Persoanele fizice autorizate (PFA) care în obiectul de activitate au avut peste 5 clase de activități prevăzute de Codul CAEN şi întreprinderile individuale (II) care au avut peste 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN au avut obligația ca până în dată de 17 ianuarie 2019 să înregistreze menţiuni referitoare la reducerea numărului de activități, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr.182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
După această dată, Oficiul Registrului Comerţului a radiat din oficiu persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate era mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare.
În județul Covasna au fost radiate din oficiu peste 200 de PFA-uri.
Acestea au posibilitatea de a solicită, gratuit, reînregistrarea în registrul comerțului și autorizația de funcționare, cu păstrarea denumirii anterioare. Toate autorizațiile obținute anterior rămân valabile.
Solicitările se pot face la oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale sau, după caz, prin intermediul birourilor de asistență și reprezentare constituite la nivelul primăriilor.
Conform informației primite de la Camera de Comerț și Industrie Covasna, această măsură ar fi fost luată, la nivel național,ca urmare a sesizării trimise de președintele CCI Covasna, Edler Andras-Gyorgy, către senatorul Antal Lóránt, în legătură cu radierea unui PFA din județ, fără notificarea prealabilă din partea Oficiului Registrului Comerțului. Titularul a aflat despre desființarea societății când s-a dus la ANAF pentru casă de marcat. Timp de o lună și ceva PFA-ul respectiv a desfășurat activități în mod ilicit, deoarece administratorul nu și-a dat seama că nu mai are firma.
„Un număr de 4.500 de autorizații pentru persoane fizice autorizate (PFA) și întreprinderi individuale (II) au fost radiate până acum, fără notificare, de către Oficiul Registrului Comerțului, iar 577 dintre acestea au câștigat finanțare europeană nerambursabilă, periclitată acum de radiere”, a atras atenția senatorul UDMR, Antal Lóránt. La sesizarea celor afectați, mulți dintre ei fermieri din Transilvania, Comisia economică a Senatului, a cărei membru este și senatorul UDMR, a găsit soluția: PFA-urile și II-urile pot fi înscrise din nou, gratuit, în registrul comerțului, iar cererile pentru finanțare vor rămâne valabile.
„Antreprenorii vor primi sprijinul financiar, dar trebuie să se reînregistreze”, a subliniat Antal Lóránt, adăugând că până în prima săptămână a lunii curente un număr de 2.514 de persoane au cerut reînscrierea în registrul comerțului.
„Finanțările furnizate de APIA au venit în sprijinul multor fermieri în ultimii 12 ani de la aderarea României la UE. Trebuie să țintim continuarea acestor finanțări și scăderea birocrației, nu împovărarea micilor antreprenori cu alte demersuri”, a arătat senatorul UDMR.
„Până acum au fost radiate 4.500 de autorizații, dar numărul celor afectați de ordonanță este de 29.000. Oficiul Registrului Comerțului nu a notificat persoanele afectate, astfel că acestea să poată remedia situația pentru a nu pierde finanțările și contractele aflate în derulare”, a menționat Antal Lóránt.
Soluția a fost găsită de Comisia Senatului din care face parte și senatorul UDMR. Comisia economică a inițiat o întrunire a reprezentanților ORC, APIA și a ministerului de resort, la care s-a stabilit reînscrierea gratuită, la cerere, în registrul comerțului a PFA-urilor și II-urilor afectate, cu numele și numărul de înregistrare inițial. „Astfel, contractele în derulare ale acestor antreprenori nu vor fi afectate”, a precizat senatorul UDMR.
„Recomand tuturor beneficiarilor noștri aflați în această situație să se informeze prin intermediul colegilor din cadrul structurilor teritoriale ale Agenției, cei care cunosc toate procedurile și care vor oferi sprijinul necesar reglementării acestor cazuri. Precizăm faptul că beneficiarii PNDR se pot reautoriza cu păstrarea denumirii anterioare și a codului unic de înregistrare, solicitare care trebuie menționată în mod expres în cererea de înregistrare. Ulterior, vor fi semnate acte adiționale la nivelul Oficiilor Județene și Centrelor Județene ale Agenției. Suntem o instituție care știe foarte bine ce are de făcut, suntem bine pregătiți la nivel administrativ și am luat toate măsurile necesare, în termen util, astfel încât niciun beneficiar să nu fie afectat de aceste modificări legislative.”, a declarat Adrian Chesnoiu, Directorul general al AFIR.
„Menționăm că operațiunile amintite mai sus se realizează fără plata vreunei taxe, iar ghidul privind formularele utilizate și documentele care se depun în susținerea cererilor de înregistrare se regăsesc pe pagină de internet a ONRC, secțiunea înmatriculări persoane fizice”, se mai arată în comunicatul transmis de AFIR.
Surse din cadrul ONRC declară că ieri s-a primit prima cerere de reînregistrare a unui PFA cu aceeași denumire și Cod unic de înregistrare, iar ANAF va decide astăzi dacă este posibilă atribuirea aceluiași Cod Unic de Înregistrare (CUI).
De asemenea, țînând cont că legislația în vigoare prevede faptul că 2 ani de zile nu se mai pot da aceleași denumiri, aplicația ONRC a fost modificată săptămâna aceasta.
Până acum, din motive bine întemeiate, doar o instanță de judecată putea să decidă printr-o hotărâre judecătorească, definitivă și irevocabilă, anularea radierii de către Oficiul Registrului Comerțului și repunerea societății în funcțiune.
Larisa AXINIA