat pe parcursul a câte 2-3 zile, pe această scenă, sute de copii din unități de învățământ din municipiu, artiști din mai multe localități ale județului, din țară dar și din Republica Moldova, care au susținut spectacole folclorice de cea mai înaltă ținută artistică, dar și de dans moder sau de zumba, care au mers direct la sufletele celor care au umpul până la refuz zona din fața magazinului Șugas – români, maghiari, romi.  Era atât de multă bucurie în acel „spațiu cu soare”, același soare care a strălucit deasupra tuturor zonelor din centrul orașului în care s-au desfășurat activitățile cuprinse în programul Zilelor Sfântu Gheorghe.

De ce nu o fi fost bine, oare?

Scena Comunității a fost mutată, în anul 218, în curtea Liceului de Arte „ Plugor Sandor” din municipiu (a mai revenit în Piața Sf. Gheorghe doar în anul 2019) iar zona din fața Magazinuluii Șugas și arterele adiacente au făcut parte, până anul trecut, din Târgul Zilelor Sfântu Gheorghe.

Nici această variantă nu a fost bună?

Ce spun oamenii…

Zilele trecute am stat de vorbă, în zona Pieței Sfântu Gheorghe, cu câțiva locuitori ai orașului, tineri sau mai puțin tineri, care pe lângă faptul că nu aflaseră de această modificare, și-au exprimat nedumerirea cu privire la hotărârea luată de Consiliul local Sfântu.

Nu am auzit de această modificare, dar cred că nu e una bună pentru noi, locuitorii orașului, dar nici pentru cei care vin de Zilele Sfântu Gheorghe din afara orașului. Aici (în fața Piața Sfântu Gheorghe- n.rd) e centrul orașului și eu cred că a fost bine așa cum a fost organizat până acum”, mi-a spus o tânără care ne-a întrebat, la rândul ei, dacă e adevărată informația noastră.

Un cuplu de persoane mai în vârstă, care mergeau agale pe trotuar, mi-au spus, printre altele: „Chiar nu mai înțelegem rostul acestor schimbări. Îmi amintesc (îmi spune domnul), că ne-așezam la masă la terasă, pentru a nu obosi prea tare, și urmăream spectacolele de pe scenă. Unde o să începăm cu toții pe trotuare (se întreabă doamna), dacă, după cum spuneți, mașinile vor merge pe stradă, aici? Cred că ar fi fost bine să se închidă circulația la fel ca anii trecuți (la intrsecția cu str. Nicolae Bălcescu-n.red.). Nici nu știu dacă venim, în condițiile astea, ca să ne îngrămădim”, completează doamna care, la braț cu bărbatul dumneaei, și-a continuat drumul.

Oprit din drumul lui, un tânăr care nu a înțeles din prima ce îl întreb, mi-a spus, pe fugă: „ Ziceți că doar de la Liceul de Arte până la Țigarete va fi târgul? Aici (în Piața Sf. Gheorghe) nu va mai fi? Nu cred că e o idee bună, și nici asta cu circulația mașinilor pe stradă. Vom călca unii pe alții, pe aceste trotuare. Oare cei de la primărie nu s-au gândit la asta?”

S-au gândit, nu s-au gândit…

Nouă nu ne rămâne decât să vă urăm/să ne urăm să avem parte de-o sărbătoare a Zilelor Sfântu Gheorghe cât mai frumoasă, cu soare pe cer și cu bucurie în suflete, alături de familie, prieteni, colegi, cunoștințe vechi sau noi!

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail