Peste o sută de câini comunitari de la adăpostul din Sfântu Gheorghe au fost adoptaţi în acest an de cetăţeni din străinătate, în special din Olanda, Marea Britanie şi Germania.
Conducerea Societăţii de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe a precizat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că din cei 345 de câini aduşi în adăpostul de la Câmpu Frumos, pe care îl care administrează, 216 au fost adoptaţi în acest an, iar aproape jumătate dintre aceştia au plecat în străinătate.
Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a declarat că problema câinilor abandonaţi continuă să fie una acută, în ciuda măsurilor luate de autorităţile locale, care, printre altele, au finanţat un recensământ al câinilor din oraş şi o campanie de sterilizare.
Reprezentantul administraţiei locale a menţionat, de asemenea, că întreţinerea adăpostului de câini de la Câmpu Frumos costă 400.000 de lei pe an, iar costurile sunt finanţate din bugetul local.
Printre altele, a amintit că anul viitor expiră contractul semnat între Primăria Sfântu Gheorghe şi societatea de salubritate pentru administrarea adăpostului de câini, iar până atunci trebuie să se ia o decizie cu privire la continuarea colaborării sau găsirea altei metode de întreţinere a acestuia, eventual prin implicarea unor ONG-uri profilate pe protecţia animalelor.
Toth Birtan Csaba a precizat că marţi, de la ora 18.00, într-un local din oraş va avea loc o întâlnire cu cetăţenii pe tema câinilor comunitari, în cadrul căreia vor fi prezentate şi o serie de reglementări existente în străinătate privind drepturile şi obligaţiile deţinătorilor de animale.
Printre vorbitori se va număra şi preşedintele Asociaţiei Nez Perce, Horia Kraus, care în urmă cu şapte ani, înainte de a pleca în Germania, a administrat adăpostul de câini de la Câmpu Frumos.
El a declarat în cadrul conferinţei de presă că, personal, este împotriva adopţiei câinilor în străinătate, menţionând, printre altele, că numai anul trecut cetăţenii germani au adoptat circa 1.800 de câini din România.
Horia Kraus a subliniat, totodată, că în Germania există constrângeri financiare severe pentru deţinătorii de câini, care au obligativitatea de a-şi înregistra animalele de companie la primăriile de pe raza localităţilor în care locuiesc, de a le microcipa, de a le face asigurare şi de a plăti un anumit impozit anual, care poate varia între 10 şi 180 de euro pe an pentru fiecare câine deţinut. Amenzile pentru cei care nu se conformează pot ajunge până la 10.000 de euro.
Prin această campanie pe care am iniţiat-o împreună cu Primăria Sfântu Gheorghe dorim să atragem atenţia asupra faptului că problema câinilor vagabonzi este a noastră, a tuturor. (…) Modelele care funcţionează în alte ţări trebuie adaptate la condiţiile locale şi aplicate. Adopţia nu este soluţia de viitor care salvează România, doar noi putem rezolva această problemă”, a declarat Horia Kraus.
În cadrul campaniei de informare şi conştientizare, care va demara marţi, vor fi distribuite pe raza municipiului Sfântu Gheorghe 10.000 de flyere în limbile română şi maghiară.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES