Peste 78.700 de copaci au fost plantaţi în ultimii doi ani pe bază de voluntariat în mai multe judeţe din ţară, prin programul „Plantăm fapte bune”, care în această primăvară se va extinde şi în judeţul Covasna.

Preşedintele Asociaţiei de dezvoltare comunitară „Alutus” din Sfântu Gheorghe, Cătălin Lazăr a declarat luni pentru AGERPRES că în cadrul acestui program naţional, iniţiat şi coordonat de Liana Buzea, au fost cooptaţi aproape 4850 voluntari cu ajutorul cărora au fost realizate lucrări de plantare pe 31 hectare de teren agricol neproductiv, degradat, cu risc de alunecare ori afectat de deşertificare. Printre judeţele în care s-au realizat aceste lucrări se numără Argeş, Constanţa, Ialomiţa, Prahova, Mureş, Satu Mare şi Timiş.

Cătălin Lazăr a declarat că pe data de 13 aprilie, echipa „Plantăm fapte bune” formată din aproape 400 de voluntari din Covasna, Sibiu, Braşov şi Bucureşti va realiza o acţiune de împădurire pe o suprafaţă de trei hectare în localitatea covăsneană Vâlcele.

Pentru a stopa furturile de lemne din păduri echipa „Plantăm fapte bune” a lansat anul trecut, cu sprijinul Ambasadelor Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, o aplicaţie on-line intitulată „Harta tăierilor de păduri” unde orice persoană poate raporta tăierile ilegale. În anul 2012 au fost înregistrate 1284 de raportări din mai multe judeţe, iar unele cazuri au ajuns în instanţă.

„Plantăm fapte bune în România” este o iniţiativă a Asociaţiei EcoAssist din Bucureşti, programată a se derula pe o perioadă de 5-7 ani la nivel naţional. Iniţiativa constă în acţiuni de conştientizare a comunităţilor locale, plantarea pe terenuri publice care nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail