Peste 360 de persoane au semnat petiţia lansată luna trecută de mai multe organizaţii nonguvernamentale din ţară care vor ca 2 iunie să devină Ziua naţională a adopţiei în România.
Preşedintele asociaţiei Pro Adopt Covasna, Kovacs Istvan, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că această campanie, ce are ca scop promovarea adopţiei în România şi sensibilizarea opiniei publice faţă de copii crescuţi în sistemul de protecţie socială, este susţinută şi de Oficiul Român pentru Adopţii (ORA). Kovacs Istvan a mai spus că, probabil, multe persoane nu au semnat pentru această petiţie considerând, în mod fals, că problema copiilor orfani sau abandonaţi nu îi priveşte.
„Este fals acest lucru (…) Chiar şi familiile care au doi-trei copii naturali ar mai putea adopta unul de la orfelinat. Aşa se întâmplă în alte ţări din lume unde oamenii au o atitudine pozitivă, deschisă faţă de adopţie şi sunt lipsiţi de prejudecăţi”, a declarat Kovacs Istvan.
Acesta a menţionat că Asociaţia Pro Adopt Covasna, pe care o conduce, reuneşte la ora actuală aproape 150 de familii adoptive din judeţ, iar majoritatea se întâlnesc periodic în cadrul unor grupuri suport, unul dintre roluri fiind acela de acorda asistenţă specializată părinţilor adoptivi prin intermediul unor medici sau psihologi. Kovacs Istvan a adăugat că pe data de 9 iunie a.c. la Sfântu Gheorghe va avea loc întâlnirea anuală a familiilor adoptive, la care vor participa circa 220 de copii şi părinţi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Potrivit acestuia, majoritatea copiilor înfiaţi au fost abandonaţi la naştere în maternităţi fie din cauză că mamele lor erau prea tinere, fie din cauză că nu aveau posibilităţi materiale pentru a-i creşte.
Kovacs Istvan şi-a exprimat dezacordul faţă de noul proiect de lege adoptat recent de Senat care sancţionează cu închisoare de la 5 la 10 ani părinţii care îşi abandonează copiii.
„Nu aceasta este soluţia, pentru că niciun fel de pedeapsă nu rezolvă problema familiilor care trăiesc sub limita minimului necesar şi care nu au posibilitatea să crească un copil (…) Soluţia este acordarea unui suport social (…) sau încurajarea adopţiei. Aceasta din urmă este calea cea mai puţin costisitoare pentru societate şi cea mai viabilă soluţie. Copilul adoptat va avea o situaţie materială sigură şi, cel mai important, va avea dragoste şi o familie în care e dorit”, a mai spus Kovacs Istvan.
Petiţia lansată de Pro Adopt Covasna, Asociaţia ADOR Copiii – Comunitatea familiilor adoptive şi Asociaţia Familiilor Adoptive Braşov poate fi accesată pe http://www.petitieonline.ro/petitie/2_iunie_ziua_nationala_a_adoptiei_in_romania-p40249046.html.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES