Peste 400 de covăsneni au ales să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Covasna. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în general, optează pentru această formă de asigurare persoanele cărora le lipsesc perioade din vechimea în muncă în vederea obţinerii unei categorii de pensii, sau care lucrează în străinătate şi optează pentru o formă de asigurare în România.
Orice persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii, precum şi orice persoană asigurată obligatoriu care doreşte să-şi suplimenteze venitul asigurat pot încheia un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii. Reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, doamna Köllő Piroska, ne-a spus că peste 400 de persoane din judeţ au ales această formă de asigurare: „În prezent, la Casa Judeţeană de Pensii Covasna avem în derulare un număr de 493 contracte de asigurare socială. În general, optează pentru această formă de asigurare acele persoane cărora le lipsesc perioade din vechimea în muncă în vederea obţinerii unei categorii de pensii sau care lucrează în străinătate şi optează pentru o formă de asigurare în România”, a declarat reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, doamna Köllő Piroska.
„Încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii din raza de domiciliu, este o formă facultativă de asigurare. Se pot asigura în sistemul public de pensii în condiţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să-şi completeze venitul asigurat », a explicat doamna Köllő Piroska.
Care este contribuţia de asigurări sociale?
Cei care aleg această formă de asigurare, vor plăti lunar o contribuție de asigurări sociale.
Cota contribuţiei de asigurări sociale s-a modificat, astfel că, din data de 01 octombrie 2014, aceasta este de 26,3% din venitul lunar asigurat:
„Începând din data de 1 octombrie 2014, Codul Fiscal a fost modificat, în sensul reducerii contribuţiilor de asigurări sociale. Astfel, începând de la această dată cota de contribuţie de 31,3% aplicat la venitul asigurat, a fost redusă la 26,3% », a spus reprezentanta CJP Covasna. Aceasta a precizat că venitul asigurat- cel specificat în contractul de asigurare socială încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii – nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu poate fi de 5 ori mai mare decât câştigul salarial mediu brut. « Pentru anul 2014, câştigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.298 lei. Venitul minim asigurat, începând cu luna octombrie 2014, este de 35% din 2.298 lei, adică 804 lei, iar contribuţia minimă datorată de 211 lei. », a spus reprezentanta Compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna.
Potrivit acesteia, contractul de asigurare socială se încheie la Casa Teritorială de Pensii din raza de domiciliu a asiguratului, personal sau prin mandatar. Acest contract cuprinde următoarele: datele de identificare ale asiguratorului şi ale persoanei asigurate, adresa asiguratului, condiţiile de asigurare (venit asigurat, cota de contribuţie, cuantumul contribuţiei de asigurări sociale, contul în care se plăteşte contribuţia de asigurări sociale, termenul de achitare), obligaţiile asiguratorului şi ale asiguratului, precum şi clauzele contractuale.
Reprezentanta CJP Covasna a precizat că plata contribuţiei de asigurări sociale se realizează lunar, dar nu mai târziu de ultima zi lucrătoare a lunii : « Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este lunar, dar nu mai târziu de ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se face plata. Contribuţia se poate plăti şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata. În aceste situaţii, stagiul de cotizare este corespunzător timpului efectiv parcurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata. Neplata contribuţiei de asigurări sociale la termenul stabilit în contract generează plata de dobânzi pentru fiecare zi calendaristică, a căror cota se stabileşte prin lege şi penalităţi de întârziere pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, până la data plăţii, inclusiv. Contractul de asigurare socială intră în vigoare la data înregistrării acestuia la Casa teritorială de Pensii », a explicat reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna. Potrivit acesteia, în cazul rezilierii contractului, contribuţia de asigurări sociale achitată nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii contractului, se valorifică la stabilirea dreptului la pensie.
« În cazul în care intervin modificări asupra elementelor din contractul de asigurare (nume, venit asigurat, adresa, act identitate) este obligatorie încheierea unui Act adiţional.
Actul adiţional cuprinde: numele şi prenumele asiguratului, codul numeric personal, data de la care intervin modificări, precum şi felul acestor modificări survenite în contractul de asigurare socială », a mai spus reprezentanta CJP Covasna, doamna Köllő Piroska. Dânsa a subliniat că celelalte regimuri de asigurări sociale (sănătate, şomaj, etc.) nu sunt acoperite prin contractul de asigurare socială încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii.
Actele necesare înregistrării contractului de asigurare
Potrivit reprezentantei CJP Covasna, pentru înregistrarea contractului de asigurare sunt necesare următoarele acte : două exemplare ale contractui de asigurare (ce sunt puse la dispoziţie la camera 7, situată la parterul Casei Judeţene de Pensii Covasna) ; actul de identitate în copie şi original; dosar încopciat.
Ana Alina Costache