62 de elevi și studenți din județ s-au angajat pe perioada vacanței de vară, arată datele oferite ieri de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. . .

Potrivit datelor AJOFM Covasna, până în prezent au depus convenţii de angajare 12 firme. Acestea au încadrat pe perioada vacanţei 59 de elevi și 3 studenţi. Conform aceleiași surse, 26 de elevi au fost angajaţi în domeniul textilelor, 9 elevi și doi studenți au fost angajați în domeniul mecanic, doi elevi și un student, în industria lemnului și 12 elevi, în domeniul comerțului.

Conform AJOFM Covasna, anul trecut,  pe perioada vacanței de vară au fost angajați, în total, 80 de tineri (72 de elevi și 8 studenți).

Conform legii nr.72/2007, angajatorii care, pe perioada vacanței de vară, încadrează în muncă elevi şi studenți, pot beneficia de un stimulent financiar lunar, acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare tânăr încadrat.

Stimulentul de care pot beneficia angajatorii care încadrează elevi sau studenți, pe perioada vacanțelor este de 50% din indicatorul social de referință (acesta fiind 500 de lei) și este în valoare de 250 lei (în cazul unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă). Subvenția se acordă la cererea angajatorului, lunar, din bugetul asigurărilor de șomaj, proporțional cu timpul efectiv lucrat de către elevii și studenții în cauză pe perioada de vacanță din luna respectivă, fără a depăși numărul de ore corespunzătoare programului normal de lucru. Trebuie ştiut că pentru tinerii cu vârsta de pânã la 18 ani, contractul individual de muncã încheiat cu durata timpului de muncã de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe sãptãmânã se considerã încheiat cu normã întreagă. Perioada maximă de acordare a stimulentului este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, iar conform Legii  nr.72/2007, diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Angajatorii interesați de acest stimulent trebuie să încheie cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, în termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor, o convenţie și trebuie să depună la Agenție o cerere însoţită de o serie de documente (tabel nominal cuprinzând elevii şi studenţii încadraţi în muncă pe perioada vacanţelor; adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ prin care se atestă că persoana are statut de elev sau, după caz, de student şi urmează cursurile într-o instituţie de învăţământ de stat sau particular, înfiinţată potrivit legii, cuprinzând şi precizarea expresă a perioadei de vacanţă; actul de identitate al elevului sau studentului, în copie; copia contractului de muncă încheiat cu respectarea condiţiilor de vârstă şi a regimului legal al muncii tinerilor, înregistrat, după caz, la inspectoratul teritorial de muncă, conform prevederilor legale; declaraţie pe propria răspundere a angajatorului, din care să rezulte că angajatorul nu a beneficiat de stimulent).

Informații suplimentare privind stimulentele pentru angajarea elevilor și studenților pe perioada vacanței pot fi aflate de la reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail