Primăria din Belin, alături de Agenţia Naţională a Romilor (ANR), prin Partida Romilor Covasna  lucrează de zor la întocmirea actelor pentru 70 de case în vederea intabulării şi intrării în legalitate, începând  de anul viitor.

În cadrul programului „Anul participării şi responsabilizării cetăţenilor”, proiectul „Legal în casa mea” în valoare de 125.000 de lei, demarat în luna iunie a.c., are ca scop întocmirea actelor necesare intabulării a 70 de case pe numele celor care locuiesc în ele, pentru ca aceştia să devină proprietarii cu acte în regulă. Astfel, proprietarii devin plătitori de impozite pentru locuinţele lor, pot să primească  cărţi de identitate cu adresa de domiciliu reală şi pot intra „în rând cu lumea” în ceea ce priveşte lagalitatea ocupării unei locuinţe.

Potrivit doamnei Gal Rozalia, reprezentantul primăriei din Belin, cei 70 de beneficiari au fost aleşi de o comisie formată din angajaţi ai primăriei şi doi reprezentanţi ai comuniăţii. Până în momentul de faţă au fost măsurate terenurile şi casele acestora şi au fost întocmite dosarele pentru intabularea caselor, fiind deja depuse la  OCPI Covasna.  „Aşteptăm de la dânşii înscrisurile şi după aceea trebuie să depunem la Prefectură documentaţia, numai că, probabil ştiţi că activitatea Comisiei Locale pentru aplicarea fondului funciar este suspendată la nivel de ţară. Deci, până când nu se reia activitatea, o să întârziem şi noi cu proiectul, din păcate”, a explicat aceasta.

Chiar dacă această întârziere poate atrage după sine penalizări, conducerea primăriei este de părere că nu va fi cazul, deoarece se va cere o amânare de la finanţator, pe care o vor primi, cu siguranţă. „Eu cred că o să obţinem amânarea de la finanţator şi o să reuşim să avem cele 70 de case intabulate”, a spus Gal Rozalia.

Cât despre problemele întâlnite pe parcursul derulării proiectului, reprezentantul primăriei a declarat că singura „problemă” este reprezentată de interesul crescut al celorlalţi locuitori din comunitatea din Belin. Întrucât prin acest proiect nu se mai pot accesa alte fonduri, primăria este dispusă să continue procesul de intabulare, dacă vor găsi banii necesari, iar dacă nu, angajaţii primăriei vor încerca să îi ajute pe locuitorii interesaţi de intrare în legalitate, cu informaţii despre modul de desfăşurare a intabulării casei în care locuiesc. În acelaşi context, preşedintele Partidei Romilor, Alexandru Racolţa, a explicat că pe lângă interesul crescut, beneficiarii proiectului sunt dispuşi chiar să contribuie cu o sumă de bani, dacă este nevoie: „Oamenii au fost foarte deschişi. Au comunicat cu noi, îşi doresc şi mai mult, dar nu îmi permite proiectul. Chiar dacă am zis că trebuie să contribuie şi ei, contribuie. Nu e nicio problemă, nu există piedici. Îşi doreşte fiecare să aibă casa intabulată. Deocamdată, să vedem dacă ne acoperim din proiect. Dacă nu ne acoperim, eventual, contribuie cu 100, cu 200, cu 300 de lei. (…) Pe mine mă interesează ca romii să aibă casele corect înscrise, măsurate exact cât are fiecare şi să fie intabulate.”

În momentul de faţă comunitatea din Beln numără în jur de 396 de familii, formate din peste 1800 de persoane. Pe lângă scopul direct – de a sprijini etnicii romi în vederea intabulării locuinţelor – prin acest proiect s-a urmărit interesul populaţiei care se confruntă cu această problemă şi mediatizarea acestuia în rândul locuitorilor de etnie romă din judeţ. „E un exemplu pentru comunitate că totuşi se poate, cu ajutorul primăriei şi a primarului de la Belin, cu ANR-ul am putut să rezolvăm problema asta. E un pas  înainte, pentru că noi vrem şi ne dorim ca toată comunitatea din Belin şi toate comunităţile din judeţ să fie cât de cât puse în legalitate , adică să construiască legal, să-şi identifice pământurile. Nici unul nu s-a pus abuziv, dar şi-au cumpărat pe contract de mână, fără să aibă cunoştinţă  cu privire la procedura alegală  şi la  toate actele ce le-ar trebui lor. Ei au cumpărat, au încercat să-şi facă case, dar asta e o problemă pe care putem să o rezolvăm acum. Trebuie să facem public la toată lumea ce acte sunt necesare, cum trebuie să cumpere, ce trebuie să cumpere, să nu fie după aceea discordanţă între teren, construcţii, primărie, amenzi şi aşa mai departe, şi să se ajungă până la demolări. Nu dorim aşa ceva”, a conchis Alexandru Racolţa.

. . Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail