. . Un arhitect constănțean a lansat miercuri o petiție online și un apel către prim-ministrul Dacian Cioloș pentru a lua o decizie administrativă și a se implica în deblocarea licitațiilor pentru începerea reparațiilor capitale la clădirea Cazinoului din Constanța.

Potrivit documentului cu care-și susține apelul arhitectul Radu Cornescu, cea mai tristă perioadă pe care o traversează Cazinoul din Constanța — ansamblu arhitectonic catalogat drept monument arhitectonic de cea mai mare importanță de Ministerul Culturii — a început în anul 2010, odată cu scoaterea din circuitul public, din cauza degradării accentuate a suprastructurii.

„Nu mai suport, domnule prim-ministru! Nori negri s-au adunat asupra Cazinoului din Constanța. Clădirea-simbol a orașului a ajuns o ruină, deși este catalogată, conform legilor țării, ca monument arhitectural, fiind notat în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI CT-II-m-A-028801, litera A din cod reprezentând categoria de cea mai mare importanță. Cazinoul, realizat în stil Art Nouveau, avându-l autor pe arhitectul Daniel Renard, a fost inaugurat cu fast în 1910, fiind cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României. Anghel Saligny a coordonat lucrările care au smuls din mare o fâșie cu o lățime variind între 40 și 60 de metri, culminând cu un un promontoriu pe care a fost amplasat Cazinoul și, montând ziduri de sprijin la limita dinspre mare, a făcut umpluturi masive de pământ și a realizat o faleză cuprinzând parcul și o arteră de cornișă care a rămas și la ora actuală principala zonă de promenadă a orașului. Domnule prim-ministru, nu mai suport să văd Cazinoul în ruină !”, își încheie apelul arhitectul constănțean.

Începând din anul 2010, de când Cazinoul a fost închis și scos din circuitul public, Primăria Constanța a încercat fără succes mai multe variante de a concesiona unor investitori străini clădirea-simbol a orașului sau de a o reconsolida și moderniza cu fonduri guvernamentale, transferând-o Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, fără a se reuși o finalizare a acestui proiect. În prezent, deși Guvernul a alocat fondurile necesare începerii lucrărilor de expertizare și proiectare, licitația a fost contestată și proiectul este blocat în instanță. Din acest motiv, arhitectul Cornescu îi solicită prim-ministrului Dacian Cioloș să se implice și să decidă atribuirea lucrărilor de proiectare prin încredințare directă, dată fiind necesitatea intervenției de urgență pentru a preveni distrugerea completă a monumentului arhitectonic și istoric de pe faleza din Constanța.

Conform documentului transmis de Radu Cornescu, istoria Cazinoului din Constanța începe în anul 1903 (odată cu semnarea contractului de proiectare), cu Primăria. Apoi clădirea a fost bombardată în 1916 și în 1941, a fost reparată, extinsă și reamenajată în 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, ultima reparație capitală și redecorare fiind realizată în 1987. În prezent, Cazinoul din Constanța este transferat la Compania Națională de Investiții, din subordinea Guvernului și care are alocați banii pentru reamenajare. Deși a fost declarat un câștigător în urma unei licitații, începerea lucrărilor a fost tergiversată datorită unor contestații în instanță.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail