Centrul de transfuzie sangvină din Sfântu Gheorghe a primit ajutorul a 4.200 de donatori în cursa pentru salvarea vieţilor celor în nevoie, anul trecut, potrivit conducerii Centrului.

 „Anul trecut am avut 4.200 de donatori,  cu o singură deplasare în  teren, la Baraolt. Noi zicem că este un număr destul de bun. Sunt donatori! Am încercat să facem şi nişte afişe, dar să ştiţi că nu toată lumea ne-a permis să le punem. Ori nu-i interesează… Nici nu aşteaptă să spui despre ce este vorba. Dacă te duci numai să întrebi dacă poţi lipi afişul, nu îi interesează, dar dacă vin aici şi au nevoie de sânge, sigur că ar fi mai cooperanţi”, a spus directorul Centrului de transfuzie sangvină din Sfântu Gheorghe, Neaguly Szilvia.

. .

O persoană care doreşte să doneze sânge trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, pentru a nu-şi pune în pericol viaţa, sau pe a celui care va beneficia de sângele recoltat. Astfel, donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, să aibă o greutate minimă de 60 de kilograme şi tensiunea arterială în limite normale (nu mai mică de 100 mmHg şi nici mai mare de 200 mmHg). Donatorul trebuie să nu prezinte afecţiuni precum boli de piele, boli cronice, boli cu transmitere, sechele pulmonare, hepatită sau altele, să nu fi ingerat medicamente în ultimele 24-48 de ore, să nu consume alcool în perioada premergătoare zilei în care donează şi să consume un mic-dejun consistent în dimineaţa recoltării, alături de o cantitate mare de lichide.

Potrivit doamnei director, un centru de recoltare a sângelui se află şi la Târgu Secuiesc, în incinta Spitalului Municipal, care îşi deschide uşile în fiecare miercuri pentru a-i primi pe cei care au de dăruit viaţă. „Sângele recoltat acolo este transportat cu o ambulanţă la Sfântu Gheorghe unde este procesat de către laboratorul Centrului de recoltare”, mai arată Neaguly Szilvia.

O persoană poate dona o dată 450 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator. Corpul uman are capacitatea de a reface cantitatea de sânge donat în aproximativ 2 ore, şi din punct de vedere calitativ  în aproximativ 14 zile, fără a fi necesară o alimentaţie specială. Totuşi, este recomandat ca după recoltare să se consume o cantitate cât mai mare de lichide.

Cu toate că beneficiile donării de sânge sunt multiple, de ambele părţi, foarte multă lume nu a trecut pragul vreunui centru de recoltare,  niciodată. Printre cele mai întâlnite motive pentru care oamenii evită să doneze sânge se numără frica de ace, frica de o posibilă infestare cu o boală transmisibilă, frica de o posibilă „secare” a rezervei de sânge din corp, motivul că nu au fost întrebaţi sau rugaţi să doneze, consideră că vârsta este prea înaintată pentru a putea dona, sau au un tip rar de sânge şi consideră că nu ar fi nevoie de el.

Pentru a trece  de aceste frici propun un exerciţiu de imaginaţie: un membru al familiei are nevoie urgentă de sânge pentru a supravieţui în urma unui accident sau a unei operaţii. Este un exerciţiu simplu şi am putea spune banal, care poate nu trezeşte emoţii, decât dacă aţi fost în acea situaţie, dar este un exerciţiu însemnat pentru a înţelege importanţa sângelui în viaţa noastră şi a donării.

„Donez de vreo 4 ori pe an. Au trecut trei luni de la ultima donare şi de aceea am venit. Donez fără  vreun motiv, pur şi simplu. Am fost şi antrenor de fotbal şi ştiu că este bine”, a declarat domnul Attila, donator „veteran”.

Donând o dată, o persoană poate salva trei vieţi. Sângele recoltat poate ajunge la un nou născut, la o mamă, sau la un vârstnic, adică la oricine are nevoie urgentă de o speranţă de viaţă. Pe lângă aspectele emoţionale, donarea are şi un beneficiu material: donatorul beneficiază de un set de analize gratuite şi, în semn de mulţumire pentru gestul său, 7 bonuri valorice a câte 9,35 lei, adică puţin peste 65 de lei.

Cea mai aglomerată perioadă la Centrul de transfuzie sangvină din Sfântu Gheorghe este, de regulă, în preajma sărbătorilor, când tot mai multe persoane au nevoie de bani pentru a pune pe masă ceva mai bun decât de obicei, sau în campaniile de donare organizate de-a lungul anului. Doamna director atrage atenţia că gestul pe care oamenii îl fac, acela de a dona, ar trebui să fie văzut ca o normalitate, în orice perioadă a anului,  şi nu ca o sursă de venit. Printr-un flux constant de donatori se stabilizează rezerva de sânge pe care judeţul o are, oferind mai multe şanse la viaţă celor aflaţi în nevoie.

Programul Centrului de transfuzie sangvină din Sfântu Gheorghe este zilnic, de luni până vineri, cu posibilitatea donării până la ora 11:00. Mai multe informaţii puteţi primi de la ghişeul de informaţii de pe strada Banki Donath nr. 15, sau la numărul de telefon 0267/311.980.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail