Acţiunea „Români pentru români”, condusă de Mihai Tîrnoveanu şi Florin Palas, a lansat ieri o petiţie online adresată Ministerului Sănătăţii, prin care solicită păstrarea numelui dr. Nicoale Teculescu în titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna. . .

Petiţia a fost lansată la o zi după ce conducerea UDMR Covasna a anunţat că a adunat circa 26.000 de semnături, în scris şi online, pentru înlăturarea numelui Teculescu şi revenirea la denumirea „dr. Benedek Geza”.

„Considerăm că redenumirea spitalului este una în acord cu principiile armoniei interetnice şi a bunei convieţuiri atât de necesare în acest areal. De asemenea, este un act de reparaţie morală faţă de o personalitate a lumii medicale covăsnene, care a suferit şi pătimit timp de trei ani în închisorile comuniste Jilava şi Aiud. Cerem Ministerului Sănătăţii să nu cedeze intervenţiilor gălăgioaselor grupări radicale, intolerante şi separatiste, menţinându-şi ordinul emis, indiferent de presiunile făcute din interese politicianiste străine naţiunii române”, se arată în petiţie.

La propunerea Asociaţiei Cultural Creştine „Justinian Teculescu” din Covasna, Ministerul Sănătăţii a schimbat recent denumirea Spitalului de cardiologie, aflat în subordinea sa, introducând în titulatură şi numele dr. Nicolae Teculescu.

Liderii UDMR Covasna au anunţat luni că au adunat în zece zile 26.000 de semnături, cu sprijinul Partidului Civic Maghiar, al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, al bisericilor istorice maghiare şi voluntarilor, iar astăzi se vor întâlni cu ministrul Sănătăţii pentru a-i cere înlăturarea numelui Teculescu din denumirea instituţiei spitaliceşti.

Spitalul a fost denumit „dr. Benedek Geza” în anul 2010, când la conducerea Ministerului Sănătăţii se afla Cseke Attila.

În cursul zilei de luni, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a dat publicităţii o rezoluţie comună a celor 30 de organizaţii nonguvernamentale care o compun, prin care protestează faţă de demersurile UDMR. Conducerea Forumului menţionează, printre altele, că Spitalul de cardiologie a fost construit de către statul român, cu fonduri alocate din bugetul de stat, pe un teren naţionalizat de la românii din zonă, iar acesta înglobează şi spitalul din Întorsura Buzăului, prin urmare consideră legitimă existenţa unui nume românesc în titulatura acestei instituţii de sănătate publică în care sunt trataţi nu doar pacienţi din judeţul Covasna, ci din toată ţara.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail