Conform ultimelor informații oferite de conducerea Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, în cursul lunii iulie, un număr de nouă persoane și-au manifestat intenția de a se angaja în străinătate.

Potrivit aceleiași surse, de la începutul anului și până în prezent, un total de 53 de persoane care doresc să ocupe locuri de muncă prin EURES, au călcat pragul AJOFM Covasna.

„Majoritatea sunt cu studii incomplete sau primare; există și 21 de persoane cu studii liceale și o singură persoană cu studii superioare care dorește să lucreze în străinătate”, a declarat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Acesta a menționat că persoanele din județ sunt dornice să lucreze, mai ales în domeniul industrial sau în cel al serviciilor, domenii care nu tot timpul sunt în concordanță cu oferta europeană.

„Ceea ce ei știu sau pot să facă nu corespunde cu oferta din Europa, plus că mai avem o problemă: aceea că persoanele înscrise nu au cunoștințe suficiente de limbă străină, deși doresc să lucreze în străinătate. Și luna aceasta oferta Eures către angajatori este bogată. România oferă doar 1126 de locuri de muncă, în reciprocitate”, a precizat directorul Kelemen Tibor.

Peste 2000 de locuri de muncă, puse la dispoziție prin EURES

În ceea ce privește oferta locurilor de muncă din Spațiul Economic European, datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că angajatorii oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 2.059 locuri de muncă vacante,  în această perioadă.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției se arată că în Germania sunt disponibile 310 locuri de muncă, fiind căutați electricieni, sudori, instalatori, lăcătuși, manipulanți bagaje,  șoferi, cameriste/ roomboy, lucrători în depozit, bucătari, mecanici instalații sanitare, de încălzire și climatizare, mecatroniști, măcelari, ingineri în diverse domenii, dar nu numai. În Austria se oferă 300 de locuri de muncă: 100 – de bucătar, 100 – de cameristă,  100 – de chelner; în Olanda, 195 de locuri de muncă – pentru manipulanți marfă, manipulanți depozit, culegători legume, lucrători în grădinărit, ingineri, lucrători în sere, ajutoare de bucătari; în Letonia – 92 de locuri de muncă – pentru instalatori, lăcătuși, mecanici auto, tencuitori, zugravi, constructori de drumuri, excavatoriști, în Suedia – 58 locuri de muncă, astfel: 50 de muncitori în silvicultură, 5 vopsitori auto, 3 mecanici auto; în Polonia – 53 locuri de muncă, pentru sudori,  dulgheri de cofrare, zidari, muncitori în construcții, instalatori de sisteme de gips-carton; în Norvegia – 42 locuri de muncă pentru lucrători în industria piscicolă, mecanici auto, lucrători în tinichigerii auto, dulgheri/tâmplari, mecanici în industria piscicolă, senior dezvoltator aplicații; în Malta – 18 locuri de muncă – pentru tehncieni, instalatori ELV, montator semne de circulație; în Marea Britanie – 18 locuri de muncă, pentru asistenți sociali, sudori MIG, director adjunct,  coordonator îngrijitori persoane la domiciliu, vopsitor auto; în Irlanda – 15 locuri de muncă, pentru îngrijitori bătrâni, cosmeticieni/manichiuriști, șef complex zootehnic; în Franța – 2 locuri de muncă, pentru  montatori acoperiș piscină și în Ungaria – 2 locuri de muncă, pentru mecanici auto.

Peste 950 de locuri de muncă în Spania.

Totodată, în Spania sunt oferite 954 de locuri de muncă, dintre care 950 în agricultură și 3 posturi de tehnician,  și unul de operator centrale electrice.

Când și unde se face selecția pentru locurile de muncă sezonieră în Spania?

În ceea ce privește locurile de muncă sezonieră în agricultură, în Spania, într-un comunicat de presă emis vineri de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, se arată că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul Serviciului EURES din cadrul AJOFM Covasna, promovează oferta unui angajator din Spania de 800 locuri de muncă (dintre care 400 locuri pentru femei şi 200 de locuri pentru cupluri), pentru munca sezonieră în agricultură pentru recoltarea căpşunilor, campania 2019 (nu se solicită experiență).

Conform comunicatului, durata contractului de muncă este de aproximativ 3 luni, data estimată de angajare fiind 15 februarie 2019. Timpul de lucru este de 6,5 ore efectiv lucrate/zi, 40 de ore şi 15 min/săptămână împărţite în 6 zile, iar ziua de odihnă nu este neapărat duminica.

Salariul oferit este de 40,43 euro brut/zi, ce se va plăti la două săptămâni prin transfer bancar. Contribuţiile datorate sunt: (IRPF=impozit) = 2% impozit, asigurare medicală = 113 euro/lună. Perioada de probă este de 15 zile.

Cazarea este oferită de către angajator contra unei sume de 1,6 euro/zi (ce reprezintă plata utilităților).

Angajatorul va plăti transportul către Spania, contravaloarea acestuia urmând a fi recuperată din salariile pe care le va primi angajatul. Întoarcerea în România (la terminarea contractului) va fi suportată de angajator, transportul dus-întors fiind organizat de angajator printr-o firmă de transport, se arată în comunicat.

Persoanele care doresc să aplice pentru unul din aceste locuri de muncă trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul AJOFM Covasna din Sfântu Gheorghe, strada Bulevardul Gen. Grigore Bălan nr. 14, tel. 0040 267 312157.  Selecţia va fi organizată în regiunile României: Sud şi Sud-Vest, iar termenul limită pentru aplicare este 15 decembrie 2018. Data și locația bursei vor fi comunicate ulterior.

De asemenea, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul Serviciului EURES din cadrul AJOFM Covasna, promovează oferta unui angajator din Spania de 150 locuri de muncă vacante pentru femei, pentru munca sezonieră în agricultură pentru recoltarea căpşunilor, campania 2019  (nici în acest caz nefiind solicitată experiența).

Potrivit unui comunicat emis vineri de AJOFM Covasna, în acest caz, contractul de muncă este de aproximativ 3 luni și se va derula în perioada 1 februarie – 31 mai 2019. Timpul de lucru este de 6,5 ore efectiv lucrate/zi, 40 ore/săptămână împărţite în 6 zile, iar ziua liberă poate fi în oricare zi a săptămânii.

Perioada de probă este de 15 zile, salariul oferit este de 40,43 euro brut/zi, contribuţiile datorate constând în impozit pe venit = 2% şi asigurare socială = 113 euro/lună. Cazarea este gratuită, iar lucrătorul va plăti 1 euro/zi reprezentând plata utilităților.

Angajatorul va plăti și în acest caz transportul către Spania, contravaloarea acestuia urmând a fi recuperată din primul salariu al angajatului. Întoarcerea în România (la terminarea contractului) va fi plătită de angajator, transportul dus-întors fiind organizat de angajator printr-o firmă de transport, se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, selecţia va fi organizată în regiunea Moldovei, iar termenul limită pentru aplicare este 20 noiembrie 2018. Data și locația bursei vor fi comunicate ulterior.

EURES (Eures – European Employment Services) reprezintă o rețea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene și a fost creată pentru facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Spațiului European și Elveția. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei rețele sunt sindicatele, organizațiile patronale și alți actori implicați în piața muncii. Rețeaua este coordonată de Comisia Europeană – se arată pe site-ul www.eures.anofm.ro, unde poate fi consultată oferta actualizată a locurilor de muncă.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail