Peste 400 de teste Real Time – PCR au fost efectuate în cadrul laboratorului de biologie moleculară al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, pus în funcţiune la mijlocul lunii trecute, a declarat miercuri, managerul instituţiei, Andras Nagy Robert.

Aparatura, în valoare de 100.000 de euro, a fost donată de către o firmă austriacă şi va putea fi folosită pe viitor şi pentru diagnosticarea altor afecţiuni medicale.

„După împlinirea perioadei de training a personalului spitalului, avem doi medici, patru chimişti şi o asistentă care lucrează în acest laborator în momentul de faţă. Am făcut peste 400 teste până acum, iar activitatea de testare va continua şi pe viitor, în acest laborator vor fi făcute astfel de teste. Aşteptăm şi în momentul de faţă să primim de la Ministerul Sănătăţii, respectiv de la Institutul de Sănătate Publică, aprobarea de includere a laboratorului în programul naţional care finanţează aceste teste şi pe viitor să putem lărgi numărul de cazuri de testare”, a declarat managerul Spitalului Judeţean.

Printre altele, aparatura va putea diagnostica diverse boli, cum ar fi hepatite, boala Lyme, boli hematologice şi oncologice.

„Ne va ajuta să identificăm multe, multe, foarte alte boli, pentru că în afară de SARS-CoV sunt alte zeci, sute de virusuri. De asemenea, putem testa pentru diferite tipuri de hepatite (…) sau pentru diferite virusuri ale gripei (…) care pot produce anumite cancere şi, foarte important, să putem diferenţia la un bolnav infecţios dacă este infectat cu un virus sau are o infecţie bacteriană, pentru că tratamentul este complet diferit. Avem din ce în ce mai multe cazuri de boală Lyme, post muşcătură de căpuşă, care poate determina nişte simptome tare ciudate şi deosebite şi foarte greu e fără un asemenea aparat să diagnosticăm această boală (…) Se pot face teste nu doar din acest exsudat nazofaringian, cum face pentru SARS-CoV, se poate testa inclusiv din lichidul cefalorahidian, din sânge, din ser, vom putea diagnostica mult mai bine, mult mai corect, să tipizăm anumite boli hematologice de care depinde tratamentul corect, vom putea diagnostica diferite boli oncologice”, a mai declarat directorul medical al spitalului, dr. Roşu Matyas.

Linia de laborator a fost donată de compania austriacă HS Timber Productions, care deţine mai multe fabrici de prelucrarea lemnului în ţara noastră, printre care şi în judeţul Covasna.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail