Peste 70 de porci au fost sacrificaţi într-un cartier din municipiul Sfântu Gheorghe, unde a fost depistat recent primul focar de pestă porcină africană din judeţul Covasna.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a subliniat, marţi, că măsura a fost luată preventiv, pentru limitarea extinderii focarului.

„După realizarea unei analize de risc epidemiologic în cazul primului focar de pestă porcină africană, confirmată în judeţul Covasna în data de 1 februarie, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Covasna a hotărât necesitatea uciderii preventive a porcinelor din zona afectată. Această decizie s-a luat pentru a preveni extinderea bolii în judeţ. Astfel, în data de 4 februarie au fost ucise preventiv 72 porcine, cadavrele fiind ecarisate prin metoda alternativă de îngropare cu respectarea normelor de biosecuritate. În vederea acordării de despăgubiri, porcinele au fost evaluate de către o comisie desemnată de prefectul judeţului (…) La finalizarea acţiunii întreaga zonă a fost dezinfectată (…) Întreaga activitate de ucidere şi de ecarisare a fost realizată cu coordonarea şi sub supraveghere sanitar veterinară”, a menţionat dr. Siko Barabasi Sandor.

El a precizat că ancheta epidemiologică este în desfăşurare, cazul aflându-se în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi a organelor de Poliţie.

Primul focar de pestă porcină a apărut în cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, prezenţa virusului fiind confirmată la două cadavre de porci depistate într-o groapă de gunoi din zonă.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail