Poziția României este una fermă în fața Comisiei Europene în ceea ce privește comercializarea produselor românești și consider că infringementul nu va fi finalizat, a declarat, vineri, , ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Eu cred în dialog, în schimbul de păreri și în fundamentări exacte ale pozițiilor. Cred că infringementul nu va fi finalizat. Acum suntem în procedură de pre-infrigement. Sunt două etape, iar în prima etapă este să se comunice două luni de zile. A doua etapă este avizul motivat. După aceea se intră în proceduri și se continuă disputa în justificări. Sunt elemente îmbucurătoare legate de faptul că au început să înțeleagă poziția României. Iar poziția României este fermă. Facem tot ce trebuie ca fermierul român să aibă demnitatea lui, să fie respectat, iar produsul românesc să fie acolo unde merită, prin calitate, prin valoare, dar pe o piață unică suntem toți în ea”, a spus ministrul Agriculturii, întrebat despre procedura de infringement deschisă împotriva României de către Comisia Europeană (CE) în privința comerțului cu amănuntul al produselor agricole și alimentare.

Șeful MADR a adăugat că va face tot posibilul să existe producție în România, iar pe rafturile magazinelor să existe 51% produse proaspete românești, în acest sens menționând din nou programul de tomate.

„Ne străduim pentru a avea 51% pe raft produse românești, să facem în România producție și să aducem doar produse proaspete și bine prezentate în așa fel încât consumatorul să aibă posibilitatea de a se aproviziona cu produse proaspete din țară. De aceea am introdus programe pentru susținerea produselor deficitare. Programul pentru tomate se derulează bine în țară, a prins viață, iar până la această dată sunt înscriși în registrul unic 6.300 de producători de tomate în spații protejate. O parte de producție se va realiza până la 31 mai, iar o parte în noiembrie — decembrie. Țara este descoperită acum de acest produs și de aceea găsiți, din nefericire, produse din import”, a mai spus Petre Daea.

Comisia Europeană a lansat pe data de 15 februarie o procedură de infringement împotriva României privința comerțului cu amănuntul al produselor agricole și alimentare pe motiv că reglementările lor naționale nu corespund legislației UE.

În România, se solicită marilor retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produsele agricole și alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulații a bunurilor. Aceeași lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine română, restricționând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Ioan Munteanu, declara la acea dată, pentru AGERPRES, că articolele care sunt supuse sancțiunii judiciare de către Comisia Europeană vor fi modificate.

„Ține de noi să facem aceste modificări, dacă vom fi capabili. Am început deja consultările cu toți beneficiarii legii, care au primit și documente scrise de la noi pentru a-și spune punctele de vedere. Nu vrem să mai facem acum o dezbatere în care să se certe între ei. Vrem să sintetizăm ceva, iar la sfârșit să-i chemăm și să propunem variante de lucru. Avem soluții pentru modificarea lor”, a precizat Munteanu.

În opinia acestuia, cele trei articole din lege care ridică probleme vizează obligarea retailerilor să facă publicitate gratuită producătorilor în parcările proprii, să existe spații și denumiri speciale pentru produsele românești și acel procentaj de 51% produse românești la raft provenite din lanțul scurt.

O dezbatere pe aceste prevederi a avut loc deja la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților în luna martie, iar producătorii și retailerii au convenit ca legea să fie modificată înlocuind produse românești cu produse autohtone, iar lanțul scurt de aprovizionare să fie înlocuit cu parteneriate între producători și retaileri.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail