Fundaţia Comunitară Covasna (HKA) a anunțat că a primit solicitări din partea a 21 de localități, pentru un număr total de peste 5100 de puieți, în cadrul programului „Un pom pentru generația următoare”, ediția 2018.
Pornit cu aproximativ trei ani în urmă, programul are ca scop replantarea puieților autohtoni pe teritoriul județului, precum și mobilizarea comunității și promovarea gândirii responsabile a oamenilor și pe termen lung.
„Am avut, cu ani în urmă, un program de grant la care a aplicat o organizație civilă din Herculian și care a venit cu ideea replantării de pomi fructiferi. Ne-a plăcut foarte mult ideea (…) și atunci am zis că e un exemplu pozitiv care poate fi extins la nivelul județului. De acolo a pornit ideea programului <<Un pom pentru generația următoare>>”, a declarat directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga. Potrivit acesteia, printre obiectivele programului se numără și promovarea tehnicilor tradiționale de grădinărit, atragerea atenției spre valorile locale, utilizarea valorilor locale, autosusținerea ca o formă de viață din punct de vedere comunitar, ocrotirea mediului înconjurător, pesponsabilizarea oamenilor, pentru viitor.
Înscrierile în ediția actuală au fost lansate la mijlocul lunii februarie (a.c.), fiind deschise până în 31 martie (a.c.).
„La apelul Fundației Comunitare Covasna privind înscrierea în programul <<Un pom pentru generația următoare>>, au sosit 17 solicitări din 21 localități, numărul total de puieți solicitați fiind 5.118.”- au transmis reprezentanții Fundației.
Potrivit acestora, pentru comuna Lemnia, satul Lunga, Fundația „Wegener Pro Sanitate”, din Târgu Secuiesc a solicitat 700 de puieți; Biserica Reformată Țufalău a solicitat 84 de puieți, Asociația „Csillagőrző”, din Ghidfalău a solicitat 700 de puieți, Asociația „Messzelátó” din Tălișoara a solicitat 400 de puieți; Biserica Reformată Bodoc a solicitat 126 de puieți, Primăria Ghelința a solicitat 87, pentru satul Harale; Asociația „Brâul Sitean”, din Sita Buzăului a solicitat 300 de puieți; „Ifjúsági Klub Újfaluért IKU”, din Micfalău a solicitat 135 de puieți; asociația „Kézdialmási Gyerekekért” din Mereni a solicitat 200; Biserica Reformată din Zălan a solicitat 138; Fundația „Kálnoky”, din Micloșoara a solicitat 300 de puieți; Asociația „Hámor”, din Herculian a solicitat 400 de puieți; Asociația „Esztelnekért Kulturális Egyesület” din Estelnic a solicitat 150 de puieți; Asociația „Zike”, din Baraolt a solicitat 300 de puieți, pentru localitățile Căpeni, Racoșu de Sus,Biborțeni, Bodoș; Asociația „Gyöngyharmat”, din Zăbala a solicitat 600 de puieți; Fundația „Tartrangi Sándor” din Ozun a solicitat 97 de puieți, iar Primăria Barcani a solicitat 400 de puieți.
„După evaluarea aplicațiilor va avea loc distribuirea gratuită a puieților de pomi fructiferi autohtoni pe teritoriul județului. Fundația va oferi un număr de 2000 puieți.”- au transmis reprezentanții Fundației. Potrivit acestora, rezultatele vor fi anunțate public vineri.
Programul este planificat pentru a fi derulat pe parcursul a zece ani, timp în care HKA și-a propus să ofere, gratuit, aproximativ 15.000 de puieți care să acopere integral județul.
După calculele noastre, în jur de 8000 de puieți am distribuit în peste 20 de localități din județul Covasna, de la lansarea programului. (…) Avem în vedere ca în zece ani toate localitățile să primească pomi fructiferi, soiuri autohtone.” – a declarat directorul executiv Bereczki Kinga.
Fundația a achiziționat un teren la Valea Crișului unde va amenaja o pepinieră și de unde va distribui anual pomi fructiferi localităților din județul Covasna.
„Deocamdată cumpărăm acești puieți dintr-un loc sigur, până ce livada noastră comunitară va funcționa. Acolo avem acum puieți cam de patru ani vechime și mai avem nevoie de 2-3 ani ca să se dezvolte astfel încât să îi putem distribui.”- a spus Bereczki Kinga.
Câștigătorii vor trebui să aibă capacitatea de implementare corectă și profesională a programului, au precizat reprezentanții Fundației Comunitare Covasna.
Fundația Comunitară Covasna (HKA) a fost înființată la inițiativa unor întreprinzători locali și reprezentanți ai unor organizații civile, din fonduri private, în scopul de a dezvolta comunitatea locală.
Ana Ciorici Costache