Puţinele tranzacţii care se mai fac au scăzut la jumătate din valoarea din urmă cu patru ani
Creşterile insignifiante a valorii salariilor din ultimii ani, în sistemul privat, dar mai ales diminuarea acestora în sistemul bugetar, au afectat în mod negativ piaţa imobiliară din judeţul Covasna. Dacă în anii de boom imobiliar cumpărarea unui apartament sau a unui teren pentru construcţia unei case nu reprezenta o problemă pentru o familie în care ambii soţi aveau un loc de muncă, în prezent acest lucru nu mai e la îndemâna oricui. Asta şi datorită faptului că la acea vreme toate băncile acordau credite cu multă uşurinţă, în timp ce în prezent puţini mai sunt salariaţii ale căror venituri se situează la un nivel care să le permită contractarea unui credit imobiliar.
În aceste condiţii, şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare din judeţ au avut de suferit, din cauza lipsei clienţilor. Potrivit reprezentantului uneia dintre acestea, Ion Sava, anul trecut, al patrulea de la începutul declinului imobiliar, a fost unul foarte dificil. Astfel, deşi au fost clienţi care au trecut pragul firmei din Sfântu Gheorghe la care lucrează, tranzacţiile efectuate au fost destul de puţine. Acesta ne-a declarat: „Atât anul trecut cât şi în prezent, tranzacţiile imobiliare sunt foarte puţine. Este cunoscut faptul că la nivelul judeţului Covasna, respectiv în Sfântu Gheorghe, salariile sunt foarte mici, ca urmare puterea de cumpărare este foarte scăzută. Din această cauză, bunurile imobiliare – apartamente, case, terenuri – nu pot fi cumpărare nici cu credite bancare, cu atât mai puţin cu numerar”.
Agentul imobiliar ne-a spus că prin programul „Prima casă” au reuşit să încheie câteva tranzacţii, la începutul anului trecut, însă din vară lucrurile au stagnat până în toamnă. „Atunci am reuşit să mai vindem câte ceva, şi-am mai vândut câteva apartamente, înainte de sărbători. Am reuşit să rezistăm şi cu câteva închirieri, piaţa pe acest segment mergând un pic mai bine”, ne-a spus Ion Sava.
Făcând o comparaţie cu anul 2008, anul de vârf al pieţei imobiliare din România, acesta ne-a spus că preţul apartamentelor a scăzut cu aproape 50%. Astfel, dacă un apartament cu 2 camere se vindea cu 40.000 euro, în 2008, pentru aceeaşi locuinţă nu se obţin mai mult de 20.000 euro în prezent. În ceea ce priveşte tranzacţiile cu terenuri, Sava Ion ne-a spus că, în prezent, oferta este mică, şi, drept urmare, preţul cerut de vânzători e foarte mare. Astfel, în unele zone există şi terenuri cu 2-3 euro/mp, dar nu sunt intabulate „şi nici vorbă de utilităţi – apă, curent electric, canalizare, nu au nimic”.
Din datele furnizate de reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Sfântu Gheorghe, în municipiul reşedinţă de judeţ, în funcţie de suprafaţă, zonă şi de dotări, garsonierele au preţuri cuprinse între 9.500 şi 13.500 euro, un apartament cu două camere se vinde cu preţuri cuprinse între 10.200 şi 26.000 euro, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere vânzătorii solicită de la 18.000 până la 38.500 euro.
Maria Graur