Peste 800 de absolvenți ai unei forme de învățământ, promoția 2016, s-au înregistrat în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, ca pesoane aflate în căutarea unui loc de muncă, numărul fiind mai mic decât cel înregistrat anul, arată datele instituției.

absolventi_0Potrivit informațiilor oferite de către reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, în evidențele instituției s-au înregistat ca fiind persoane aflate în căutarea unui loc de muncă 831 de absolvenți ai unei forme de învățământ, promoția 2016, numărul fiind în scădere față de cel înregistrat anul anterior.

211 dintre cei 831 de absolvenți înregistrați la AJOFM Covasna vor beneficia ulterior de indemnizație de șomaj, arată datele instituției.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), „absolvenţii instituţiilor de învăţământ înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare. De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe de formare profesională. Pentru a beneficia de aceste servicii, absolvenții trebuie să se înregistreze, în termen de 60 de zile de la absolvire, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă”.

Aceeași sursă arată că absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei. . . Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj”.

Termenul limită de înregistrare în evidențele instituției și pentru a putea beneficia, ulterior, la indemnizație de șomaj, a expirat pentru absolvenții de liceu, promoția 2016. Conform reprezentanților AJOFM Covasna, termenul de finalizare a studiilor, în cazul absolvenților de liceu, promoția 2016, a fost 03.06.2016, și a fost impus de Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării,  iar pentru celelalte forme de învăţământ, termenele de absolvire a studiilor sunt reglementate prin deciziile rectorilor şi/sau directorilor.

Stimulente pentru angajatorii care încadrează absolvenți

Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nederminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ (persoane care au obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii), pot primi subvenţii lunare acordate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei  de  Muncă (ANOFM), pentru fiecare absolvent încadrat. La rândul lor, absolvenții care reuşesc să se angajeze primesc stimulente financiare.

Într-un comunicat postat în luna iulie (a.c.) pe site-ul ANOFM se arată că absolvenţii care reuşesc să se angajeze primesc şi stimulente financiare: prima de încadrare ca absolvent – în valoare de 500 lei. Cei care se angajează la o distanţă mai mare 50 km de localitatea de domiciliu primesc primă de încadrare doar dacă sunt și beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar cei care se încadrează într-o localitate alta decât cea de domiciliu şi urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul stabil, pot beneficia de primă de instalare (doar dacă sunt şi beneficiari de indemnizaţie de şomaj).

Conform ANOFM, în cazul în care încadrarea în muncă a absolvenţilor are loc în perioada în care este acordată indemnizație de şomaj, angajatul primeşte o sumă lunară egală cu indemnizaţia de somaj la care ar fi avut dreptul până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu ar fi avut loc încadrarea în muncă.

„De asemenea, în sprijinul absolvenţilor, potrivit Legii nr. 76/2002, se acordă subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi în interval de 12 luni de la absolvire, indiferent dacă sunt sau nu beneficiari de indemnizaţie de şomaj. Aceste subvenţii se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul de studii: 500 lei/lună pentru absolvenţii învăţământului profesional; 600 lei/lună pentru absolvenţii de liceu (cu sau fără bacalaureat), sau absolvenţilor de studii superioare fără examen de licenţă; 750 lei/lună pentru absolvenţii de studii superioare cu examen de licenţă. Subvenţia se acordă timp de 12 luni de la data semnării convenţiei, iar angajatorul este obligat să menţină raporturile de muncă sau de serviciu timp de 18 luni.”- se arată în comunicatul de presă al ANOFM. Potrivit sursei citate, toate aceste stimultente financiare se acordă la cerere, în termenele prevăzute de Legea nr. 76/2002.

Stimulente pentru încadrarea a peste 50 de absolvenți din județ

Datele oferite de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna arată că de la începutul anului și până în prezent au fost încadrați 52 de absolvenți, în acest sens fiind încheiate convenții privind subvențioarea locurilor de muncă ocupate de aceștia. Numărul absolvenților încadrați astfel este în creștere față de anul anterior, potrivit informațiilor AJOFM Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail