Peste 400 de absolvenți ai unei forme de învățământ, promoția 2016, au intrat deja în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, numărul fiind mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, arată datele instituției.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat, ieri, că până în prezent, în evidențele instituției s-au înregistrat 486 de absolvenți ai unei forme de învățământ, promoția 2016, numărul fiind mai mic decât în aceeași perioadă a anului anterior, însă absolvenții mai au încă timp să se înregistreze.

„Ne-au intrat în evidență 486 de absolvenți (…), ceea ce nu este foarte mult, pentru că acum un an am avut 680 de absolvenți, în aceeași perioadă. Deci, nu au intrat foarte mulți absolvenți, comparativ cu anii precedenți (…).  Semnalele spun că absolvenții nu s-au înregistrat, din mai multe motive: unul dintre motive este că au decis să se axeze mai mult pe bacalaureat, deci vor merge la bacalaureat; un alt motiv este că foarte mulți dintre ei deja și-au găsit un loc de muncă și sunt pe cale de a se angaja, ceea ce nu influențează subvenționarea locurilor de muncă (…) și, nu în ultimul rând, există și câțiva care încă sunt nehotărâți și au timp, încă, să vină să se înregistreze.” –a  explicat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la începutul lunii iunie, absolvenţii instituţiilor de învăţământ înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare. De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe de formare profesională. Pentru a beneficia de aceste servicii, absolvenții trebuie să se înregistreze, în termen de 60 de zile de la absolvire, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Conform aceleiași surse, „absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei. Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj”.

 

Directorul executiv al AJOFM Covasna a declarat ieri că absolvenţii claselor terminale ale liceului – promoția 2016 se pot înregistra în evidențele instituției (prin locatiile din Sf. Gheorghe sediul central, respectiv punctele teritoriale din Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna și Întorsura Buzaului) numai până în data de 2 august 2016, pentru a beneficia de serviciile menționate.

Potrivit aceleiași surse, pentru înregistrare, absolvenţii vor depune următoarele documente:

1.         actul de identitate, în original şi copie;

2.         certificat naştere, în original şi copie;

3.         adeverinţă de la Administraţia Finanţelor Publice;

4. adeverinţă medicală cu menţiunea „apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale;

5. actele de studii şi calificare din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie.

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, ale căror date de contact sunt disponibile la adresa: http://www.anofm.ro/contacteaza-ne”.

. . Rata șomajului, la nivelul județului Covasna

Ultimele date ale AJOFM Covasna arată că la finele lunii iunie, valoarea ratei şomajului înregistrată la nivelul judeţului a fost de 4,69 %, fiind  cu 0,20 puncte procentuale mai ridicată decât cea înregistrată la finele lunii mai 2016.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o marți, că la finele lunii iunie (a.c.), în evidențele Agenției erau înregistrate 4.160 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„În perioada 01.06.2016 – 30.06.2016 au intrat în evidenţa AJOFM Covasna un număr de  609 persoane  şi au iesit din evidenţa AJOFM Covasna 430 persoane. În luna iunie 2016, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă un număr de 232 persoane.”- arată datele AJOFM Covasna.

Potrivit aceleiași surse, din totalul persoanelor aflate în evidenţa agenţiei (4160 persoane), 518 persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj (conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare), 3.642 sunt şomeri neindemnizaţi, marea majoritate fiind beneficiari ai Legii 416/2001.

În ceea ce privește repartizarea în teritoriu a şomerilor înregistrati în evidenţa AJOFM Covasna, datele instituției arată că din zona Sfântu Gheorghe provin 1.830 persoane din zona Baraolt, 770 persoane, din zona Târgu Secuiesc – 645 persoane, din zona Covasna, 552 persoane, iar din zona Întorsurii Buzăului, 363 persoane.

Datele AJOFM Covasna arată că 43,46 % din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţa instituției sunt persoane de sex feminin.

Ana Alina Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail