Peste 60 de parteneriate transnaționale vor fi încheiate, până la finalul lunii septembrie, cu actori sociali din zece țări europene, pentru a sprijini incluziunea tinerilor pe piața muncii din România și din Uniunea Europeană, a anunțat, ieri, Angelica Săbiescu, managerul proiectului Pro Juvenes – Parteneriat transnațional pentru o piață inclusivă a muncii pentru tineri’”.

. .

„Obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea capacității actorilor pieței muncii (organizații sindicale și patronale, autorități publice și ONG-uri) de a se implica activ în promovarea ocupării și incluziunii sociale a tinerilor, prin implementarea politicilor ce vizează ocuparea lor. Este vorba de Legea voluntariatului, Legea stagiaturii, Legea uceniciei etc. Concret, peste 60 de parteneriate transnaționale vor fi încheiate, până la finalul lunii septembrie, cu actori sociali din zece țări europene, pentru a sprijini incluziunea tinerilor pe piața muncii din România și din Uniunea Europeană. De asemenea, vor fi derulate două schimburi de experiență în domeniu în Italia și Spania, două dintre țările unde imigranții români sunt prezenți în mare măsură. Conform ultimelor date, în Italia se află 1.200.000 de imigranți români, în Spania — 930.000, iar în Marea Britanie — 370.000”, a afirmat Angelica Sabiescu, la o masă rotundă de specialitate.

Potrivit acesteia, foarte mulți tineri români pleacă să lucreze în alte țări fără să aibă o pregătire minimă necesară și fără să știe cu ce se vor confrunta concret la fața locului.

„Rolul nostru este de a disemina informația la nivelul actorilor sociali, pentru ca tinerii să beneficieze de cele mai bune soluții pentru o integrare reușită pe piața muncii din România și din țările Uniunii Europene. Tinerii reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai importante resurse pentru dezvoltarea socio-economică a unei țări. Populația emigrantă a României se împarte aproximativ în mod egal în bărbați și femei și este relativ tânără, peste 65% situându-se între vârstele de 18 și 39 de ani”, a mai spus managerul de proiect.

Proiectul „Pro Juvenes — Parteneriat transnațional pentru o piață inclusivă a muncii pentru tineri” se desfășoară pe o perioadă de 12 luni și are o valoare eligibilă de aproximativ 11 milioane de lei, 75% din această sumă fiind suportată din Fondul Social European.

„Masa rotundă în domeniul dezvoltării resurselor umane și incluziunii sociale, mobilitatea și migrația tinerilor, piață inclusivă a muncii pentru tineri” a fost organizată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin Departamentul pentru Dialog Social, împreună cu Asociația Novapolis — Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail